Reklama

Bulharsko na tanieri: Uvarte si doma váš patatnik alebo delikátny šopský šalát!

Nákupná ulica v obci Etar v provincii Gabrovo.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V letnom seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu Slnečného pobrežia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: Moja rýchla boloňská omáčka (video)

    Torta garash

    Pôvod pravdepodobne najznámejšieho bulharského koláča siaha až do 19. storočia. Pri jeho príprave sa používa len minimum múky, v niektorých receptoch vôbec, zato kopa orechov a čokolády.

    12 kúskov

    NA KORPUSY (4 ks): 7 bielkov ● 250 g vlašských orechov ● 130 g práškového cukru ● 15 g hladkej múky

    NA KRÉM: 200 ml smotany na šľahanie ● 250 g čokolády ● 75 g krupicového cukru

    NA POLEVU: 100 g čokolády ● 1 ČLoleja ● 20 g mletých orechov na ozdobu

    Bielky vyšľaháme a postupne pridávame cukor, až kým nezískame pevný sneh. Orechy pomelieme a opatrne zapracujeme do snehu. Nakoniec vmiešame múku. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme tortovú obruč s priemerom 22 cm. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Postupne pečieme pri teplote 150 °C asi 20 minút. Získame 4 korpusy, ktoré necháme úplne vychladnúť. Na krém rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom, necháme trocha vychladnúť. V hrnčeku zohrejeme smotanu s cukrom, až kým sa cukor nerozpustí. Nalejeme na čokoládu a dôkladne premiešame. Nakoniec vyšľaháme mixérom na hladký krém. Každý korpus potrieme rovnakým množstvom krému a poukladáme na seba. Tortu dáme na hodinu do chladničky. Na polevu rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom a zamiešame olej. Nalejeme na vychladnutú tortu a povrch aj boky uhladíme. Nakoniec ozdobíme mletými alebo nasekanými orechmi.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 4 x 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Prístav v Nesebare, ktorý ponúka more aj históriu.

    Patatnik

    Zemiakový pokrm sa zrodil v oblasti pohoria Rodopy a pôvodne sa pripravoval nad ohňom alebo v peci.

    4 porcie

    1 kg zemiakov ● 1 vajce ● 200 g tvrdého slaného syra ● 2 PL slnečnicového oleja ● 2 PL masla ● 1 červená paprika● mäta ● soľ ● mleté čierne korenie● červená paprika

    Zemiaky ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Papriku nakrájame na menšie kúsky. Pridáme vajce a dochutíme soľou, korením a nasekanou mätou podľa chuti. Zamiešame nastrúhaný syr. Na panvici rozpálime olej a pridáme asi štvrtinu cesta, ktorú rozložíme po ploche panvice na hrubšiu placku. Pečieme asi 5 minút, potom obrátime a dopečieme nachrumkavo.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 8 minút

    Zdroj: shutterstock

    Bulharská keramika

    Šopska salata– šopský šalát

    Ak ste navštívili Bulharsko a neochutnali ich domáci šopský šalát, akoby ste tam ani neboli. Obľúbené studené predjedlo sa pripravuje s domácim syrom sirene, ktorý sa chuťou veľmi podobá na grécku fetu.

    4 porcie

    4 veľké paradajky ● 2 šalátové uhorky ● 1 červená cibuľa ● 4 pečené alebosurové papriky ● 150 g syra sirene● 4 PL slnečnicového oleja ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie

    Zdroj: shutterstock

    Šopska salata– šopský šalát

    Papriky umyjeme a celé ich pečieme v rúre asi 40 minút pri 220 °C. V polovici pečenia obrátime. Paradajky a uhorky opláchneme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zamiešame do zeleniny. Vychladnutú pečenú papriku olúpeme, pokrájame na kocky a spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou zamiešame do šalátu. Môžeme však použiť aj surovú papriku. Dochutíme olejom, soľou a korením a nakoniec posypeme nastrúhaným syrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tradičné bulharské kroje.

    Nákupný zoznam Čo si priniesť z Bulharska:

    ✔ ružovú vodu (výborná  na pečenie a prípravu  dezertov)

    ✔ rakija (ovocný destilát)

    ✔ Elenski but (na vzduchu    sušená šunka Elena)

    ✔ balkánsky slaný syr    sirene


    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.