Bratislavské rožteky

30 až 35 kúskov

250 g polohrubej múky ● 250 g hladkej múky ● 30 g droždia ● 1/2 ČL soli ● 75 g práškového cukru ● 150 g masti ● 100 ml mlieka ● 2 žĺtky ● 1 žĺtok na potretie

Maková plnka: 500 g mletého maku ● 250 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1/2 ČL citrónovej kôry
Orechová plnka: 75 g mletých vlašských orechov ● 50 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 150 ml mlieka ● 100 g drvených piškót ● 2 PL umu

Droždie rozmiešame s trochou cukru, spojíme s vlažným mliekom a necháme vzísť kvások. Na doske spojíme hladkú a polohrubú múku, pridáme soľ, žĺtky, masť, cukor a kvások. Všetko spolu dobre vymiešame a spracujeme na hladké tuhé cesto. Prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť asi 45 minút. Na makovú plnku rozpustíme v 250 ml vody práškový a vanilkový cukor, pridáme citrónovú kôru, mletý mak a spolu krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Na orechovú plnku v zohriatom mlieku rozpustíme práškový aj vanilkový cukor, pridáme orechy a povaríme 2 minúty. Odstavíme, vmiešame piškóty a um. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto premiesime a necháme ešte krátko odpočívať. Potom ho rozdelíme na polovice, každú spracujeme na dlhý tenší valec a rozdelíme približne na 25 g kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme na oválnu placku a do nej zabalíme sformovaný valček makovej či orechovej plnky. Zvinieme, vytvarujeme rožteky a necháme podkysnúť 10 minút. Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom rozšľahaným s vodou a dáme kysnúť ešte na 30 minút do chladnej miestnosti. Pečieme v rúre vyhriatej na
200 °C asi 12 minút.

Čas prípravy: 40 minút
Čas kysnutia: 85 minút
Čas pečenia: 12 minút

Moravské koláče

15 kúskov

1 balenie sušeného droždia ● 300 ml vlažného mlieka ● 1 ČL kryštálového cukru ● 500 g hladkej múky ● 120 g kryštálového cukru ● 100 g zmäknutého masla
● 2 žĺtky

Navrch: 50 g slivkového lekváru ● 100 g tvarohu ● 1 žĺtok ● 1 balíček vanilkového cukru

Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s lyžičkou cukru a prikryté ho necháme kysnúť 10 minút. Múku, cukor, maslo a žĺtky dáme do veľkej misy a jemne premiešame. Prilejeme mlieko s droždím a vypracujeme hladké lepkavé cesto. Prikryté ho necháme kysnúť 60 minút alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Povykrajované koláčiky necháme kysnúť zakryté ešte 20 minút. Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. V miske vymiešame tvaroh so žĺtkom a s vanilkovým cukrom. Do podkysnutých koláčikov prstami tvoríme jamky, ktoré naplníme tvarohovou zmesou a lyžičkou slivkového lekváru. Koláče pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C.

Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 20 minút

Vínové kolieska

50 kúskov

450 g hladkej múky ● 250 g stuženého rastlinného tuku ● 10 PL bieleho vína ● 1 PL práškového cukru ● štipka prášku do pečiva ● hladká múka na posypanie dosky
● práškový a vanilínový cukor na obalenie

V mise zmiešame preosiatu múku s nastrúhaným tukom, vínom, cukrom a s práškom do pečiva. Vymiesime hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na dve hodiny do chladu. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 0,5 cm. Povykrajujeme kolieska, ktoré pečieme 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Ešte teplé kolieska obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Čas prípravy: 40 minút
Čas odležania: 2 hodiny
Čas pečenia: 15 až 20 minút