Bulharsko na tanieri: Uvarte si doma váš patatnik alebo delikátny šopský šalát!
15. 8. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 6:59)

Zdroj: shutterstock
V letnom seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu Slnečného pobrežia.
Torta garash
Pôvod pravdepodobne najznámejšieho bulharského koláča siaha až do 19. storočia. Pri jeho príprave sa používa len minimum múky, v niektorých receptoch vôbec, zato kopa orechov a čokolády.
12 kúskov
NA KORPUSY (4 ks): 7 bielkov ● 250 g vlašských orechov ● 130 g práškového cukru ● 15 g hladkej múky
NA KRÉM: 200 ml smotany na šľahanie ● 250 g čokolády ● 75 g krupicového cukru
NA POLEVU: 100 g čokolády ● 1 ČLoleja ● 20 g mletých orechov na ozdobu
Zdroj: shutterstock
Torta garash
Bielky vyšľaháme a postupne pridávame cukor, až kým nezískame pevný sneh. Orechy pomelieme a opatrne zapracujeme do snehu. Nakoniec vmiešame múku. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme tortovú obruč s priemerom 22 cm. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Postupne pečieme pri teplote 150 °C asi 20 minút. Získame 4 korpusy, ktoré necháme úplne vychladnúť. Na krém rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom, necháme trocha vychladnúť. V hrnčeku zohrejeme smotanu s cukrom, až kým sa cukor nerozpustí. Nalejeme na čokoládu a dôkladne premiešame. Nakoniec vyšľaháme mixérom na hladký krém. Každý korpus potrieme rovnakým množstvom krému a poukladáme na seba. Tortu dáme na hodinu do chladničky. Na polevu rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom a zamiešame olej. Nalejeme na vychladnutú tortu a povrch aj boky uhladíme. Nakoniec ozdobíme mletými alebo nasekanými orechmi.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 4 x 20 minút
Zdroj: shutterstock
Prístav v Nesebare, ktorý ponúka more aj históriu.
Patatnik
Zemiakový pokrm sa zrodil v oblasti pohoria Rodopy a pôvodne sa pripravoval nad ohňom alebo v peci.
4 porcie
1 kg zemiakov ● 1 vajce ● 200 g tvrdého slaného syra ● 2 PL slnečnicového oleja ● 2 PL masla ● 1 červená paprika● mäta ● soľ ● mleté čierne korenie● červená paprika
Zdroj: shutterstock
Patatnik
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Papriku nakrájame na menšie kúsky. Pridáme vajce a dochutíme soľou, korením a nasekanou mätou podľa chuti. Zamiešame nastrúhaný syr. Na panvici rozpálime olej a pridáme asi štvrtinu cesta, ktorú rozložíme po ploche panvice na hrubšiu placku. Pečieme asi 5 minút, potom obrátime a dopečieme nachrumkavo.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 8 minút
Zdroj: shutterstock
Bulharská keramika
Šopska salata– šopský šalát
Ak ste navštívili Bulharsko a neochutnali ich domáci šopský šalát, akoby ste tam ani neboli. Obľúbené studené predjedlo sa pripravuje s domácim syrom sirene, ktorý sa chuťou veľmi podobá na grécku fetu.
4 porcie
4 veľké paradajky ● 2 šalátové uhorky ● 1 červená cibuľa ● 4 pečené alebosurové papriky ● 150 g syra sirene● 4 PL slnečnicového oleja ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie
Zdroj: shutterstock
Šopska salata– šopský šalát
Papriky umyjeme a celé ich pečieme v rúre asi 40 minút pri 220 °C. V polovici pečenia obrátime. Paradajky a uhorky opláchneme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zamiešame do zeleniny. Vychladnutú pečenú papriku olúpeme, pokrájame na kocky a spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou zamiešame do šalátu. Môžeme však použiť aj surovú papriku. Dochutíme olejom, soľou a korením a nakoniec posypeme nastrúhaným syrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Tradičné bulharské kroje.
Nákupný zoznam Čo si priniesť z Bulharska:
✔ ružovú vodu (výborná na pečenie a prípravu dezertov)
✔ rakija (ovocný destilát)
✔ Elenski but (na vzduchu sušená šunka Elena)
✔ balkánsky slaný syr sirene