Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Biela čokoláda býva často zatracovaná, a to je škoda! V dezertoch dokáže narobiť veľkú parádu

Limetkové kokosové ježe

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Biela verzia milovanej tmavej čokolády býva často zatracovaná. A to je škoda. V dezertoch totiž dokáže narobiť veľkú parádu.

Blondies s pekanovými orechmi

9 kúskov

125 g masla ● 200 g bielej čokolády ● 2 vajcia ● 1 balíček vanilkového cukru ● 100 g hnedého cukru ● štipka soli ● 150 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 125 g pekanových orechov

Rúru predhrejeme na 180 °C. Menší plech s rozmermi 28 x 23 cm vytrieme maslom. Čokoládu nasekáme nahrubo a 100 g rozpustíme spolu s maslom na miernom ohni. Premiešame a necháme trocha vychladnúť. Potom zmiešame s vajcami, vanilkovým a hnedým cukrom. V druhej mise zmiešame soľ, múku a prášok do pečiva a zapracujeme do vajcovej zmesi. Vmiešame dve tretiny zvyšnej čokolády a nasekané pekanové orechy. Nanesieme do formy, povrch uhladíme a posypeme zvyšnou čokoládou. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút

Náš tip
Blondies sú svetlou verziou brownies, preto kolač nechajte vychladnúť a až potom ho krájajte.

Zdroj: shutterstock

Blondies s pekanovými orechmi

Šarlotka s malinami

8 kúskov

220 g bielej čokolády ● 200 g malín ● 4 plátky želatíny ● 250 g smotany na šľahanie ● 200 g dlhých piškót

NA KRÉM: 250 ml mlieka● 3 žĺtky ● 50 g krupicového cukru

NA OZDOBU: 25 g bielych čokoládových hobliniek

Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Po obvode poukladáme piškóty cukrovou stranou von. Dno formy rovnako vyložíme piškótami. Želatínu namočíme do studenej vody. Mlieko rozhorúčime. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom dopenista. Za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievame aj horúce mlieko. Všetko znova prelejeme do hrnca a zohrievame, kým nám zmes nezhustne. Nevaríme! Pridáme vymačkanú želatínu a rozpustíme. Nalejeme na nasekanú čokoládu a miešame, kým nezískame hladkú zmes. Necháme trocha vychladnúť. Smotanu vyšľaháme a zľahka zapracujeme do čokoládového krému. Polovicu nalejeme do pripravenej formy a dáme na chvíľu do chladničky. Na krém poukladáme maliny a zalejeme zvyšným krémom. Vložíme do chladničky najmenej na 4 hodiny, ale najlepšie na celú noc. Pred podávaním opatrne vyberieme z formy, môžeme stiahnuť stuhou, aby šarlota lepšie držala, a posypeme čokoládovými hoblinkami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 12 hodín

Spodnú polovicu piškót namočte do bielej čokolády, bude to vyzerať efektne. 

Zdroj: shutterstock

Šarlotka s malinami

Limetkové kokosové ježe

20 kúskov

4 vajcia ● 120 g krupicového cukru ● 2 PL škrobovej múčky ● 100 g hladkej múky ● 1 PL masla ● 2 biolimetky

NA POLEVU: 250 g bielej čokolády ● 125 ml smotany na šľahanie ● 250 g strúhaného kokosu

Rúru predhrejeme na 180 °C. Oddelíme od seba bielky a žĺtky, pričom bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Počas šľahania prisypeme cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Striedavo pridávame múku zmiešanú so škrobom a žĺtky. Maslo rozpustíme, pridáme 2 PL horúcej vody, šťavu a nastrúhanú kôru z limetiek a zapracujeme do cesta. Nalejeme na hlbší plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť asi na 35 minút. Vyberieme, necháme trocha vychladnúť a vyklopíme. Prikryjeme utierkou a necháme cez noc odstáť. Na polevu nasekáme čokoládu a zalejeme ju horúcou smotanou. Dobre premiešame. Cesto nakrájame na obdĺžniky a namáčame do čokoládovej polevy. Potom obalíme strúhaným kokosom a necháme na mriežke usušiť.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút
Čas odležania: 8 hodín

Náš tip
Do bielej čokoládovej polevy pridajte pár kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva.

Zdroj: shutterstock

Limetkové kokosové ježe

Chlebík s figami

10 kúskov

230 g masla ● 210 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 1 balíček vanilkového cukru ● 230 g polohrubej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 350 g fíg ● 180 g bielej čokolády

NA OZDOBU: 100 g bielej čokoládovej polevy

Rúru predhrejeme na 160 °C. Formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie a zľahka vytrieme olejom. Zmäknuté maslo, cukor a vanilkový cukor spolu vyšľaháme. Po jednom zapracujeme aj vajcia. Dobre premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zamiešame do cesta. Polovicu fíg nakrájame na menšie kocky a obalíme v múke. Spolu s nasekanou bielou čokoládou zapracujeme do cesta. To nalejeme do formy a pečieme asi 1 hodinu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Polevu roztopíme nad horúcim vodným kúpeľom a nalejeme na koláč. Ozdobíme zvyšnými figami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút

Náš tip
Do cesta na chlebík nalámte bielu aj horkú čokoládu.

Čokoládovú polevu si ľahko pripravíte zmiešaním bielej čokolády s horúcou smotanou.

Zdroj: shutterstock

Chlebík s figami

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.