Reklama

Bleskové makové lievance z vločiek? Takú dobrotu ste ešte nejedli! A skúste aj TIETO super tipy

Vyskúšajte detoxikačné recepty

Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V kuchyni sa cítia ako ryby vo vode. Kým niektoré ženy varenie otravuje, ony skúšajú nové kombinácie, chute, zlepšujú, dochucujú. Vyskúšajte aj vy zdravé recepty foodblogeriek.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Kysnutý koláč s ovocím a so sladkou mandľovou posýpkou

    Lucia Súkeníková- Moje jedlo 

    MRKVOVO-CVIKLOVÁ POLIEVKA S Crème fraîche

    ● 1/2 cvikly● 3 mrkvy● 1 červená cibuľa● 2 strúčiky cesnaku● 1 lyžička sušeného rozmarínu● soľ podľa chuti● voda/vývar● plátok masla● crème fraîche (alebo kyslá smotana)

    Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, potom pridáme nastrúhanú mrkvu i cviklu. Ak sa nám nechce strúhať, môžeme si pomôcť mixérom s nožmi v tvare S, ktoré zeleninu dokonale nasekajú. Spoločne mierne opečieme zeleninku na masle a potom ju zalejeme vývarom alebo vodou. Takto opečená na masle dostane skvelú príchuť. Potom pridáme rozmarín a cesnak. Varíme asi 15 minút a rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku naservírujeme, necháme mierne vychladnúť, ozdobíme crème fraîche alebo hustou kyslou smotanou, bylinkami a vychutnávame.

    Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky

    Mrkvovo- cviklová polievka s créme fraiche

    ĽADOVÝ ŠALÁT S TUNIAKOM

    ● 1/2 ľadového šalátu● zväzok reďkoviek● paradajky (žlté a červené)● hrsť nastrúhaného parmezánu● kúsok staršieho pečiva● 2-3 sušené paradajky● hrsť slnečnicových semienok● 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave● soľ● korenie● olivový olej● citrónová šťava

    Ľadový šalát opláchneme a natrháme alebo nakrájame na menšie kúsky. Reďkovku nakrájame na kolieska, paradajky na štvrtky, pridáme i sušené paradajky, nastrúhame parmezán a prihodíme aj hrsť slnečnicových semienok. Nakoniec pridáme odkvapkaného tuniaka a celý šalát ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a premiešame. Staršie pečivo opečieme na lyžici olivového oleja a pridáme k šalátu až tesne pred podávaním. Premiešame a podávame.

    Patrícia Molnárová Turiničová- HIT je zdravo žiť 

    Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky

    Patrícia Molnárová Turiničová

    MAKOVÉ LIEVANCE

    ● 2 banány● 4 vajcia ● 6 PL ovsených vločiek● 2 PL mletého maku● štipka vínneho kameňa● hroznový olej

    Banány rozmixujeme s vajíčkami. Pridáme ovsené vločky, vínny kameň a mletý mak. Na panvici rozohrejeme trošku hroznového oleja a postupne pečieme lievance. Podávame ich s džemom, javorovým sirupom či orechovým maslom podľa chuti.

    ŠALÁT S KLÍČKAMI A ČERVENOU QUINOOU

    ● ľadový šalát● pak choi● 2 mrkvy● 1 fialová jarná cibuľka● za hrsť klíčkov (senovka, reďkovka,šošovica)● asi 60 g červenej quinoy● huby shimeji

    Na zálievku:● 3 PL olivového oleja● 1 PL MCT oleja● 1 ČL tekvicového oleja● 1/2 ČL bezhistamínového vínneho octu ● 1 ČL sumaku● soľ● korenie

    Quinou uvaríme domäkka a shimeji orestujeme na olivovom oleji. Stačí im pár minút. Pak choi umyjeme, listy nakrájame a odložíme bokom. Vrchné „nožičky“ nakrájame na kúsky a vnútorné menšie časti necháme v celku a sparíme ich. Ľadový šalát umyjeme, osušíme a natrháme. Zmiešame s listami pak choi. Do šalátu nakrájame jarnú cibuľku, nastrúhame nahrubo mrkvy a pridáme klíčky. Kým quinoa trošku vychladne, pripravíme zálievku. Všetky ingrediencie na zálievku dáme do malej zaváraninovej fľaše, zatvoríme a poriadne pretrepeme. Quinou primiešame k šalátu a zalejeme zálievkou. Navrch poukladáme huby a pár malých častí pak choi, ktoré nám ostali v celku.

    Zdroj: archív foodblogeriek a odborníčky

    Šalát s klíčkami a červenou quinoou

    Spýtali sme sa odborníčky

    Zdroj: PATRIK GAZO

    Radka Drábiková,

    Čo je DETOX?

    V posledných rokoch detoxikačné stravovanie získalo popularitu vďaka svojim preukázateľným a viditeľným výsledkom. Kombinácia ovocia, zeleniny a potravinových doplnkov bola špeciálne navrhnutá tak, aby očistila telo a eliminovala toxíny, ktoré sa mohli nahromadiť v tele, a zároveň zlepšovala vstrebávanie vitamínov a antioxidantov. Detox vám pomôže, ak trpíte tráviacimi problémami, bolesťou hlavy, nervozitou a zlou náladou, únavou a nedostatkom energie a vitality, nadváhou, problémami so zadržiavaním metabolických tekutín, dokonca ak máte suchú pokožku. Detoxikačnú kúru by si mal občas urobiť každý. Ideálnym ročným obdobím je jar a jeseň. Detox je vhodný takmer pre každého. Neodporúčam však vykonávať detox deťom a osobám s vážnymi zdravotnými obmedzeniami.

    Odborníčka varuje: Nie je DETOX ako DETOX!
    Výhodami očisty tela sú zdravé chudnutie, obnovenie vitality a energie, zlepšenie hladkosti a lepšia hydratácia pokožky, zlepšenie kvality spánku, eliminácia zadržaných tekutín, regulácia činnosti čriev. Detoxikácia pomáha čistiť telo od toxínov a vylučovať nahromadené látky, ktoré negatívne pôsobia na naše telo a ktoré môžu blokovať alebo spomaliť prirodzené spôsoby vylučovania toxínov, čo sťažuje aj chudnutie. Vyhýbajte sa nepremysleným detoxikačným plánom, ako napríklad nebudem týždeň jesť, budem iba piť a jesť jeden druh stravy a začnem ihneď trénovať. To nie je detox, to je týranie tela a duše! Zvoľte tie správne potraviny, ktoré budú nápomocné orgánom, ako sú obličky a pečeň. Pre obličky je užitočný chlorofyl, ktorý je obsiahnutý nielen v bylinkách, ako je praslička, púpava, petržlen, ale aj v zelených potravinách, ako je brokolica, uhorka, rukola, špenát, zelené fazuľky, zeler, cuketa. Výborné antioxidačné účinky má aj tekvica, kivi, pomaranč, pomelo, ananás, mandarínka, paradajka, granátové jablko, olivový a repkový olej, kurkuma. Pečeň ocení prítomnosť ovocných a zeleninových štiav. Pomáha artičoka, cesnak, mrkva, listová zelenina, červená repa, grep, jablko, hruška, čakanka, chren, žerucha, celozrnné obilniny. Detoxikácia funguje lepšie s nižším príjmom bielkovín a soli v strave. Nebojte sa nahradiť živočíšne bielkoviny tými rastlinnými alebo ľahko stráviteľnými bielkovinami. A takisto soľ používajte morskú alebo himalájsku. Istotne vám obličky, pečeň, srdce, žalúdok, pankreas, koža pošlú ďakovný odkaz.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.