Reklama

Bravčové mäso na zelenine s omáčkou

Bravčové mäso na zelenine s omáčkou

Zdroj: © StockFood

Reklama

25 minút, 4 porcie

Potrebujeme: 1 kilogram bravčové mäso zvinuté do rolády, 1 kus veľka cibuľa, 3 strúčik cesnak, 3 kus mrkva, 1 kus stonkový zeler, 4 vetvička tymian, 4 vetvička rozmarín, 1 kus jablko, 2 polievková lyžica maslo, 300 mililiter jablčný nápoj (cider), 100 mililiter mäsový vývar, 2 polievková lyžica prepustené maslo, 1 polievková lyžica jablčný ocot, 1 polievková lyžica hrubozrnná horčica, 750 gram uvarené zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, hrubozrnná morská soľ, citrónová šťava, olivový olej

1.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Mäso osušíme papierovou utierkou. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Očistenú mrkvu nakrájame na tenké plátky a rovnako aj zeler. Bylinky opláchneme, vytrasieme z nich vodu a 2 vetvičky rozmarínu odložíme bokom. Zvyšok lístkov rozmarínu spolu s tymianom nasekáme nahrubo. Ošúpané jablko nakrájame na štvrtinky, odstránime jadrovník, nakrájame na plátky a pokvapkáme trochou citrónovej šťavy.

2.

Na pekáči rozhorúčime olej, mäso na ňom zľahka opečieme zo všetkých strán dohneda a vyberieme. Osolíme a okoreníme. Do pekáča pridáme maslo, rozhorúčime a pridáme cibuľu, cesnak, mrkvu, zeler a bylinky. Chvíľu opekáme a zamiešame jablká. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania krátko dusíme.

3.

Zeleninu zhrnieme do strán, do stredu položíme mäso a zalejeme 50 ml cidera a mäsovým vývarom. Pečieme v rúre 40 až 45 minút, kým sa mäso neprepečie. Podľa potreby pridáme trocha cidera.

4.

Medzitým ošúpeme uvarené zemiaky a nakrájame ich na väčšie kocky. Na panvici rozhorúčime prepustené maslo a zemiaky na ňom opečieme do chrumkava.

5.

Mäso a zeleninu vyberieme z pekáča a udržujeme v teple. Do výpeku pridáme ocot a zvyšok cidera a rozmiešame. Prelejeme do hrnčeka a varíme, kým sa tekutina nezvarí asi na polovicu. Zamiešame horčicu a dochutíme.

6.

Mäso nakrájame na plátky a podávame spolu so zeleninou, s opekanými zemiakmi posypanými hrubozrnnou soľou a ozdobené rozmarínom.