Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako variť zdravšie: Už ste skúšali zahusťovať TOUTO zeleninou? Budete príjemne prekvapení!

Zdravšie varenie

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pre vás najlepšie rady do domácnosti.

Ide to aj inak

Ak nemáte doma zváračku fólií, viete si pomôcť aj samy. Vložte zeleninu alebo mäso do igelitového vrecúška, spodnú časť vložte do nádoby s vodou a pomaly ponárajte. Ak už bude voda pri otvore vrecka, vrecúško uzavrite. Tlak vody vytlačí z vrecúška takmer všetok vzduch. Takýmto skladovaním ušetríte v mrazničke miesto a zelenina si dlhšie zachová svoju kvalitu.

Zdroj: shutterstock

Ide to aj inak

SOS z kuchyne

Čo robiť, ak je kysnutého cesto príliš hutné?

Mirka z Košíc

Radí redaktorka Petra Mitringová

Ak nie je kysnuté cesto po 10 minútach dostatočne elastické alebo sa trhá, pravdepodobne je príliš suché. Ako si pomôcť? Opláchnite si ruky pod studenou vodou a cesto mieste, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Podľa potreby postup zopakujte.

Zdroj: shutterstock

SOS z kuchyne

Tajná zbraň: sójová omáčka

Sójová omáčka sa dá využiť aj inde ako len v ázijskej kuchyni. Je to aj skvelý pomocník pri grilovaní. Mäsu dodá skvelú chuť, takzvanú umami. Ideálna je tmavá sójová omáčka, ktorá sa hodí na varenie, ale aj do marinád. Má silnejšiu arómu, intenzívnejšiu farbu a nižší obsah soli ako jej „light“ verzia. Určite si vyberajte prírodné verzie zo sójových bôbov.

Zdroj: shutterstock

Tajná zbraň: sójová omáčka

Zdravšie varenie

Už ste vyskúšali zahusťovať karfiolom? Najprv ho uduste nad parou a následne rozmixujte. Toto pyré potom pridajte do pripravovaného pokrmu. Je to skvelý spôsob, ako pridať sýtosť a štruktúru všade, kde je žiadaná krémová textúra, ako napríklad pri rizote alebo špenáte. Vaše jedlo bude nielen ľahšie stráviteľné, ale aj výživnejšie s extra porciou vlákniny.

Zdroj: shutterstock

Zdravšie varenie

Bombastické acai

Drobné fialové plody, pochádzajú z Južnej Ameriky. Ich tmavá farba svedčí o vysokom obsahu antokyánov, vzácnych antioxidantov, ktoré pomáhajú podporovať zdravie srdca a znížiť riziko rakoviny. Vedci dokonca zistili, že dužina z bobúľ acai dokáže v tele znížiť hladinu cholesterolu, a to aj zlého LDL, a pomáha regulovať výkyvy hladiny cukru v krvi, čo uvítajú najmä pacienti s nadváhou. Vynikajúco sa hodí do ranných kaší alebo zdravých smoothie, či kokteilov.

Zdroj: shutterstock

BOMBASTICKÉ ACAI

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.