Reklama

Bratislavské rožteky či moravské koláče? Zvládnete ich aj vy! S týmito receptmi budete hviezdiť

Moravské koláče

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Neviete sa vzdať sladkého? Pripravte si na víkend tieto chutné dobroty.

Bratislavské rožteky

30 až 35 kúskov

250 g polohrubej múky ● 250 g hladkej múky ● 30 g droždia ● 1/2 ČL soli ● 75 g práškového cukru ● 150 g masti ● 100 ml mlieka ● 2 žĺtky ● 1 žĺtok na potretie

Maková plnka: 500 g mletého maku ● 250 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1/2 ČL citrónovej kôry
Orechová plnka: 75 g mletých vlašských orechov ● 50 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 150 ml mlieka ● 100 g drvených piškót ● 2 PL umu

Droždie rozmiešame s trochou cukru, spojíme s vlažným mliekom a necháme vzísť kvások. Na doske spojíme hladkú a polohrubú múku, pridáme soľ, žĺtky, masť, cukor a kvások. Všetko spolu dobre vymiešame a spracujeme na hladké tuhé cesto. Prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť asi 45 minút. Na makovú plnku rozpustíme v 250 ml vody práškový a vanilkový cukor, pridáme citrónovú kôru, mletý mak a spolu krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Na orechovú plnku v zohriatom mlieku rozpustíme práškový aj vanilkový cukor, pridáme orechy a povaríme 2 minúty. Odstavíme, vmiešame piškóty a um. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto premiesime a necháme ešte krátko odpočívať. Potom ho rozdelíme na polovice, každú spracujeme na dlhý tenší valec a rozdelíme približne na 25 g kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme na oválnu placku a do nej zabalíme sformovaný valček makovej či orechovej plnky. Zvinieme, vytvarujeme rožteky a necháme podkysnúť 10 minút. Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom rozšľahaným s vodou a dáme kysnúť ešte na 30 minút do chladnej miestnosti. Pečieme v rúre vyhriatej na
200 °C asi 12 minút.

Čas prípravy: 40 minút
Čas kysnutia: 85 minút
Čas pečenia: 12 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Bratislavské rožteky

Moravské koláče

15 kúskov

1 balenie sušeného droždia ● 300 ml vlažného mlieka ● 1 ČL kryštálového cukru ● 500 g hladkej múky ● 120 g kryštálového cukru ● 100 g zmäknutého masla
● 2 žĺtky

Navrch: 50 g slivkového lekváru ● 100 g tvarohu ● 1 žĺtok ● 1 balíček vanilkového cukru

Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s lyžičkou cukru a prikryté ho necháme kysnúť 10 minút. Múku, cukor, maslo a žĺtky dáme do veľkej misy a jemne premiešame. Prilejeme mlieko s droždím a vypracujeme hladké lepkavé cesto. Prikryté ho necháme kysnúť 60 minút alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Povykrajované koláčiky necháme kysnúť zakryté ešte 20 minút. Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. V miske vymiešame tvaroh so žĺtkom a s vanilkovým cukrom. Do podkysnutých koláčikov prstami tvoríme jamky, ktoré naplníme tvarohovou zmesou a lyžičkou slivkového lekváru. Koláče pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C.

Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Moravské koláče

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.
Výber pre vás