Avokádovo špenátový šalát
2. 8. 2011, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:53)

Zdroj: isifa
Čas prípravy: 15 minút Čas marinovania: 15 minút Čas varenia: 10 minút Čas chladenia: 20 minút Porcie: 4
2 hrste špenátu • 1 plechovka sterilizovaných artičokov • 2 fenikle • 3 PL bieleho balzamikového octu • 6 PL orechového oleja • soľ • mleté čierne korenie • 2 vajcia • 1 viazanička kôpru • 4 vetvičky bazalky • 4 vetvičky petržlenovej vňate • 1 mladá cibuľka • 2 šalotky • 1 PL horčice • šťava z 1/2 citróna • 6 PL olivového oleja • 60 ml zeleninového vývaru • 2 avokáda
Špenát umyjeme a osušíme. Artičoky zlejeme, rozštvrtíme a preložíme do misy. Fenikel očistíme a nakrájame na tenké plátky. Fenikel zmiešame s artičokami, prilejeme ocot, olej a necháme 15 minút marinovať. Zatiaľ uvaríme vajcia natvrdo, schladíme, ošúpeme a nasekáme.
Bylinky umyjeme, osušíme, kôpor otrháme, bazalku a petržlen nasekáme. Cibuľku umyjeme a nakrájame na kolieska, šalotky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Horčicu a citrónovú šťavu zmiešame v malej miske a postupne pomocou metličky do zmesi zašľaháme olivový olej.
Do dresingu zamiešame vajcia, bazalku, petržlenovú vňať, cibuľku a šalotku. Prilejeme studený vývar, osolíme a okoreníme. Dáme na 20 minút vychladiť do chladničky.
Pred podávaním avokáda rozpolíme, opatrne zbavíme kôstok, lyžicou vydlabeme dužinu, ktorú nakrájame na malé kocky. Špenát zamiešame k artičokom a feniklu a zmes rozdelíme na taniere. Pridáme kocky avokáda a jemne premiešame. Posypeme kôprom.
Dresing prelejeme do menších pohárikov a podávame k šalátu. Výrazný orechový olej môžete nahradiť aj sezamovým či tekvicovým.