Broskyňová torta s malinami
26. 7. 2013, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:38)

Zdroj: isifa
Čas prípravy: 60 minút, čas chladenia: 3 hodiny, čas pečenia: 40 minút, 12 kúskov
Potrebujeme:
4 vajcia, 4 PL vlažnej vody, 5 kvapiek horkej mandľovej arómy, 150 g kryštálového cukru, štipka soli, 120 g hladkej múky, 30 g škrobovej múčky, 2 zarovnané ČL prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, 30 g mandľových lupienkov
Plnka: 8 plátkov želatíny, 400 g malín, 500 g kyslej smotany, 75 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 PL broskyňového likéru, šťava z 1 limetky, 3 broskyne, 300 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu: 300 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky stužovadla šľahačky, pár plátkov broskyňovej dužiny, 3 PL opečených mandľových lupienkov
Postup:
1.Ručným mixérom s metličkou vyšľaháme vajcia s vodou, horkou mandľovou arómou, cukrom a so soľou. Šľaháme asi 8 minút. Do druhej misy preosejeme múku so škrobovou múčkou a s práškom do pečiva, pridáme mleté mandle a sypkú zmes preklopíme na vaječnú. Opatrne zapracujeme.
2.Dno tortovej formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Na dno dáme mandľové lupienky, na ne dáme cesto a formu vložíme do rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 35 až 40 minút. Upečený korpus necháme 10 minút vychladnúť vo forme. Potom ho opatrne preklopíme na kuchynskú mriežku a stiahneme papier na pečenie. Želatínu namočíme do studenej vody. Maliny preberieme, pár ich odložíme bokom na ozdobu a asi 250 g rozmixujeme.
3.Smotanu zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom a s broskyňovým likérom. Malinové pyré prepasírujeme do smotanovej plnky a dobre zamiešame. Limetkovú šťavu zohrejeme, rozpustíme v nej želatínu a rýchlo zapracujeme do plnky. Plnku dáme do chladničky, pokiaľ nezačne želírovať. Broskyne opláchneme, narežeme, na 1 minútu ponoríme do vriacej vody, schladíme a ošúpeme. Plody rozpolíme, vyberieme kôstky a dužinu nakrájame na mesiačiky. Smotanu vyšľaháme dotuha a zapracujeme do malinovej zmesi. Korpus dvakrát vodorovne prekrojíme a spodný diel dáme do formy. Potrieme ho trochou malinového krému, pridáme polovicu broskyňových mesiačikov a pár celých malín, vložíme stredný korpus, nanesieme trochu krému, zvyšné broskyne a maliny, vrch potrieme krémom, uhladíme a vložíme posledný diel.
4.Tortu dáme na 2 až 3 hodiny do chladničky. Smotanu vyšľaháme so stužovadlom dotuha, asi 1/3 naplníme do cukrárenského vrecka s malým otvorom.
5.Z torty opatrne odstránime obruč a boky aj vrch ozdobíme šľahačkou a posypeme lupienkami.