Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ázijská kuchyňa je láska! Prekvapte svoju polovičku týmito chutnými špecialitami!

Nasi goreng

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Našla si svoje stále miesto aj u nás na Slovensku. Veď kto by si rád nedoprial zdravé rolky, šťavnaté terijaki či návykové nasi goreng? A my vám teraz prezradíme, ako si tieto dobroty pripraviť aj doma.

Kačacie saté s arašidovou omáčkou

4 porcie

2 väčšie kačacie prsia bez kostí a kože

NA MARINÁDU: 2 PL thajskej červenej pasty karí ● 60 ml kokosového mlieka ● soľ

NA OMÁČKU: 2 PL thajskej červenej pasty karí ● 150 g arašidového masla (hladkého alebo s kúskami) ● 150 ml vody ● 340 ml kokosového mlieka ● 1 PL sójovej omáčky ● 50 g cukru ● 1 limeta ● štipka soli ● mleté čili (podľa chuti)

AKO PRÍLOHA: nasekané arašidy ● koriandrová vňať ● limeta ● šalátová uhorka ● jazmínová ryža

 

Najprv urobíme marinádu – len dobre zmiešame suroviny. Mäso nakrájame na menšie kúsky a premiešame ho s marinádou. Odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny alebo na noc. Všetky suroviny na omáčku dáme do rajnice, rozmiešame, privedieme do varu a varíme na požadovanú omáčkovú konzistenciu. Dochutíme ju mletým cukrom, limetovou šťavou, soľou a čili. Ak treba, dolejeme trochu vody. Udržujeme v teple. Mäso napichneme na špízy a sprudka opečieme na panvici, grile alebo grilovacej panvici zo všetkých strán. Opečené mäso podávame s teplou arašidovou omáčkou, nasekanými arašidmi, čerstvou koriandrovou vňaťou, limetou, uhorkou, prípadne s jazmínovou ryžou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas marinovania: 2 hodiny

Čas varenia: 30 minút

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková

KAČACIE SATAY S ARAŠIDOVOU OMÁČKOU

 Kuracie terijaki udon

4 porcie

250 g rezancov udon ● 600 g kuracích pŕs ● 4 jarné cibuľky ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 nasekaná paprička čili ● 2 hrste nakrájanej zeleniny (mrkva, cuketa, huby, brokolica) ● sójové klíčky ● sezamové semienka ● petržlenová vňať ● olej

NA OMÁČKU: 120 ml sójovej omáčky ● 50 g cukru ● 1 PL medu ● 3 cm kúsok ošúpaného zázvoru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL oleja (ideálne sezamového) ● 1 PL kukuričného škrobu ● 4 PL vody

 

Rezance udon pripravíme podľa návodu na obale. Urobíme aj omáčku terijaki: sójovú omáčku, cukor, med, zázvor nasekaný nadrobno, prelisovaný cesnak a olej premiešame v rajnici a privedieme do varu. Kukuričný škrob zmiešame so studenou vodou a pomaly a za stáleho miešania prilejeme do rajnice. Opäť privedieme do varu a varíme na slabom plameni 3 až 4 minúty. Kuracie prsia nakrájané na rezance sprudka a krátko osmažíme na rozpálenom tuku. Opečené mäso vyberieme z panvice. V tej istej panvici opražíme nakrájanú bielu časť jarných cibuliek, pridáme prelisovaný cesnak, čili, nakrájanú zeleninu a sójové klíčky. Zeleninu opekáme a pravidelne premiešavame. Po pár minútach dáme kuracie kúsky naspäť k zelenine, pridáme uvarené cestoviny a časť omáčky terijaki. Necháme všetko dôkladne pokryť omáčkou, ochutnáme, a ak treba, pridáme ďalšiu omáčku. Rezance podávame posypané zelenou časťou jarných cibuliek, sezamovými semienkami, petržlenovou vňaťou alebo ďalšími sójovými klíčkami.

Čas prípravy: 30 minút

Čas varenia: 20 minút

Rolky z ryžového papiera s omáčkou čili

4 porcie

8 okrúhlych ryžových papierov na rolky ● 12 tepelne upravených kreviet ● zelenina nastrúhaná najemno (mrkva, kapusta, reďkovka) ● šalát (špenát, baby gem alebo hlávkový) ● čerstvé bylinky (koriander, mäta)

NA OMÁČKU: 60 ml ryžového alebo liehového octu ● 60 g cukru ● 100 ml vody alebo čistého vývaru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 a 1/2 ČL sójovej omáčky ● 1 ČL kečupu ● 1 až 2 ČL sušenej drvenej papričky čili ● 2 ČL (6 g) kukuričného škrobu ● 1 PL (6 g) vody

 

Ryžový papier necháme zmäknúť vo vode podľa návodu na obale. Na zmäknutý ryžový papier postupne naukladáme krevety prekrojené po dĺžke, nastrúhanú čerstvú zeleninu, šalátové listy a bylinky. Všetko uložíme k okraju, ktorý je k nám bližšie. Plnku prekryjeme spodnou časťou ryžového papiera, potom jeho voľnou hornou a dolnou stranou a zvyšok zavinieme do rolky. Papier pevnejšie doťahujeme, nie však tak pevne, aby sa roztrhol. Rolku môžeme rozkrojiť naprieč na polovice. Ocot, cukor, vodu alebo vývar, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, kečup a drvené čili dáme do rajnice, privedieme do varu a chvíľu povaríme. Škrob premiešame s trochou vody a vlejeme do omáčky. Opäť privedieme do varu a varíme niekoľko minút, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu. Omáčka po vychladnutí ešte stuhne. Vietnamské rolky podávame s vychladnutou omáčkou.

Čas prípravy: 30 minút

Čas varenia: 10 minút

Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková

ROLKY Z RYŽOVÉHO PAPIERA SO SLADKOKYSLOU ČILI OMÁČKOU

Nasi goreng

4 porcie

NA RYŽU: 250 g jazmínovej ryže ● 450 ml vody ● 1/2 ČL soli

NA NASI GORENG: 3 strúčiky cesnaku ● 1 menšia paprička čili ● 1 väčšia cibuľa ● uvarená vychladnutá ryža ● 3 PL sójovej omáčky ● 3 PL cukru ● olej

OKREM TOHO: volské oká zo 4 vajec ● čerstvá zelenina ● jarná cibuľka ● limeta

 

Prepláchnutú jazmínovú ryžu uvaríme v osolenej vode. Necháme ju dobre vychladnúť, najlepšie do druhého dňa. Prelisovaný cesnak a papričku čili zbavenú semienok a nasekanú nadrobno krátko osmažíme na rozpálenom oleji. Nenecháme ich spáliť. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a po minúte vychladnutú ryžu a osladenú sójovú omáčku. Ryžu opekáme 2-3 minúty a necháme ju mierne skaramelizovať. Pripravíme volské oká a podávame ich spolu s nasi gorengom, so zeleninou, s nakrájanou jarnou cibuľkou a limetou.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 20 minút

Vyskúšajte aj tento recept:

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Super zdravá japonská polievka ramen: Takto ju pripravil kuchár Ľuboš

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.