Bez rožtekov si Vianoce nevieme ani predstaviť! TOP recept na makovú dobrotu: Stačí pár minút
14. 12. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: archív Dobé jedlo
Upečte svojim milovaným na sviatky makové rožteky. Budú mať úspech!

32 kúskov
SUROVINY
220 g jemného tučného tvarohu ● 140 g masla izbovej teploty ● 60 g kryštálového cukru ● kôra z 1 citróna ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 vajce + 1 na potieranie ● 300 g hladkej múky ● štipka soli
NA NÁPLŇ: 250 ml kondenzovaného mlieka ● 180 g mletého maku ● práškový cukor na posypanie
POSTUP
V mise vymiešame tvaroh s maslom, cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou. Pridáme vajce, premiešame a prisypeme múku so štipkou soli. Cesto dobre vypracujeme, zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Na náplň zmiešame mak a kondenzované mlieko, aby sa zmes ľahko rozotierala. Cesto rozdelíme na polovice a obe časti rozvaľkáme do kruhu. Potom
ich potrieme makovou náplňou, ale ich stred necháme voľný. Oba kruhy rozrežeme na 12 až 16 kusov podľa toho, aké veľké chceme mať rožteky. Každý kus zrolujeme od dlhšej strany smerom k stredu. Rožteky potrieme vajcom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme ich 20 až 25 minút dozlatista.
- Čas prípravy: 35 minút
- Čas chladenia: 1 hodina
- Čas pečenia: 25 minút