Ázijská kuchyňa je láska! Prekvapte svoju polovičku týmito chutnými špecialitami!
2. 3. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Našla si svoje stále miesto aj u nás na Slovensku. Veď kto by si rád nedoprial zdravé rolky, šťavnaté terijaki či návykové nasi goreng? A my vám teraz prezradíme, ako si tieto dobroty pripraviť aj doma.
Kačacie saté s arašidovou omáčkou
4 porcie
2 väčšie kačacie prsia bez kostí a kože
NA MARINÁDU: 2 PL thajskej červenej pasty karí ● 60 ml kokosového mlieka ● soľ
NA OMÁČKU: 2 PL thajskej červenej pasty karí ● 150 g arašidového masla (hladkého alebo s kúskami) ● 150 ml vody ● 340 ml kokosového mlieka ● 1 PL sójovej omáčky ● 50 g cukru ● 1 limeta ● štipka soli ● mleté čili (podľa chuti)
AKO PRÍLOHA: nasekané arašidy ● koriandrová vňať ● limeta ● šalátová uhorka ● jazmínová ryža
Najprv urobíme marinádu – len dobre zmiešame suroviny. Mäso nakrájame na menšie kúsky a premiešame ho s marinádou. Odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny alebo na noc. Všetky suroviny na omáčku dáme do rajnice, rozmiešame, privedieme do varu a varíme na požadovanú omáčkovú konzistenciu. Dochutíme ju mletým cukrom, limetovou šťavou, soľou a čili. Ak treba, dolejeme trochu vody. Udržujeme v teple. Mäso napichneme na špízy a sprudka opečieme na panvici, grile alebo grilovacej panvici zo všetkých strán. Opečené mäso podávame s teplou arašidovou omáčkou, nasekanými arašidmi, čerstvou koriandrovou vňaťou, limetou, uhorkou, prípadne s jazmínovou ryžou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas marinovania: 2 hodiny
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková
KAČACIE SATAY S ARAŠIDOVOU OMÁČKOU
Kuracie terijaki udon
4 porcie
250 g rezancov udon ● 600 g kuracích pŕs ● 4 jarné cibuľky ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 nasekaná paprička čili ● 2 hrste nakrájanej zeleniny (mrkva, cuketa, huby, brokolica) ● sójové klíčky ● sezamové semienka ● petržlenová vňať ● olej
NA OMÁČKU: 120 ml sójovej omáčky ● 50 g cukru ● 1 PL medu ● 3 cm kúsok ošúpaného zázvoru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL oleja (ideálne sezamového) ● 1 PL kukuričného škrobu ● 4 PL vody
Rezance udon pripravíme podľa návodu na obale. Urobíme aj omáčku terijaki: sójovú omáčku, cukor, med, zázvor nasekaný nadrobno, prelisovaný cesnak a olej premiešame v rajnici a privedieme do varu. Kukuričný škrob zmiešame so studenou vodou a pomaly a za stáleho miešania prilejeme do rajnice. Opäť privedieme do varu a varíme na slabom plameni 3 až 4 minúty. Kuracie prsia nakrájané na rezance sprudka a krátko osmažíme na rozpálenom tuku. Opečené mäso vyberieme z panvice. V tej istej panvici opražíme nakrájanú bielu časť jarných cibuliek, pridáme prelisovaný cesnak, čili, nakrájanú zeleninu a sójové klíčky. Zeleninu opekáme a pravidelne premiešavame. Po pár minútach dáme kuracie kúsky naspäť k zelenine, pridáme uvarené cestoviny a časť omáčky terijaki. Necháme všetko dôkladne pokryť omáčkou, ochutnáme, a ak treba, pridáme ďalšiu omáčku. Rezance podávame posypané zelenou časťou jarných cibuliek, sezamovými semienkami, petržlenovou vňaťou alebo ďalšími sójovými klíčkami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková
KURACIE TERIJAKI UDON
Rolky z ryžového papiera s omáčkou čili
4 porcie
8 okrúhlych ryžových papierov na rolky ● 12 tepelne upravených kreviet ● zelenina nastrúhaná najemno (mrkva, kapusta, reďkovka) ● šalát (špenát, baby gem alebo hlávkový) ● čerstvé bylinky (koriander, mäta)
NA OMÁČKU: 60 ml ryžového alebo liehového octu ● 60 g cukru ● 100 ml vody alebo čistého vývaru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 a 1/2 ČL sójovej omáčky ● 1 ČL kečupu ● 1 až 2 ČL sušenej drvenej papričky čili ● 2 ČL (6 g) kukuričného škrobu ● 1 PL (6 g) vody
Ryžový papier necháme zmäknúť vo vode podľa návodu na obale. Na zmäknutý ryžový papier postupne naukladáme krevety prekrojené po dĺžke, nastrúhanú čerstvú zeleninu, šalátové listy a bylinky. Všetko uložíme k okraju, ktorý je k nám bližšie. Plnku prekryjeme spodnou časťou ryžového papiera, potom jeho voľnou hornou a dolnou stranou a zvyšok zavinieme do rolky. Papier pevnejšie doťahujeme, nie však tak pevne, aby sa roztrhol. Rolku môžeme rozkrojiť naprieč na polovice. Ocot, cukor, vodu alebo vývar, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, kečup a drvené čili dáme do rajnice, privedieme do varu a chvíľu povaríme. Škrob premiešame s trochou vody a vlejeme do omáčky. Opäť privedieme do varu a varíme niekoľko minút, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu. Omáčka po vychladnutí ešte stuhne. Vietnamské rolky podávame s vychladnutou omáčkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková
ROLKY Z RYŽOVÉHO PAPIERA SO SLADKOKYSLOU ČILI OMÁČKOU
Nasi goreng
4 porcie
NA RYŽU: 250 g jazmínovej ryže ● 450 ml vody ● 1/2 ČL soli
NA NASI GORENG: 3 strúčiky cesnaku ● 1 menšia paprička čili ● 1 väčšia cibuľa ● uvarená vychladnutá ryža ● 3 PL sójovej omáčky ● 3 PL cukru ● olej
OKREM TOHO: volské oká zo 4 vajec ● čerstvá zelenina ● jarná cibuľka ● limeta
Prepláchnutú jazmínovú ryžu uvaríme v osolenej vode. Necháme ju dobre vychladnúť, najlepšie do druhého dňa. Prelisovaný cesnak a papričku čili zbavenú semienok a nasekanú nadrobno krátko osmažíme na rozpálenom oleji. Nenecháme ich spáliť. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a po minúte vychladnutú ryžu a osladenú sójovú omáčku. Ryžu opekáme 2-3 minúty a necháme ju mierne skaramelizovať. Pripravíme volské oká a podávame ich spolu s nasi gorengom, so zeleninou, s nakrájanou jarnou cibuľkou a limetou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Nasi goreng
Vyskúšajte aj tento recept:
