Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Balkánsky závin

Reklama

20 minút, 6 porcií

Potrebujeme:

250 g hladkej múky, 125 ml vlažnej vody, 1 vajce, 1 PL oleja, štipka soli, hladká múka na posypanie dosky, olej a vajce na potretie, 2 PL sezamových semienok na posypanie

Plnka:

300 g kyslej kapusty, 250 g balkánskeho syra, 2 hrste strúhanky, 2 jarné cibuľky s vňaťou, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie

Postup:

1. Múku a soľ preosejeme do veľkej misy. Uprostred urobíme jamku, do ktorej vyklepneme vajce, pridáme olej a za stáleho prilievania vody varechou vymiesime vláčne cesto. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm. Vrch potrieme olejom, zakryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote odležať zhruba hodinu.

2. Syr premyjeme pod studenou tečúcou vodou a nastrúhame. Kapustu scedíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska, cesnak ošúpeme a nakrájame na jemné plátky. Jeden plát cesta rozvaľkáme na obdĺžnik, do stredu rovnomerne nasypeme hrsť strúhanky, na ktorú navrstvíme polovicu syra, kapusty a cibuľky. Plnku okoreníme a obložíme plátkami cesnaku. Cesto prehneme cez plnku a zvinieme. Okraje dobre popritláčame. Rovnako naplníme aj druhú polovicu cesta.

3. Oba záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme zhruba 30 minút dozlatista. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame.

Čas odležania: 60 minút

Čas pečenia: 30 minút

Náš tip:

Jemnejšiu verziu tohto koláča získate, ak časť balkánskeho syra nahradíte rozdrobeným hrudkovým tvarohom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS