Vyberáme ryby na sviatky: Na čo si dať pozor a kedy ich radšej nechať v obchode?
29. 11. 2014, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:25)

Zdroj: Shutterstock
S blížiacimi sa sviatkami sa nám na stole objavia ryby. Je dobré vedieť, na čo si dať pozor pri ich výbere a kedy ich radšej nechať v obchode.
Či si už vyberáte sladkovodné alebo morské, delíme ich podľa spracovania na chladené alebo zmrazené či konzervované. Pri ich nákupe sa najčastejšie stretávame s týmito výrazmi:
Čerstvými rybami rozumieme ryby neupravené alebo upravené čistením, pitvaním, alebo delením, schladené, aby nešlo k zmrznutiu svaloviny.
Čerstvé sladkovodné ryby sa skladujú a uvádzajú do obehu pri teplote od +1 °C do +15 °C.
Čerstvé morské ryby sa skladujú, prepravujú a ponúkajú v predajni v roztápajúcom sa ľade pri teplote od -1 °C do +2 °C.
Čerstvé ryby (chladené) musia byť označené dátumom spotreby. Po jeho uplynutí sa nesmú predávať. Zmrazené ryby sú tie, ktoré prešli procesom zmrazovania. Uchovávajú sa pri teplote -18 °C.
Rybím polotovarom sa rozumie tepelne nespracované alebo čiastočne tepelne spracované mäso, alebo zmes z mäsa rýb či vodných živočíchov a ďalších surovín pridaných napríklad kvôli aróme.
Výrobky z rýb sú zväčša údené, marinované, solené, zmrazené alebo usušené.
Na čo si dávať pozor pri nákupe
● Pri nákupe spracovaných rýb si skontrolujte údaje uvádzané na etikete. Aj podmienky skladovania.
● Sledujte dobu trvanlivosti. Po nej môžu byť výrobky zdraviu škodlivé.
● Uprednostňujte výrobky vákuovo balené, udržujú si lepšiu kvalitu.
● Uprednostnite čerstvé chladené ryby pred mrazenými.
● Pri mrazených vyberajte tie, ktoré majú nápis „Sea Frozen“, sú to ryby zmrazené priamo na mori, a teda majú vyššiu kvalitu, ako tie, ktoré sa na pevnine rozmrazia, spracujú a znovu zmrazia. Väčšina rýb sa k nám dostane po takomto dvojitom zmrazení.
● Kupujte radšej filety či filé ako upravené rybie mäso.
● Pri nákupe rybích prstov v troj- obale si prečítajte zloženie. Chýbajúce mäso sa často nahrádza lacnými surovinami a ďalšími látkami, a tak za rybie mäso zaplatíte viac, ako si myslíte.
● Krabie tyčinky tzv. surimi s krabom nemajú nič spoločné. Sú to len lacné imitácie. Krabie mäso je drahé a žiadané, v jeho napodobenine sú použité hlavne vedľajšie rybie druhy, ktoré nemožno predávať samostatne kvôli ich veľkosti, vzhľadu a pod. Takže ak sa tento produkt volá inak, než je štandardný názov živočícha, nejde o originál, ale o strojovo a chemicky vymodelovanú napodobeninu.
Vedeli ste, že...
... pangasius nie je morská ryba, ale sladkovodná, žijúca napríklad vo Vietname? Je všežravá, preto ju rybári často kŕmia aj odpadkami, a keďže je pangasius čistič vody, môže obsahovať aj veľa ťažkých kovov. Ide teda o lacnú a málo kvalitnú rybu s nízkymi výživovými hodnotami.