Reklama

Očami Igora Bukovského: Naozaj musíte žiť bez cukru, aby ste schudli? Takú odpoveď by ste nečakali!

"light" a bez cukru", toto sú označenia, ktoré vyvolávajú dojem, že sú menej tučné či sladké ako klasické.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Bez cukru sa nedá žiť. Presvedčí sa o tom každý, kto skúša škrtnúť zo svojho života každú molekulu cukru.

Radí MUDr. Igor Bukovský, PhD., Ambulancia klinickej výživy

MUDr. Igora Bukovský, ambulancia
klinickej výživy

Zdroj: RCA

MUDr. Igora Bukovský, ambulancia klinickej výživy

Otázka je: čím sladiť a koľko?

Ak nechcete byť otrokmi cukru, robte to takto:

Osvojte si kľúčové slovo: trochu.

Nezabúdajte na to, že raňajky, obed aj večera majú obsahovať potraviny s nízkym glykemickým indexom (to sú tie ovsené vločky, celozrnný chlieb a spol.) a vždy aj trocha cukru (med, javorový sirup, trstinová melasa, hnedý cukor, banán, hrozienka, kúsok horkej čokolády a pod. – vždy len trochu, nie všetko naraz).

Držte sa vety: Viem, že cukor nemusí zmiznúť z môjho sveta a teraz sa ho naučím používať tak, aby už neubližoval môjmu zdraviu ani mojej duši.

Nesypte do seba umelé sladidlá.

Zdroj: Shutterstock

Cukor môže znižovať imunitu.

3 najhoršie sladidlá

Tieto tri sladké veci radšej doma vôbec nemajte, nepoužívajte ich a vyhýbajte sa im:

koncentrovaná fruktóza (fruktopur, hroznový cukor, fruktózový sirup a pod.)

agávový sirup, pretože obsahuje ešte viac fruktózy ako fruktózový sirup. Čo na tom, že je to prírodné sladidlo? Aj zemetrasenie a chrípkový vírus sú stopercentne prírodné.

aspartám, lebo ho niektorí autori považujú za excitotoxín = látku, ktorá pôsobí na bunky stimulačne a toxicky súčasne (podobne pôsobí glutamát sodný). Takže, ak čipsy ochutené glutamátom zapíjate kolou light osladenou aspartámom, je to pre nervové bunky poriadne toxický koktail.

Zdroj: Shutterstock

Pozor na sladidlá, ktoré môžu ohroziť zdravie.

Čím teda sladiť?

Táto otázka bude namieste, až keď do seba nebudete sypať každý deň 40 čajových lyžičiek (skrytého) cukru. Pretože platí: Naše bunky neriešia, či sú tie ovsené keksy osladené „bio extra panenským, na slnku zahusteným fair-trade trstinovým sirupom“. Telo „cíti“ kalórie, koncentrovanú fruktózu, minerály, vitamíny a antioxidanty. Z týchto dôvodov sú výhercami môjho súkromného kastingu na sladenie:

✔ domáci med

✔ javorový sirup stupeň C✔ pravé hnedé cukry (turbinado, muscovado, demerara)

✔ trstinová melasa (v silnom zelenom čaji ju znesiem)

✔ stévia = najlepšia nízkokalorická náhrada cukru!

Šok na koniec:

Aby bolo všetko v poriadku, dospelý človek má mať vo svojich 5 litroch krvi maximálne 1 čajovú lyžičku cukru. (Ak je to viac, je to nábeh na cukrovku a 2 čajové lyžičky naraz, to je už riadna cukrovka.)

Dôležitá poznámka:

Ak ste mama alebo stará mama, urobte všetko pre to, aby sa vaše dieťa či vnúča nestalo ďalšou obeťou cukru a tuku. Nie zákaz, radšej osobný príklad.