Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Bravčový bôčik s kapustou a novými zemiakmi

Bravčový bôčik s kapustou a novými zemiakmi

Zdroj: © StockFood

Reklama

20 minút, 6 porcií

Potrebujeme: 1.5 kilogram bravčový bôčik, 2 polievková lyžica med, 3 polievková lyžica slnečnicový olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievková lyžica maslo, 150 gram slanina, 1 kus cibuľa, 150 mililiter jablčný ocot, 1 kus biela kapusta, 250 mililiter voda, 750 gram nové zemiaky, 2 polievková lyžica maslo, 2 vetvička hladkolistá petržlenová vňať, 150 mililiter suchý cíder, 350 mililiter kurací vývar

1.

Rúru predhrejeme na 140 °C. Kožu na mäse narežeme v 1,25 cm odstupoch, otočíme a mäso popicháme ostrým nožom. Zmiešame med a 2 PL oleja a vtrieme do mäsa. Prenesieme na pekáč kožou nahor a potrieme zvyšným olejom. Posypeme soľou a korením. Pečieme 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a koža nie je suchá.

2.

Medzičasom pripravíme kapustu. Rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú slaninu, cibuľu a trocha soli. Opekáme 6 až 7 minút dozlatista. Pridáme ocot a privedieme do varu. Vmiešame nastrúhanú kapustu spolu s vodou. Dosolíme a varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 40 minút.

3.

Uvarené nové zemiaky premiešame s maslom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením.

4.

Keď je mäso upečené, prepneme rúru na funkciu grilu. Potrieme výpekom a grilujeme, kým nie je koža zlatistá a chrumkavá. Vyberieme, prikryjeme alobalom a necháme 10 minút odležať.

5.

Pekáč s výpekom položíme na mierny oheň, zalejeme ciderom. Zmes zredukujeme na polovicu a prelejeme do panvice. Pridáme vývar a privedieme do varu. Omáčku na miernom ohni zredukujeme. Poprípade môžeme použiť kukuričný škrob na zahustenie. Dochutíme a podávame s mäsom, kapustou a so zemiakmi.

Vyberáme pre vás niečo PLUS