Ako zistiť, či sú ovocie a zelenina čerstvé? TOTO si všímajte, inak si domov vezmete zhnité
22. 8. 2019, 19:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:17)

Zdroj: Shutterstock.com
Zo všetkých strán sa na nás valí, že máme jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Pri samotnom nákupe je však veľmi dôležité, podľa čoho si kúsky vyberáme. Inak vyhodíme veľa peňazí za už zhnité ovocie...
1 Nesiahajte po baleniach
Voľné kusy alebo väčšie balenia? Kvalitu čerstvej zeleniny a ovocia vieme logicky posúdiť, len keď ich kupujeme samostatne po kusoch. Zabalené produkty sa ťažko prezerajú, či nie sú niekde potlčené alebo už nezačali hniť.
2 Krajina pôvodu
Vždy sa oplatí kupovať ovocie a zeleninu z domácej produkcie. Plody ako papája alebo mango, ktoré pochádzajú spoza mora, sú dlhé týždne pretriasané na cestách, buď naložené na lodiach, alebo v kamiónoch. Preto sa zbierajú nezrelé a pre dlhšiu cestu, ktorú majú pred sebou, ich ošetria konzervačnými látkami. Pri výbere jednotlivých kusov si pomôžte malou skúškou palcom. Ak dužina pri miernom tlaku trochu povolí, je to dôkaz, že plod dozrieval na slnku.
Zdroj: Shutterstock
Tieto potraviny môžete jesť neobmedzene.
3 Listy – ukazovateľ čerstvosti
Pri kúpe šalátov a zeleniny, ako je kaleráb, jarná cibuľka, mrkva, reďkovky, by ste mali pozerať na listy, respektíve vňate. Ak sú zvädnuté alebo hnedé, zelenina už nie je čerstvá. Rovnako je dôležité, aby bol koreň hladký a pevný.
4 Veľavravná šupka a vôňa
Plody si vždy poprezerajte zo všetkých strán. Na ovocí nesmú byť fľaky, pomliaždeniny alebo hnedé, hnilé časti. Ale pozor, ak sa šupka priveľmi leskne. Vtedy si spomeňte, ako vyzerá plod na záhone. Nepomohla im chémia až príliš? Ku všetkému privoňajte – ak nevoňajú, tak si ani nepochutnáte.
Zdroj: Shutterstock
V lete nakupujte častejšie a radšej pomenej.
Ochrana živín
Ako dlho môžeme ovocie a zeleninu skladovať? Najlepšie je ich okamžite spotrebovať. V prie- hradke na zeleninu by jednotlivé kusy nemali ležať dlhšie ako dva dni. Inak stratia okrem pekného zovňajšku predovšetkým hodnotné vitamíny.
Ktoré ovocie sa k sebe nehodí?
Rôzne druhy ovocia by sa nemali ukladať do spoločnej misky. Jablká, marhule, avokádo, hrušky, papája, broskyne, ako aj nektárinky (a, mimochodom, aj paprika a rajčiny) vylučujú veľké množstvo etylénu. Ide o plyn, ktorý urýchľuje zretie iných ovocných druhov, teda plody rýchlejšie hnijú. Preto ich neskladujte vedľa seba alebo medzi inými druhmi ovocia. Výnimku tvorí ananás, klementínky, datle, figy, čerešne a vodné melóny, keďže na prítomnosť etylénu skoro vôbec nereagujú.
Zdroj: Shutterstock
Plody si vždy poprezerajte zo všetkých strán.
Túžite po okrasno -úžitkovej zelenine?
Tu sú typické sezónne odrody s okrasným účinkom
● na jarnú sezónu: špenát, rôznofarebné skoré šaláty, okrasné cesnaky, pažítka, medvedí cesnak, reďkovka, poľný šalát, sedmokráska, púpava, jedlé kvety, jahody
● na letnú sezónu: rôznofarebné letné šaláty, novozélandský špenát, viacfarebné mangoldy, brokolice, nízke minirajčiny, rôznofarebné papriky, feferóny, okrasný, kučeravý či listový kel, kríčková a vysoká fazuľa, bataty, tekvice, mrkva, kučeravý petržlen, skoršie čínske listové zeleniny, kapucínka kríčková i ťahavá, letná prírodná zelenina a jedlé kvety, reďkev, cvikla
● na jesennú sezónu: rôzne druhy šalátov, endívia, čakanky, zeler stopkový a vňaťový, fenikel, pekinská kapusta, farebné hlávkové kapusty, cvikla, neskoršie čínske listové zeleniny, kapucínka
● na zimnú sezónu: (zeleniny vysiate koncom leta) zimný kel hlávkový, listový ružičkový, pór, valeriánka, čierny koreň, topinambury, cesnak, zimná cibuľa, zimný šalát, špenát
● trvalé zeleniny: rebarbora, artičoky, ruta, estragón, rôzne korenisté a liečivé bylinky
Zdroj: Shutterstock
Tu sú typické sezónne odrody s okrasným účinkom.