Ako využiť broskyne a marhule? 5 tipov na fantastické koláče, z ktorých nezostane ani omrvinka
17. 8. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Dostali ste košík plný týchto sladkých plodov a neviete, čo s nimi? Z polovice uvarte lahodný džem a z tej druhej pripravte jednu z našich voňavých dobrôt.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: GettyImages
Galéria k článku
Broskyňový tart s tvarohom
10 kúskov
250 g hladkej múky ● 100 g práškového cukru ● štipka soli ● 100 g masla ● 1 vajce
Na plnku: 250 g tvarohu ● 150 g gréckeho jogurtu ● kôra z citróna ● 100 g smotany na šľahanie ● 50 g vanilínového cukru ● 6 plátkov želatíny ● 30 ml citrónovej šťavy
Na ozdobu: 4 broskyne alebo nektárinky
Múku nasypeme do veľkej misy. Do stredu spravíme jamku, do ktorej pridáme maslo, práškový cukor a soľ. Prstami vypracujeme mrveničku a pridáme vajce. Miesime, kým nezískame hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť o trocha väčšiu, ako je pripravená tartová forma, a prenesieme do formy. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme 20 minút pri teplote 180 °C, potom vyberieme, odstránime papier a strukovinu a dopekáme ešte 5 až 10 minút, kým cesto jemne nezhnedne. Necháme úplne vychladnúť. Na plnku vyšľaháme v mise tvaroh, jogurt a trocha čerstvej citrónovej kôry. V druhej mise vyšľaháme šľahačku s vanilínovým cukrom a trochou soli dotuha. Želatínu dáme do studenej vody napučať. V hrnci rozhorúčime citrónovú šťavu. Želatínu vyžmýkame, zamiešame do citrónovej šťavy a necháme rozpustiť. Zmes vmiešame do tvarohu a vymiešame dohladka. Opatrne zapracujeme šľahačku. Plnku nanesieme na upečený korpus a dáme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Broskyne nakrájame na mesiačiky a poukladáme na stuhnutú plnku. Môžeme potrieť zohriatym marhuľovým lekvárom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút
Náš tip
Ovocie dlhšie vydrží čerstvé, keď ho potriete vrstvičkou želatíny.
Zdroj: GettyImages
Broskyňový tart s tvarohom
Nepečená smotanová torta
12 kúskov
120 g okrúhlych piškót ● 2 balíčky dlhých piškót ● 6 plátkov želatíny ● 200 g kyslej smotany ● 150 g bieleho hustého jogurtu ● práškový cukor ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 4 až 6 marhúľ ● 400 ml smotany na šľahanie
Formu s priemerom 18 cm vyložíme potravinárskou fóliou. Boky formy obložíme dlhými piškótami a dno malými. Pripravíme náplň. Do studenej vody namočíme želatínu asi na 10 minút. V mise zmiešame kyslú smotanu, jogurt, cukor, vanilkový extrakt a marhule nakrájané na kocky. Zohrejeme 4 až 5 lyžíc smotany na šľahanie a rozpustíme v nej želatínu. Zmes vlejeme do smotanovej hmoty a premiešame. Zvyšnú smotanu na šľahanie vyšľaháme a jemne zapracujeme do smotanovej hmoty. Polovicu zmesi vlejeme do pripravenej formy, zakryjeme malými piškótami a rozlejeme druhú polovicu. Dáme chladiť na 4 až 5 hodín, najlepšie až do druhého dňa. Podávame ozdobené nakrájanými čerstvými marhuľami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 5 hodín
Náš tip
Do polovice krému zamiešajte práškové kakao.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Nepečená smotanová torta
Rýchly jogurtový koláč s broskyňami
8 kúskov
225 g polohrubej múky ● 1 PL prášku do pečiva ● štipka soli ● 125 g zmäknutého masla ● 150 g krupicového cukru ● 1 vajce ● 1 balíček vanilkového cukru ● 225 ml mlieka ● 100 g plnotučného bieleho jogurtu ● 2 zrelé broskyne alebo nektárinky
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom dokrémova. Pridáme vajce a zľahka šľaháme. Striedavo zamiešame po častiach múku zmiešanú so soľou a s práškom do pečiva a mlieko. Šľaháme, kým cesto nie je hladké. Nakoniec zapracujeme jogurt. Cesto nalejeme do formy a obložíme broskyňami nakrájanými na mesiačiky. Pečieme vo vyhriatej rúre 45 až 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom a podávať s kopčekom šľahačky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Rýchly jogurtový koláč s broskyňami
Obrátený marhuľový koláč
12 kúskov
10 marhúľ ● maslo na potretie a trstinový cukor na vysypanie formy ● 50 g masla ● 60 g kryštálového cukru ● 120 g polohrubej múky ● štipka prášku do pečiva ● 3 bielky ● 200 g kyslej smotany na podávanie ● levanduľové kvety na ozdobu
Formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie, potrieme ho tenkou vrstvou masla a posypeme trstinovým cukrom. Na cukor rozložíme polovice marhúľ rezom dole. Pripravíme si cesto. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva a vypracujeme sypkú zmes. Do nej jemne zamiešame sneh z bielkov. Cesto prenesieme na pripravené marhule a pečieme 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 175 °C. Upečený koláč necháme 10 až 15 minút odpočívať a potom ho vyklopíme na tanier marhuľami hore. Skaramelizovanú šťavu z nich postupne vpije korpus, takže bude krásne šťavnatý. Koláč môžeme ozdobiť drobnými levanduľovými kvetmi, ktoré mu dodajú nezameniteľnú vôňu. Podávame s kyslou smotanou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Levanduľové kvety môžete nahradiť nasekanými pistáciami
Zdroj: archív Dobré jedlo
Obrátený marhuľový koláč
Marhuľový posúch
9 kúskov
20 marhúľ ● 150 ml mlieka ● 1 PL kryštálového cukru ● 20 g droždia ● 300 g polohrubej múky ● štipka soli ● 50 ml oleja ● 1 vajce
NA TVAROHOVÚ PLNKU: 250 g hrudkovitého tvarohu ● 80 g práškového cukru ● štipka mletej vanilky ● 1 až 2 žĺtky
NA POSÝPKU: 3 PL kryštálového cukru ● 3 PL hrubej múky ● 3 PL masla
Pripravíme kvások. Zmiešame vlažné mlieko, cukor, droždie a necháme vzísť 15 minút na teplom mieste. Do väčšej misy dáme múku, soľ, olej, vajce a pridáme kvások. Všetko spolu dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto, a necháme ho prikryté kysnúť asi 45 minút. Zatiaľ pripravíme tvarohovú plnku. Jednoducho zmiešame všetky suroviny. Na posýpku zmiešame múku, cukor, maslo, aby vznikla mrvenička. Plech (38 x 25 cm) vymažeme olejom a roztiahneme naň cesto po celom obvode. Rozotrieme naň tvarohovú plnku, na ňu poukladáme rozpolené marhule a posypeme mrveničkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 25 minút
Náš tip
Na mrveničku použite mleté alebo nasekané orechy.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Marhuľový posúch