Ako zistiť, či je váš koláč dostatočne upečený? Možností je niekoľko, no toto NIKDY nerobte!
18. 9. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:58)

Zdroj: Shutterstock
Ako zistíte, či je koláč dostatočne prepečený? S nami bude vysušené alebo nedopečené cesto minulosťou.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Možno sa to stalo aj vám. Dodržali ste postup aj čas pečenia presne tak, ako je písané v recepte, no i tak bol výsledok v strede nedopečený. To dokáže pekne nahnevať. Treba si ale uvedomiť, že časy uvedené v receptoch sú skôr orientačné, keďže každá rúra sa správa trocha inak. A tak vám neostáva nič iné, ako ku koncu pečenia koláč kontrolovať. Máte niekoľko možností.

Zdroj: Shutterstock
S týmito trikmi ušetríte veľa peňazí.
Skúška pomocou drevenej špajdle
Aj keď je povrch koláča pekne hnedý, môže byť stred surový. Pri ovocných koláčoch z piškótového alebo treného cesta je vhodné vyskúšať ich prepečenie pomocou drevenej špajdle.
Zdroj: Shutterstock
Ovocná tvarohová torta
Najlepšie je zapichnúť ju do najhrubšieho miesta asi do polovice. Pokojne vyskúšajte prepečenie koláča na viacerých miestach. V okolí ovocia a v strede sa cesto pečie pomalšie, a tak sa môže stať, že niekde je koláč prepečený a inde ešte surový. Koláč je hotový, keď je špajdľa po vybratí z cesta suchá a neostali na nej prilepené žiadne časti cesta. Kovové špajdle nie sú až také vhodné, keďže majú hladký povrch.
Skúška pomocou tlaku
Piškótové cesto, ktoré je pekne zlatisté, zväčšilo svoj objem a nie je nalepené na steny formy je s najväčšou pravdepodobnosťou aj dostatočne prepečené. Istotu získate jednoduchým opatrným tlakovým testom. Jemne priložte svoje prsty na povrch koláča. Cesto by malo byť na pocit vzdušné, špongiovité a pri jemnom tlaku by nemalo povoliť. Pokiaľ na ceste ostanú po prstoch zreteľné priehlbinky potrebuje niekoľko minútiek navyše.
Vizuálna skúška
Zdroj: Shutterstock
Babka bola vitálna žena a vedela nás vždy zabaviť, ale dedkovo násilie nedokázala zvládnuť.
Pri kysnutom, pľundrovom, sušienkovom a maslovom ceste dokážete jeho prepečenie určiť podľa krusty alebo podľa jemne zhnednutých okrajov. Koláč opatrne nadvihnite pomocou noža. Pokiaľ je spodok zlatistý, vyzerá sucho a ľahko sa oddeľuje od plechu, je koláč hotový.