Ako variť tak, aby ste z jedla zbytočne nenabrali brušný tuk? Na TOTO si dajte obzvlášť POZOR!
25. 2. 2020, 17:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:36)

Čo uvariť na obed či večeru, aby ste zbytočne nepriberali, najmä na bruchu? Toto je najdôležitejšie.
Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com
Galéria k článku
Dusené jedlo je zdravé, a vyprážané naopak nezdravé. A čo iné spôsoby prípravy? Aký majú vplyv na zhadzovanie váhy a na to, ako sa vám podarí schudnúť?
Varenie v pare
Túto metódu majú v obľube predovšetkým ľudia, ktorým záleží na zdravej výžive, pretože sa pri nej nepoužívajú žiadne oleje, a jedlo má teda nižší obsah tuku. Varenie v pare má za výsledok nutrične hodnotnejšie jedlo ako varenie vo vode, pretože sa ponechá viac výživných látok.
Zdroj: Shutterstock.com
Viete variť tak, aby ste nepribrali?
Dusenie
Ak sa rozhodnete pre dusenie vo vlastnej šťave, čaká vás nakrájanie mäsa na malé kúsky alebo kocky a príprava pomocou pomalého varu, kedy sú potraviny varené pri teplote len o málo nižšej, ako je bod varu vody. Mäso sa v tomto prípade často pripravuje zároveň so zeleninou. Nemusíte pridávať žiadny tuk.
Zdroj: Shutterstock.com
Viete variť tak, aby ste nepribrali?
Pečenie v rúre
Veľa samozrejme záleží už na tom, čo pečiete, pretože prerastené bravčové bude vždy horšou voľbou ako chudé kuracie mäso. Na druhej strane pečenie patrí k vcelku diétnym spôsobom prípravy, ak už k jedlu nepridávate žiadny ďalší omastok, čo väčšinou nemusíte, pripravuje sa pomocou horúceho vzduchu. Tiež sa snažte vyhnúť sa polievaniu hotového jedla vypečeným tukom.
Zdroj: Shutterstock.com
Viete variť tak, aby ste nepribrali?
Restovanie
Týmto spôsobom pripravujete mäso alebo zeleninu na panvici v len malom množstve oleja, na rozdiel napríklad od vyprážania. Musíte preto jedlo často miešať. Potrebujete kvalitný riad, aby sa pokrm nepripaľoval.
Zdroj: Shutterstock.com
Viete variť tak, aby ste nepribrali?
Grilovanie
Grilovanie v sebe má toľko drobných nevýhod, že sa úplne odporučiť nedá - od olejovej marinády cez grilovanie údenín až po všelijaké dresingy. Ak sa však všetkému tomu dokážete vyhnúť, prečo negrilovať? Zvlášť ak používate moderné grily, kde sa mäso neškvaria priamo nad ohňom.
Zdroj: Shutterstock.com
Viete variť tak, aby ste nepribrali?
Na toto rovno zabudnite!
Ak chcete schudnúť, mali by ste sa vyhnúť vyprážaniu - či už v trojobale, cestíčku alebo bez nich. Platí to pre mäso rovnako ako pre zeleninu. Pozor tiež na prípravu vo wok panvici, čo je v podstate tiež vyprážanie. Zákaz vyprážania sa týka aj jedál z fritovacieho hrnca.