Reklama

Vyberáme ryby na sviatky: Na čo si dať pozor a kedy ich radšej nechať v obchode?

Mastné morské ryby sú prospešné pre cievy aj dušu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

S blížiacimi sa sviatkami sa nám na stole objavia ryby. Je dobré vedieť, na čo si dať pozor pri ich výbere a kedy ich radšej nechať v obchode.

Či si už vyberáte sladkovodné alebo morské, delíme ich podľa spracovania na chladené alebo zmrazené či konzervované. Pri ich nákupe sa najčastejšie stretávame s týmito výrazmi:

Čerstvými rybami rozumieme ryby neupravené alebo upravené čistením, pitvaním, alebo delením, schladené, aby nešlo k zmrznutiu svaloviny.

Čerstvé sladkovodné ryby sa skladujú a uvádzajú do obehu pri teplote od +1 °C do +15 °C.

Čerstvé morské ryby sa skladujú, prepravujú a ponúkajú v predajni v roztápajúcom sa ľade pri teplote od -1 °C do +2 °C.

Čerstvé ryby (chladené) musia byť označené dátumom spotreby. Po jeho uplynutí sa nesmú predávať. Zmrazené ryby sú tie, ktoré prešli procesom zmrazovania. Uchovávajú sa pri teplote -18 °C.

Rybím polotovarom sa rozumie tepelne nespracované alebo čiastočne tepelne spracované mäso, alebo zmes z mäsa rýb či vodných živočíchov a ďalších surovín pridaných napríklad kvôli aróme.

Výrobky z rýb sú zväčša údené, marinované, solené, zmrazené alebo usušené.

Na čo si dávať pozor pri nákupe

● Pri nákupe spracovaných rýb si skontrolujte údaje uvádzané na etikete. Aj podmienky skladovania.

● Sledujte dobu trvanlivosti. Po nej môžu byť výrobky zdraviu škodlivé.

● Uprednostňujte výrobky vákuovo balené, udržujú si lepšiu kvalitu.

● Uprednostnite čerstvé chladené ryby pred mrazenými.

● Pri mrazených vyberajte tie, ktoré majú nápis „Sea Frozen“, sú to ryby zmrazené priamo na mori, a teda majú vyššiu kvalitu, ako tie, ktoré sa na pevnine rozmrazia, spracujú a znovu zmrazia. Väčšina rýb sa k nám dostane po takomto dvojitom zmrazení.

● Kupujte radšej filety či filé ako upravené rybie mäso.

● Pri nákupe rybích prstov v troj- obale si prečítajte zloženie. Chýbajúce mäso sa často nahrádza lacnými surovinami a ďalšími látkami, a tak za rybie mäso zaplatíte viac, ako si myslíte.

● Krabie tyčinky tzv. surimi s krabom nemajú nič spoločné. Sú to len lacné imitácie. Krabie mäso je drahé a žiadané, v jeho napodobenine sú použité hlavne vedľajšie rybie druhy, ktoré nemožno predávať samostatne kvôli ich veľkosti, vzhľadu a pod. Takže ak sa tento produkt volá inak, než je štandardný názov živočícha, nejde o originál, ale o strojovo a chemicky vymodelovanú napodobeninu.

Vedeli ste, že...

... pangasius nie je morská ryba, ale sladkovodná, žijúca napríklad vo Vietname? Je všežravá, preto ju rybári často kŕmia aj odpadkami, a keďže je pangasius čistič vody, môže obsahovať aj veľa ťažkých kovov. Ide teda o lacnú a málo kvalitnú rybu s nízkymi výživovými hodnotami.