Bôčik plnený ovocím
3. 7. 2006, 2:00

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 50 minút, 8-10 porcií
Potrebujeme: 1 500 g chudého bôčika, paradajkový pretlak, rozmarín, 300 g zelených jabĺk, koriander, hotové korenie do jablčného závinu, 50 ml vínneho octu, 200 ml smotany, pažítka, citrónová šťava, soľ
Postup:
1. Bôčik umyjeme, osušíme, osolíme a kožu narežeme do mriežky. Mäso obrátime a naklepeme po vnútornej strane. Pripravíme si pastu z 2 lyžíc paradajkového pretlaku a 1 lyžičky nastrihaných ihličiek rozmarínu. Nanesieme na vnútornú, prípadne i vonkajšiu stranu mäsa.
15 minút
2. Jablká aj so šupou nahrubo postrúhame, premiešame s 1 lyžicou paradajkového pretlaku, v ktorom sme rozmiešali rozdrvený koriander a korenie do jablkového závinu. Zmes jabĺk položíme na plát mäsa, stočíme a obviažeme niťou. Pečieme vo vyhriatej rúre a podlievame nálevom z 350 ml vody a 50 ml vínneho octu.
20 minút
3. Po upečení mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Do výpeku zavaríme 200 ml smotany a po vychladnutí na konzumnú teplotu pridáme 2 lyžice nasekanej pažítky premiešanej s citrónovou šťavou. Teplý bôčik s omáčkou sa podáva s ryžou, studený sa hodí k zemiakovému šalátu.
15 minút