Bryndzové pirohy
2. 2. 2009, 1:00

Zdroj: Život
Čas na prípravu: 60 minút
Potrebujeme: 350 g polohrubej múky, 150 ml teplej vody, 1 lyžica bravčovej masti, 1 vajíčko, soľ
Plnka: 3 väčšie uvarené zemiaky, 150 g bryndze, 20 g masla, pažítka Omáčka: 250 ml kyslej smotany, 1 tavený syr v črievku, 100 g bryndze, pažítka, 80 g slaninky
Ako na to: Z múky, vody, vajíčka, masti a zo soli vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku postáť.
Plnka: Uvarené zemiaky postrúhame alebo pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme bryndzu, maslo, nadrobno posekanú pažítku a podľa chuti soľ. Všetko vymiešame na hladkú masu. Vyvaľkáme tenké cesto, z ktorého vykrajujeme kolieska s priemerom šesť centimetrov. Kolieska naplníme pripravenou plnkou a vytvarujeme pirohy. Varíme ich v osolenej vriacej vode dovtedy, kým nevyplávajú na povrch.
Omáčka: Do kastrólika dáme kyslú smotanu, tavený syr a bryndzu a za stáleho miešania spravíme na ohni omáčku. Hotové pirohy servírujeme spolu so smotanovou omáčkou a upraženou slaninkou.