Bryndzové pagáče
2. 9. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:35)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 50 minút. Čas pečenia: 20 minút. (60 kúskov)
Potrebujeme:
Cesto: 750 g hladkej múky 2 žĺtky 150 g tuku 125 g kyslej smotany 250 ml mlieka 1 lyžička soli 80 g droždia štipka práškového cukru múka na posypanie dosky bielky na potretie
Plnka: 250 g bryndze 100 g masla 125 g kyslej smotany 2 lyžičky horčice 1 lyžička mletej papriky 1 lyžica pažítky rasca
Postup:
1. Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Po vykysnutí ho vmiešame do preosiatej múky spolu so žĺtkami, roztopeným tukom, smotanou a soľou. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste približne hodinu kysnúť.
2. Z bryndze, masla, smotany, horčice, papriky, rasce a pažítky vymiešame plnku.
3. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a do strednej tretiny natrieme tretinu plnky. Cesto poprekladáme a zľahka rozvaľkáme. Postup s plnkou, prekladaním a vaľkaním dvakrát zopakujeme.
4. Z cesta vykrajujeme pagáče, ktoré pečieme vo vyhriatej rúre.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4