Bravčové rolády s marhuľami
15. 4. 2012, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:48)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 30 minút, Čas pečenia: 60 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kg bravčového stehna, soľ, drvené farebné korenie, 100 g šunky, 200 g sušených marhúľ, 500 ml bieleho vína, 3 lyžice masla, 1 lyžička hladkej múky
Postup:
1. Stehno umyjeme, osušíme, očistíme a opatrne nožom rozrežeme na dve časti, z ktorých vytvoríme dva pláty. Z oboch strán pláty mäsa naklepeme, osolíme a okoreníme. Na mäso rozložíme plátky šunky.
2. Marhule povaríme s 300 ml vína, až kým sa všetka tekutina vyvarí. Dáme mierne vychladnúť a rozložíme na šunku.
3. Mäso opatrne zrolujeme a zaistíme kuchynskou niťou.
4. Na panvici rozpustíme maslo, na ktorom mäso zo všetkých strán sprudka opečieme. Preložíme do pekáča, podlejeme zvyšným vínom, zakryjeme alobalom a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka. Hotovú roládu vyberieme z pekáča, odstránime niť a roládu nakrájame na plátky.
5. Výpek z pekáča zlejeme do malého hrnca, zaprášime múkou, rozmiešame a povaríme asi 10 minút. Omáčkou polejeme plátky rolády.
6. Podávame s ryžou alebo so zemiakovou kašou.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4