Reklama

Balzamiková zmrzlina

nugátová zmrzlina

Zdroj: archív

Reklama

Čas prípravy: 30 minút, prísady na 1/2 l zmrzliny

Potrebujeme: 200 ml mlieka, 200 ml smotany na šľahanie, 1 vanilkový struk, 100 g kryštálového cukru, 5 žĺtkov, 4 až 5 PL balzamikového krému

Postup:

1. Do hrnca vlejeme mlieko so smotanou. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme, pridáme do smotany s mliekom a privedieme do varu. Počas varenia vyšľaháme cukor so žĺtkami dopenista.

2. Keď začne mlieko vrieť, hrniec odložíme bokom a odstránime vanilkový struk. Dreň vyškrabeme špičkou noža a vrátime späť do hrnca. Horúce mlieko za stáleho miešania metličkou zapracujeme k žĺtkom.

3. Zmes prelejeme opäť do hrnca a pri nízkej teplote varíme do polotuha. Vanilkovú omáčku prelejeme cez sitko a necháme stuhnúť.

4. Zmes dáme do chladu a 25 minút pred servírovaním ju v zmrzlinovači vymiešame. Nakoniec do zmrzliny zapracujeme balzamikový krém.