Reklama

Bulharsko na tanieri: Uvarte si doma váš patatnik alebo delikátny šopský šalát!

Nákupná ulica v obci Etar v provincii Gabrovo.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V letnom seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu Slnečného pobrežia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: Moja rýchla boloňská omáčka (video)

    Torta garash

    Pôvod pravdepodobne najznámejšieho bulharského koláča siaha až do 19. storočia. Pri jeho príprave sa používa len minimum múky, v niektorých receptoch vôbec, zato kopa orechov a čokolády.

    12 kúskov

    NA KORPUSY (4 ks): 7 bielkov ● 250 g vlašských orechov ● 130 g práškového cukru ● 15 g hladkej múky

    NA KRÉM: 200 ml smotany na šľahanie ● 250 g čokolády ● 75 g krupicového cukru

    NA POLEVU: 100 g čokolády ● 1 ČLoleja ● 20 g mletých orechov na ozdobu

    Bielky vyšľaháme a postupne pridávame cukor, až kým nezískame pevný sneh. Orechy pomelieme a opatrne zapracujeme do snehu. Nakoniec vmiešame múku. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme tortovú obruč s priemerom 22 cm. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Postupne pečieme pri teplote 150 °C asi 20 minút. Získame 4 korpusy, ktoré necháme úplne vychladnúť. Na krém rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom, necháme trocha vychladnúť. V hrnčeku zohrejeme smotanu s cukrom, až kým sa cukor nerozpustí. Nalejeme na čokoládu a dôkladne premiešame. Nakoniec vyšľaháme mixérom na hladký krém. Každý korpus potrieme rovnakým množstvom krému a poukladáme na seba. Tortu dáme na hodinu do chladničky. Na polevu rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom a zamiešame olej. Nalejeme na vychladnutú tortu a povrch aj boky uhladíme. Nakoniec ozdobíme mletými alebo nasekanými orechmi.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 4 x 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Prístav v Nesebare, ktorý ponúka more aj históriu.

    Patatnik

    Zemiakový pokrm sa zrodil v oblasti pohoria Rodopy a pôvodne sa pripravoval nad ohňom alebo v peci.

    4 porcie

    1 kg zemiakov ● 1 vajce ● 200 g tvrdého slaného syra ● 2 PL slnečnicového oleja ● 2 PL masla ● 1 červená paprika● mäta ● soľ ● mleté čierne korenie● červená paprika

    Zemiaky ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Papriku nakrájame na menšie kúsky. Pridáme vajce a dochutíme soľou, korením a nasekanou mätou podľa chuti. Zamiešame nastrúhaný syr. Na panvici rozpálime olej a pridáme asi štvrtinu cesta, ktorú rozložíme po ploche panvice na hrubšiu placku. Pečieme asi 5 minút, potom obrátime a dopečieme nachrumkavo.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 8 minút

    Zdroj: shutterstock

    Bulharská keramika

    Šopska salata– šopský šalát

    Ak ste navštívili Bulharsko a neochutnali ich domáci šopský šalát, akoby ste tam ani neboli. Obľúbené studené predjedlo sa pripravuje s domácim syrom sirene, ktorý sa chuťou veľmi podobá na grécku fetu.

    4 porcie

    4 veľké paradajky ● 2 šalátové uhorky ● 1 červená cibuľa ● 4 pečené alebosurové papriky ● 150 g syra sirene● 4 PL slnečnicového oleja ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie

    Zdroj: shutterstock

    Šopska salata– šopský šalát

    Papriky umyjeme a celé ich pečieme v rúre asi 40 minút pri 220 °C. V polovici pečenia obrátime. Paradajky a uhorky opláchneme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zamiešame do zeleniny. Vychladnutú pečenú papriku olúpeme, pokrájame na kocky a spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou zamiešame do šalátu. Môžeme však použiť aj surovú papriku. Dochutíme olejom, soľou a korením a nakoniec posypeme nastrúhaným syrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tradičné bulharské kroje.

    Nákupný zoznam Čo si priniesť z Bulharska:

    ✔ ružovú vodu (výborná  na pečenie a prípravu  dezertov)

    ✔ rakija (ovocný destilát)

    ✔ Elenski but (na vzduchu    sušená šunka Elena)

    ✔ balkánsky slaný syr    sirene


    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.