Bleskové makové lievance z vločiek? Takú dobrotu ste ešte nejedli! A skúste aj TIETO super tipy
7. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:33)

Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky
V kuchyni sa cítia ako ryby vo vode. Kým niektoré ženy varenie otravuje, ony skúšajú nové kombinácie, chute, zlepšujú, dochucujú. Vyskúšajte aj vy zdravé recepty foodblogeriek.

Lucia Súkeníková- Moje jedlo
MRKVOVO-CVIKLOVÁ POLIEVKA S Crème fraîche
● 1/2 cvikly● 3 mrkvy● 1 červená cibuľa● 2 strúčiky cesnaku● 1 lyžička sušeného rozmarínu● soľ podľa chuti● voda/vývar● plátok masla● crème fraîche (alebo kyslá smotana)
Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, potom pridáme nastrúhanú mrkvu i cviklu. Ak sa nám nechce strúhať, môžeme si pomôcť mixérom s nožmi v tvare S, ktoré zeleninu dokonale nasekajú. Spoločne mierne opečieme zeleninku na masle a potom ju zalejeme vývarom alebo vodou. Takto opečená na masle dostane skvelú príchuť. Potom pridáme rozmarín a cesnak. Varíme asi 15 minút a rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku naservírujeme, necháme mierne vychladnúť, ozdobíme crème fraîche alebo hustou kyslou smotanou, bylinkami a vychutnávame.
Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky
Mrkvovo- cviklová polievka s créme fraiche
ĽADOVÝ ŠALÁT S TUNIAKOM
● 1/2 ľadového šalátu● zväzok reďkoviek● paradajky (žlté a červené)● hrsť nastrúhaného parmezánu● kúsok staršieho pečiva● 2-3 sušené paradajky● hrsť slnečnicových semienok● 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave● soľ● korenie● olivový olej● citrónová šťava
Ľadový šalát opláchneme a natrháme alebo nakrájame na menšie kúsky. Reďkovku nakrájame na kolieska, paradajky na štvrtky, pridáme i sušené paradajky, nastrúhame parmezán a prihodíme aj hrsť slnečnicových semienok. Nakoniec pridáme odkvapkaného tuniaka a celý šalát ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a premiešame. Staršie pečivo opečieme na lyžici olivového oleja a pridáme k šalátu až tesne pred podávaním. Premiešame a podávame.
Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky
Ľadový šalát s tuniakom
Patrícia Molnárová Turiničová- HIT je zdravo žiť
Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky
Patrícia Molnárová Turiničová
MAKOVÉ LIEVANCE
● 2 banány● 4 vajcia ● 6 PL ovsených vločiek● 2 PL mletého maku● štipka vínneho kameňa● hroznový olej
Banány rozmixujeme s vajíčkami. Pridáme ovsené vločky, vínny kameň a mletý mak. Na panvici rozohrejeme trošku hroznového oleja a postupne pečieme lievance. Podávame ich s džemom, javorovým sirupom či orechovým maslom podľa chuti.
Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky
Makové lievance
ŠALÁT S KLÍČKAMI A ČERVENOU QUINOOU
● ľadový šalát● pak choi● 2 mrkvy● 1 fialová jarná cibuľka● za hrsť klíčkov (senovka, reďkovka,šošovica)● asi 60 g červenej quinoy● huby shimeji
Na zálievku:● 3 PL olivového oleja● 1 PL MCT oleja● 1 ČL tekvicového oleja● 1/2 ČL bezhistamínového vínneho octu ● 1 ČL sumaku● soľ● korenie
Quinou uvaríme domäkka a shimeji orestujeme na olivovom oleji. Stačí im pár minút. Pak choi umyjeme, listy nakrájame a odložíme bokom. Vrchné „nožičky“ nakrájame na kúsky a vnútorné menšie časti necháme v celku a sparíme ich. Ľadový šalát umyjeme, osušíme a natrháme. Zmiešame s listami pak choi. Do šalátu nakrájame jarnú cibuľku, nastrúhame nahrubo mrkvy a pridáme klíčky. Kým quinoa trošku vychladne, pripravíme zálievku. Všetky ingrediencie na zálievku dáme do malej zaváraninovej fľaše, zatvoríme a poriadne pretrepeme. Quinou primiešame k šalátu a zalejeme zálievkou. Navrch poukladáme huby a pár malých častí pak choi, ktoré nám ostali v celku.
Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky
Šalát s klíčkami a červenou quinoou
Spýtali sme sa odborníčky
Zdroj: PATRIK GAZO
Radka Drábiková,
Čo je DETOX?
V posledných rokoch detoxikačné stravovanie získalo popularitu vďaka svojim preukázateľným a viditeľným výsledkom. Kombinácia ovocia, zeleniny a potravinových doplnkov bola špeciálne navrhnutá tak, aby očistila telo a eliminovala toxíny, ktoré sa mohli nahromadiť v tele, a zároveň zlepšovala vstrebávanie vitamínov a antioxidantov. Detox vám pomôže, ak trpíte tráviacimi problémami, bolesťou hlavy, nervozitou a zlou náladou, únavou a nedostatkom energie a vitality, nadváhou, problémami so zadržiavaním metabolických tekutín, dokonca ak máte suchú pokožku. Detoxikačnú kúru by si mal občas urobiť každý. Ideálnym ročným obdobím je jar a jeseň. Detox je vhodný takmer pre každého. Neodporúčam však vykonávať detox deťom a osobám s vážnymi zdravotnými obmedzeniami.
Odborníčka varuje: Nie je DETOX ako DETOX!
Výhodami očisty tela sú zdravé chudnutie, obnovenie vitality a energie, zlepšenie hladkosti a lepšia hydratácia pokožky, zlepšenie kvality spánku, eliminácia zadržaných tekutín, regulácia činnosti čriev. Detoxikácia pomáha čistiť telo od toxínov a vylučovať nahromadené látky, ktoré negatívne pôsobia na naše telo a ktoré môžu blokovať alebo spomaliť prirodzené spôsoby vylučovania toxínov, čo sťažuje aj chudnutie. Vyhýbajte sa nepremysleným detoxikačným plánom, ako napríklad nebudem týždeň jesť, budem iba piť a jesť jeden druh stravy a začnem ihneď trénovať. To nie je detox, to je týranie tela a duše! Zvoľte tie správne potraviny, ktoré budú nápomocné orgánom, ako sú obličky a pečeň. Pre obličky je užitočný chlorofyl, ktorý je obsiahnutý nielen v bylinkách, ako je praslička, púpava, petržlen, ale aj v zelených potravinách, ako je brokolica, uhorka, rukola, špenát, zelené fazuľky, zeler, cuketa. Výborné antioxidačné účinky má aj tekvica, kivi, pomaranč, pomelo, ananás, mandarínka, paradajka, granátové jablko, olivový a repkový olej, kurkuma. Pečeň ocení prítomnosť ovocných a zeleninových štiav. Pomáha artičoka, cesnak, mrkva, listová zelenina, červená repa, grep, jablko, hruška, čakanka, chren, žerucha, celozrnné obilniny. Detoxikácia funguje lepšie s nižším príjmom bielkovín a soli v strave. Nebojte sa nahradiť živočíšne bielkoviny tými rastlinnými alebo ľahko stráviteľnými bielkovinami. A takisto soľ používajte morskú alebo himalájsku. Istotne vám obličky, pečeň, srdce, žalúdok, pankreas, koža pošlú ďakovný odkaz.