Ananásová torta
13. 5. 2006, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Archív
PRE 6 OSÔB; ČAS PRÍPRAVY: 60 MIN; ČAS PEČENIA 25 MIN Cesto: 1 citrón250 g polohrubej múkysoľ3 PL kryštálového cukru125 g masla1 vajce Plnka: 1 žĺtok2 vajcia1 vanilínový cukor75 g kryštálového cukru125 g sladkej šľahačky1 čerstvý ananás4 PL ríbezľového želé1 balíček tortového želé v prášku250 g jablčného muštu30 g sekaných mandlí
POSTUP: 1. Najprv dôkladne umyjeme citrón, z ktorého nastrúhame 1 ČL kôry. Do misy dáme múku, cukor, štipku soli, citrónovú kôru, maslo, vajce a 3 PL vody. Zmes premiešame. 2. V robote spracujeme cesto a nakoniec ho pomúčenými rukami ešte niekoľkokrát premiesime. Hotové zabalíme do fólie a necháme 30 minút v chlade odstáť. 3. Formu s priemerom 26 cm potrieme tukom, cesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu. Okraje vytiahneme do výšky 2 cm. 4. Cesto potrieme žĺtkom. Do misy dáme 45 g cukru, vanilínový cukor, smotanu a všetko premiešame. Zmesou potrieme cesto, ktoré pečieme pri 200 °C asi 25 minút. 5. Očistenú ananásovú dreň pokrájame na kolieska, z ktorých odstránime tvrdý stred. Povrch upečenej torty vyložíme ananásom a do stredu každého kolieska dáme ríbezľové želé. 6. Z práškovej želatíny, jablčného muštu a zvyšku cukru si pripravíme číru polevu, ktorou zalejeme povrch torty. Nakoniec tortu ozdobíme nasekanými mandľami.