Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako zistiť, či sú ovocie a zelenina čerstvé? TOTO si všímajte, inak si domov vezmete zhnité

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock.com

Reklama

Zo všetkých strán sa na nás valí, že máme jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Pri samotnom nákupe je však veľmi dôležité, podľa čoho si kúsky vyberáme. Inak vyhodíme veľa peňazí za už zhnité ovocie...

1 Nesiahajte po baleniach

Voľné kusy alebo väčšie balenia? Kvalitu čerstvej zeleniny a ovocia vieme logicky posúdiť, len keď ich kupujeme samostatne po kusoch. Zabalené produkty sa ťažko prezerajú, či nie sú niekde potlčené alebo už nezačali hniť.

2 Krajina pôvodu

Vždy sa oplatí kupovať ovocie a zeleninu z domácej produkcie. Plody ako papája alebo mango, ktoré pochádzajú spoza mora, sú dlhé týždne pretriasané na cestách, buď naložené na lodiach, alebo v kamiónoch. Preto sa zbierajú nezrelé a pre dlhšiu cestu, ktorú majú pred sebou, ich ošetria konzervačnými látkami. Pri výbere jednotlivých kusov si pomôžte malou skúškou palcom. Ak dužina pri miernom tlaku trochu povolí, je to dôkaz, že plod dozrieval na slnku.

Zdroj: Shutterstock

Tieto potraviny môžete jesť neobmedzene.

3 Listy – ukazovateľ čerstvosti

Pri kúpe šalátov a zeleniny, ako je kaleráb, jarná cibuľka, mrkva, reďkovky, by ste mali pozerať na listy, respektíve vňate. Ak sú zvädnuté alebo hnedé, zelenina už nie je čerstvá. Rovnako je dôležité, aby bol koreň hladký a pevný.

4 Veľavravná šupka a vôňa

Plody si vždy poprezerajte zo všetkých strán. Na ovocí nesmú byť fľaky, pomliaždeniny alebo hnedé, hnilé časti. Ale pozor, ak sa šupka priveľmi leskne. Vtedy si spomeňte, ako vyzerá plod na záhone. Nepomohla im chémia až príliš? Ku všetkému privoňajte – ak nevoňajú, tak si ani nepochutnáte.

Zdroj: Shutterstock

V lete nakupujte častejšie a radšej pomenej.

Ochrana živín

Ako dlho môžeme ovocie a zeleninu skladovať? Najlepšie je ich okamžite spotrebovať. V prie- hradke na zeleninu by jednotlivé kusy nemali ležať dlhšie ako dva dni. Inak stratia okrem pekného zovňajšku predovšetkým hodnotné vitamíny.

Ktoré ovocie sa k sebe nehodí?

Rôzne druhy ovocia by sa nemali ukla­dať do spoločnej misky. Jablká, marhule, avokádo, hrušky, papája, broskyne, ako aj nektárinky (a, mimochodom, aj paprika a rajčiny) vylučujú veľké množstvo etylénu. Ide o plyn, ktorý urýchľuje zretie iných ovocných druhov, teda plody rýchlejšie hnijú. Preto ich neskladujte vedľa seba alebo medzi inými druhmi ovocia. Výnimku tvorí ananás, klementínky, datle, figy, čerešne a vodné melóny, keďže na prítomnosť etylénu skoro vôbec nereagujú.

Zdroj: Shutterstock

Plody si vždy poprezerajte zo všetkých strán.

Túžite po okrasno -úžitkovej zelenine?

Tu sú typické sezónne odrody s okrasným účinkom

● na jarnú sezónu: špenát, rôznofarebné skoré šaláty, okrasné cesnaky, pažítka, medvedí cesnak, reďkovka, poľný šalát, sedmokráska, púpava, jedlé kvety, jahody

● na letnú sezónu: rôznofarebné letné šaláty, novozélandský špenát, ­viacfarebné mangoldy, brokolice, nízke minirajčiny, rôznofarebné papriky, feferóny, okrasný, kučeravý či listový kel, kríčková a vysoká fazuľa, bataty, tekvice, mrkva, kučeravý petržlen, skoršie čínske listové zeleniny, kapucínka kríčková i ťahavá, letná prírodná zelenina a jedlé kvety, reďkev, cvikla

● na jesennú sezónu: rôzne druhy šalátov, endívia, čakanky, zeler stopkový a vňaťový, fenikel, pekinská kapusta, farebné hlávkové kapusty, cvikla, neskoršie čínske listové zeleniny, kapucínka

● na zimnú sezónu: (zeleniny vysiate koncom leta) zimný kel hlávkový, listový ružičkový, pór, valeriánka, čierny koreň, topinambury, cesnak, zimná cibuľa, zimný šalát, špenát

● trvalé zeleniny: rebarbora, artičoky, ruta, estragón, rôzne korenisté a liečivé bylinky

Zdroj: Shutterstock

Tu sú typické sezónne odrody s okrasným účinkom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS