Reklama

Čaká vás letné zaváranie úrody? Dodržte TIETO zásady a pôjde vám jedna radosť ! Hlavne č. 3!

Young pretty woman holding jar of pickles and smiling looking at camera, cooking green salad in modern kitchen, preparing vegetarian meal, basket of fresh vegetables on table, healthy food, vitamins

Zdroj: Khosro

Reklama

Leto je v plnom prúde a postupne dozrieva čoraz viac ovocia a zeleniny. Aby ste úrodu naplno využili, vrhnite sa na zaváranie. Stačí zvoliť správny postup, aby vám zaváraniny vydržali v top stave dostatočne dlho. Ako na to?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zaváracia sezóna v plnom prúde!Ponúkame užitočné rady a tipy na rýchle zaváranie

    Kvalita je kľúčová

    Vyberajte len najkvalitnejšie a najčerstvejšie kusy, separujte poškodené plody, ktoré by mohli zničiť celú zaváraciu várku. Pred samotným zaváraním plody dôkladne umyte.

    Všetko dokonale čisté

    Nielen plody, ktoré sa chystáte zavárať, ale aj všetky pomôcky, s ktorými budete pracovať, teda vrchnáky i poháre, musia byť dokonale čisté. Sterilizovať ich môžete v hrnci s horúcou vodu alebo ich jednoducho poukladajte na plech naplnený vodou a zahrejte v rúre. Potom ich len nechajte prirodzene vyschnúť. Nezabudnite počas zavárania udržiavať čistú i plochu kuchynskej dosky.

    Neprepĺňajte ich

    Je jasné, že chceme byť efektívne a zavariť čo najviac plodov, no poháre sa nesmú plniť úplne až po vrch. Vkladajte do nich len toľko plodov, aby ste ich mohli ešte zaliať nálevom a bez problémov uzavrieť. Kôstkové ovocie nezabudnite odkôstkovať. Väčšie plody prekrojte na menšie kúsky.

    Správna teplota

    Dôležitú úlohu v tomto procese zohráva nálev. Pri ovocí ide o sladký nálev z vody a kryštálového cukru. Zeleninu zalejte klasickým sladkokyslým nálevom, oba však musia byť pri zalievaní naplnených pohárov vychladnuté a zároveň nesmú siahať úplne po vrch pohára. Od nálevu po viečko by mal zostať aspoň centimeter voľný. Poháre dobre uzavrite, viečko musí dobre priľnúť, preto ak uzáver nedrží pevne, radšej ho vymeňte.

    Stará dobrá klasika

    Pri klasickom spôsobe poháre vkladajte do hrnca a zalejete ich vodou. Tá nesmie siahať nad poháre, ale približne do ich tretiny. Sterilizujte 10 až 15 minút pri teplote 85 °C. Po zavarení uložte poháre na podložku. Nechajte ich celkom vychladnúť a pred ich uskladnením v komore prekontrolujte, či sú neporušené a netečú. Zaváraniny označte štítkom, kde napíšte rok zavarenia. Občas zaváraniny prezrite, či sú v poriadku a nevidno na nich náznaky plesne a či nie sú vrchnáky vypuklé.

    Veľká tvorivá výzva Pošlite nám fotografiu!

    Ste kreatívna duša a máte šikovné ruky? Máte doma vlastnoručne vyrobené dekorácie či iné výrobky? Pletiete, háčkujete, vyrábate niečo vlastné a chcete sa o to podeliť? Pošlite fotku so svojím menom a pripíšte, o akú dekoráciu ide. Prípadne aj to, z čoho ste ju vyhotovili a pri akej príležitosti. Inšpirujete tak ďalšie čitateľky. Fotky posielajte na: sona.andrisikova@newsandmedia.sk alebo WhatsApp na číslo: +421 915 731 094. Ďakujeme, že s nami tvoríte obsah.