Ako variť zdravšie: Už ste skúšali zahusťovať TOUTO zeleninou? Budete príjemne prekvapení!
22. 2. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:13)

Zdroj: shutterstock
Opäť máme pre vás najlepšie rady do domácnosti.
Ide to aj inak
Ak nemáte doma zváračku fólií, viete si pomôcť aj samy. Vložte zeleninu alebo mäso do igelitového vrecúška, spodnú časť vložte do nádoby s vodou a pomaly ponárajte. Ak už bude voda pri otvore vrecka, vrecúško uzavrite. Tlak vody vytlačí z vrecúška takmer všetok vzduch. Takýmto skladovaním ušetríte v mrazničke miesto a zelenina si dlhšie zachová svoju kvalitu.
Zdroj: shutterstock
Ide to aj inak
SOS z kuchyne
Čo robiť, ak je kysnutého cesto príliš hutné?
Mirka z Košíc
Radí redaktorka Petra Mitringová
Ak nie je kysnuté cesto po 10 minútach dostatočne elastické alebo sa trhá, pravdepodobne je príliš suché. Ako si pomôcť? Opláchnite si ruky pod studenou vodou a cesto mieste, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Podľa potreby postup zopakujte.
Zdroj: shutterstock
SOS z kuchyne
Tajná zbraň: sójová omáčka
Sójová omáčka sa dá využiť aj inde ako len v ázijskej kuchyni. Je to aj skvelý pomocník pri grilovaní. Mäsu dodá skvelú chuť, takzvanú umami. Ideálna je tmavá sójová omáčka, ktorá sa hodí na varenie, ale aj do marinád. Má silnejšiu arómu, intenzívnejšiu farbu a nižší obsah soli ako jej „light“ verzia. Určite si vyberajte prírodné verzie zo sójových bôbov.
Zdroj: shutterstock
Tajná zbraň: sójová omáčka
Zdravšie varenie
Už ste vyskúšali zahusťovať karfiolom? Najprv ho uduste nad parou a následne rozmixujte. Toto pyré potom pridajte do pripravovaného pokrmu. Je to skvelý spôsob, ako pridať sýtosť a štruktúru všade, kde je žiadaná krémová textúra, ako napríklad pri rizote alebo špenáte. Vaše jedlo bude nielen ľahšie stráviteľné, ale aj výživnejšie s extra porciou vlákniny.
Zdroj: shutterstock
Zdravšie varenie
Bombastické acai
Drobné fialové plody, pochádzajú z Južnej Ameriky. Ich tmavá farba svedčí o vysokom obsahu antokyánov, vzácnych antioxidantov, ktoré pomáhajú podporovať zdravie srdca a znížiť riziko rakoviny. Vedci dokonca zistili, že dužina z bobúľ acai dokáže v tele znížiť hladinu cholesterolu, a to aj zlého LDL, a pomáha regulovať výkyvy hladiny cukru v krvi, čo uvítajú najmä pacienti s nadváhou. Vynikajúco sa hodí do ranných kaší alebo zdravých smoothie, či kokteilov.
Zdroj: shutterstock
BOMBASTICKÉ ACAI