Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Burgundské hovädzie ragú

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

4 PORCIE; PRÍPRAVA: 2,5 HODINY

POTREBUJEME:

1,5 kg hovädzieho stehna
7,5 dl červeného vína
3 strúčiky cesnaku
70 g masla
1 cibuľu
1 mrkvu
20 dkg údenej slaniny
1 bielu cibuľu
200 g drobnejších šampiňónov
2 PL hladkej múky
1 viazaničku francúzskej petržlenovej vňate
1 viazaničku tymianu
1 viazaničku čerstvej zelerovej vňate
2 ks bobkového listu
biely chlieb
soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:
1. Hovädzie stehno očistíme a rozkrájame na veľké kocky, ktoré vložíme do rozmernejšej misy.

2. Do tylovej látky zabalíme zelerovú vňať, francúzsku petržlenovú vňať, čerstvý tymian, strúčiky cesnaku a bobkové listy. Tento balíček korenín potom položíme do misy na mäso a zalejeme červeným vínom. Celé to necháme v chlade odstáť aspoň 3 až 4 hodiny.

3. Po uplynutí tohto časového intervalu odstránime z misy vrecúško s koreninami a z naloženého mäsa poriadne vytlačíme nálev.

4. Na panvici rozpustíme maslo a predpečieme na ňom kúsky mäsa. Nálev vlejeme do inej panvice a uvedieme ho do varu.

5. Do hrnca vložíme maslo, rozpustíme ho a dusíme na ňom cibuľu nakrájanú na väčšie kusy. Keď je už sklovitá, pridáme k nej vrecúško s koreninami, nahrubo nakrájanú mrkvu a nakoniec i predpečené hovädzie mäso. Všetko osolíme, zaprášime múkou a zalejeme zvareným nálevom. Varíme niekoľko minút pod pokrievkou, a potom vložíme do rúry predhriatej na 160 °C. Pečieme 2 – 2,5 hodiny.

6. Jemne nakrájanú bielu cibuľu mierne osmažíme na masle, pridáme údenú slaninu nakrájanú na kocky, primiešame šampiňóny a premiešame ich s ostatnými ingredienciami i soľou.

7. Keď bude hovädzie ragú hotové, vyberieme vrecúško s koreninami. Hríby opečené na slanine primiešame do ragú a spolu ešte raz povaríme. Ak treba, môžeme ragú prikoreniť. Podávame horúce s bielym chlebom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS