Banániky z odpaľovaného cesta
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:22)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 20 porcií
Potrebujeme: 40 gram maslo, 125 mililiter voda, 75 gram hladká múka, 2 kus vajce, 500 mililiter mlieko, 6 kus vaječný žĺtok, 150 gram hnedý cukor, 50 gram kukuričná škrobová múčka, 2 čajová lyžička vanilkový extrakt, 30 gram maslo, 60 mililiter voda, 100 gram horká čokoláda
1.
Na plnku privedieme do varu mlieko. V mise vyšľaháme žĺtky, cukor, škrobovú múčku a vanilkový extrakt dopenista. Veľmi postupne prilievame a hneď zašľahaváme aj horúce mlieko. Zmes potom nalejeme do čistého hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania povaríme do zhustnutia. Krém preložíme do misy, prekryjeme fóliou a necháme za občasného premiešania vychladnúť. Potom odložíme do chladničky.
2.
Medzitým rúru vyhrejeme na 180 °C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie.
3.
Na cesto dáme do hrnca maslo, vodu, privedieme do varu a keď je maslo rozpustené, naraz vsypeme múku a miešame (odpaľujeme), kým sa nevytvorí guľa lesklého a hladkého cesta. Zložíme z ohňa, preložíme do misy a necháme krátko chladnúť. Potom po jednom dobre zašľaháme vajcia.
4.
Cesto preložíme do zdobiaceho vrecka s guľatou špičkou a na plechy nastriekame 20 asi 7 cm dlhých banánikov. Ponecháme asi 5 cm odstupy. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút alebo kým nie sú zlatisté. Preložíme vychladnúť na mriežku.
5.
Na polevu zmiešame maslo s vodou a zohrejeme, pridáme čokoládu a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Odstavíme a ďalej miešame, kým poleva nie je lesklá a nezačne hustnúť.
6.
Banániky prekrojíme, na vrchné polovičky rozdelíme čokoládovú polevu a necháme stuhnúť. Spodné polovice naplníme krémom až tesne pred podávaním, prikryjeme vrškami s čokoládou a servírujeme.