Bravčové mäso na zelenine s omáčkou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:45)

Zdroj: © StockFood
25 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kilogram bravčové mäso zvinuté do rolády, 1 kus veľka cibuľa, 3 strúčik cesnak, 3 kus mrkva, 1 kus stonkový zeler, 4 vetvička tymian, 4 vetvička rozmarín, 1 kus jablko, 2 polievková lyžica maslo, 300 mililiter jablčný nápoj (cider), 100 mililiter mäsový vývar, 2 polievková lyžica prepustené maslo, 1 polievková lyžica jablčný ocot, 1 polievková lyžica hrubozrnná horčica, 750 gram uvarené zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, hrubozrnná morská soľ, citrónová šťava, olivový olej
1.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Mäso osušíme papierovou utierkou. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Očistenú mrkvu nakrájame na tenké plátky a rovnako aj zeler. Bylinky opláchneme, vytrasieme z nich vodu a 2 vetvičky rozmarínu odložíme bokom. Zvyšok lístkov rozmarínu spolu s tymianom nasekáme nahrubo. Ošúpané jablko nakrájame na štvrtinky, odstránime jadrovník, nakrájame na plátky a pokvapkáme trochou citrónovej šťavy.
2.
Na pekáči rozhorúčime olej, mäso na ňom zľahka opečieme zo všetkých strán dohneda a vyberieme. Osolíme a okoreníme. Do pekáča pridáme maslo, rozhorúčime a pridáme cibuľu, cesnak, mrkvu, zeler a bylinky. Chvíľu opekáme a zamiešame jablká. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania krátko dusíme.
3.
Zeleninu zhrnieme do strán, do stredu položíme mäso a zalejeme 50 ml cidera a mäsovým vývarom. Pečieme v rúre 40 až 45 minút, kým sa mäso neprepečie. Podľa potreby pridáme trocha cidera.
4.
Medzitým ošúpeme uvarené zemiaky a nakrájame ich na väčšie kocky. Na panvici rozhorúčime prepustené maslo a zemiaky na ňom opečieme do chrumkava.
5.
Mäso a zeleninu vyberieme z pekáča a udržujeme v teple. Do výpeku pridáme ocot a zvyšok cidera a rozmiešame. Prelejeme do hrnčeka a varíme, kým sa tekutina nezvarí asi na polovicu. Zamiešame horčicu a dochutíme.
6.
Mäso nakrájame na plátky a podávame spolu so zeleninou, s opekanými zemiakmi posypanými hrubozrnnou soľou a ozdobené rozmarínom.