Bezlepkový rožtek
4. 11. 2013, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:39)

Zdroj: Stockfood.cz
Potrebujeme: 400 g bezlepkovej múky Promix Forte, 250 ml vlažného mlieka, 3 žĺtky, 4 PL kryštálového cukru, 1 ČL guarovej gumy, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček sušeného droždia, štipka cukru na kvások, štipka soli, 100 ml oleja, lekvár na plnku
Postup:
1. 5 PL mlieka, droždie a cukor vymiešame, vrch posypeme múkou a necháme vykysnúť.
2. Medzitým preosejeme do misy múku, pridáme 3 žĺtky, soľ, cukor, gumu, vanilkový cukor a olej. Mlieko prilievame postupne počas miesenia.
3. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby prisypeme ešte múku. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme z neho trojuholníčky, do stredu dáme lekvár a zo širšej strany zatočíme.
4. Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 15 minút vykysnúť.
5. V miske vyšľaháme vajce s trochou mlieka a tekutinou potrieme rožteky. Pečieme pri teplote 180 °C asi 35 minút.