Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako využiť broskyne a marhule? 5 tipov na fantastické koláče, z ktorých nezostane ani omrvinka

Nepečená smotanová torta

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dostali ste košík plný týchto sladkých plodov a neviete, čo s nimi? Z polovice uvarte lahodný džem a z tej druhej pripravte jednu z našich voňavých dobrôt.

Broskyňový tart s tvarohom

10 kúskov

250 g hladkej múky ● 100 g práškového cukru ● štipka soli ● 100 g masla ● 1 vajce

Na plnku: 250 g tvarohu ● 150 g gréckeho jogurtu ● kôra z citróna ● 100 g smotany na šľahanie ● 50 g vanilínového cukru ● 6 plátkov želatíny ● 30 ml citrónovej šťavy

Na ozdobu: 4 broskyne alebo nektárinky

Múku nasypeme do veľkej misy. Do stredu spravíme jamku, do ktorej pridáme maslo, práškový cukor a soľ. Prstami vypracujeme mrveničku a pridáme vajce. Miesime, kým nezískame hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť o trocha väčšiu, ako je pripravená tartová forma, a prenesieme do formy. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme 20 minút pri teplote 180 °C, potom vyberieme, odstránime papier a strukovinu a dopekáme ešte 5 až 10 minút, kým cesto jemne nezhnedne. Necháme úplne vychladnúť. Na plnku vyšľaháme v mise tvaroh, jogurt a trocha čerstvej citrónovej kôry. V druhej mise vyšľaháme šľahačku s vanilínovým cukrom a trochou soli dotuha. Želatínu dáme do studenej vody napučať. V hrnci rozhorúčime citrónovú šťavu. Želatínu vyžmýkame, zamiešame do citrónovej šťavy a necháme rozpustiť. Zmes vmiešame do tvarohu a vymiešame dohladka. Opatrne zapracujeme šľahačku. Plnku nanesieme na upečený korpus a dáme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Broskyne nakrájame na mesiačiky a poukladáme na stuhnutú plnku. Môžeme potrieť zohriatym marhuľovým lekvárom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Ovocie dlhšie vydrží čerstvé, keď ho potriete vrstvičkou želatíny.

Zdroj: GettyImages

Broskyňový tart s tvarohom

Nepečená smotanová torta

12 kúskov

120 g okrúhlych piškót ● 2 balíčky dlhých piškót ● 6 plátkov želatíny ● 200 g kyslej smotany ● 150 g bieleho hustého jogurtu ● práškový cukor ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 4 až 6 marhúľ ● 400 ml smotany na šľahanie

Formu s priemerom 18 cm vyložíme potravinárskou fóliou. Boky formy obložíme dlhými piškótami a dno malými. Pripravíme náplň. Do studenej vody namočíme želatínu asi na 10 minút. V mise zmiešame kyslú smotanu, jogurt, cukor, vanilkový extrakt a marhule nakrájané na kocky. Zohrejeme 4 až 5 lyžíc smotany na šľahanie a rozpustíme v nej želatínu. Zmes vlejeme do smotanovej hmoty a premiešame. Zvyšnú smotanu na šľahanie vyšľaháme a jemne zapracujeme do smotanovej hmoty. Polovicu zmesi vlejeme do pripravenej formy, zakryjeme malými piškótami a rozlejeme druhú polovicu. Dáme chladiť na 4 až 5 hodín, najlepšie až do druhého dňa. Podávame ozdobené nakrájanými čerstvými marhuľami.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 5 hodín

Náš tip
Do polovice krému zamiešajte práškové kakao.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Nepečená smotanová torta

Rýchly jogurtový koláč s broskyňami

8 kúskov

225 g polohrubej múky ● 1 PL prášku do pečiva ● štipka soli ● 125 g zmäknutého masla ● 150 g krupicového cukru ● 1 vajce ● 1 balíček vanilkového cukru ● 225 ml mlieka ● 100 g plnotučného bieleho jogurtu ● 2 zrelé broskyne alebo nektárinky

Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom dokrémova. Pridáme vajce a zľahka šľaháme. Striedavo zamiešame po častiach múku zmiešanú so soľou a s práškom do pečiva a mlieko. Šľaháme, kým cesto nie je hladké. Nakoniec zapracujeme jogurt. Cesto nalejeme do formy a obložíme broskyňami nakrájanými na mesiačiky. Pečieme vo vyhriatej rúre 45 až 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom a podávať s kopčekom šľahačky.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Rýchly jogurtový koláč s broskyňami

Obrátený marhuľový koláč

12 kúskov

10 marhúľ ● maslo na potretie a trstinový cukor na vysypanie formy ● 50 g masla ● 60 g kryštálového cukru ● 120 g polohrubej múky ● štipka prášku do pečiva ● 3 bielky ● 200 g kyslej smotany na podávanie ● levanduľové kvety na ozdobu

Formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie, potrieme ho tenkou vrstvou masla a posypeme trstinovým cukrom. Na cukor rozložíme polovice marhúľ rezom dole. Pripravíme si cesto. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva a vypracujeme sypkú zmes. Do nej jemne zamiešame sneh z bielkov. Cesto prenesieme na pripravené marhule a pečieme 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 175 °C. Upečený koláč necháme 10 až 15 minút odpočívať a potom ho vyklopíme na tanier marhuľami hore. Skaramelizovanú šťavu z nich postupne vpije korpus, takže bude krásne šťavnatý. Koláč môžeme ozdobiť drobnými levanduľovými kvetmi, ktoré mu dodajú nezameniteľnú vôňu. Podávame s kyslou smotanou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Levanduľové kvety môžete nahradiť nasekanými pistáciami 

Zdroj: archív Dobré jedlo

Obrátený marhuľový koláč

Marhuľový posúch

9 kúskov

20 marhúľ ● 150 ml mlieka ● 1 PL kryštálového cukru ● 20 g droždia ● 300 g polohrubej múky ● štipka soli ● 50 ml oleja ● 1 vajce

NA TVAROHOVÚ PLNKU: 250 g hrudkovitého tvarohu ● 80 g práškového cukru ● štipka mletej vanilky ● 1 až 2 žĺtky

NA POSÝPKU: 3 PL kryštálového cukru ● 3 PL hrubej múky ● 3 PL masla

Pripravíme kvások. Zmiešame vlažné mlieko, cukor, droždie a necháme vzísť 15 minút na teplom mieste. Do väčšej misy dáme múku, soľ, olej, vajce a pridáme kvások. Všetko spolu dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto, a necháme ho prikryté kysnúť asi 45 minút. Zatiaľ pripravíme tvarohovú plnku. Jednoducho zmiešame všetky suroviny. Na posýpku zmiešame múku, cukor, maslo, aby vznikla mrvenička. Plech (38 x 25 cm) vymažeme olejom a roztiahneme naň cesto po celom obvode. Rozotrieme naň tvarohovú plnku, na ňu poukladáme rozpolené marhule a posypeme mrveničkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 25 minút

Náš tip
Na mrveničku použite mleté alebo nasekané orechy.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Marhuľový posúch

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.