Pripravte si sladkú delikatesu: Chuť farebných makróniek je neopakovateľná
22. 1. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: abl
Sladké snehové pečivo si pripravíme z bielkov, práškového a kryštálového cukru, mletých mandlí, orechov alebo kokosu a potravinárskeho farbiva.
Čo vlastne makrónky sú?
Je to sladké snehové pečivo, ktoré pozostáva predovšetkým z bielkov, práškového a kryštálového cukru, mletých mandlí, orechov alebo kokosu a potravinárskeho farbiva. Malé upečené piškótky sa zlepujú rôznymi maslovými a pudingovými krémami či džemom.
Pôvod
Aj keď sa stále vedú debaty, odkiaľ presne makrónky pochádzajú, existujú dve všeobecne známe teórie. Podľa jednej sa po prvý raz toho snehové pečivo objavilo v kláštore vo francúzskom Cormery v roku 1791. Podľa inej ho so sebou do Francúzska už v roku 1533 priniesla z Talianska Katarína Medicejská, ktorá sa vydal za kráľa Henricha II. Nech je ako chce, Francúzi makrónky považujú za svoje národné pečivo.
Takto sa určite podaria
1. Úplne najprv zo všetkého treba olúpané mandle pomlieť na čo najjemnejšie, doslova až na prášok. Potom ich zmiešame s práškovým cukrom a spracujeme na mrveničku. V prípade, že chceme tento krok urýchliť, môžeme použiť aj marcipán, ktorý rozdrobíme s trochou práškového cukru. V tejto fáze sa pridávajú ďalšie ingrediencie (rozpustená čokoláda, či káva).
2. Bielky (najideálnejšie v izbovej teplote) vyšľaháme dotuha. Do snehu postupne zapracujeme kryštálový cukor a šľaháme, až sa cukor rozpustí a získame naozaj tuhý a lesklý sneh.
3. Do mandľovej hmoty pridáme 1 PL snehu a dôkladne premiešame. Potom postupne do zmesi opatrne zapracujeme zvyšný sneh tak, aby sme zo snehu „nevyhnali“ všetok vzduch. Cesto by však malo byť mierne tekuté, ľahké a nie príliš husté.
4. Na papier na pečenie nakreslíme kruhy s priemerom 3 až 5 cm v dostatočných rozostupoch (aspoň 2 cm z každej strany). Pokreslenou nadol papierom vystelieme plech.
5. Cestom naplníme cukrárske vrecúško s hladkým nadstavcom. Do stredu predkreslených koliesok nanesieme trochu cesta, ktoré by sa malo veľmi jemne rozliať iba po okraj koliesok. Teraz ich môžeme posypať napríklad nasekanou čokoládou alebo pistáciami,
6. Makrónky necháme minimálne 30 minút v izbovej teplote oschnúť. Pokojne to však môže byť hodina či dve. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 160 až 180 °C a podľa veľkosti pečieme 8 až 12 minút. Najlepšie je makrónky piecť o dve minúty kratšie ako udáva recept, potom otvoriť dvierka na rúre a zvyšný čas ich týmto spôsobom dosušiť.
7. Upečené makrónky vyberieme z rúry. Najrýchlejší spôsob, ako ich odlepiť z papiera, je naliať medzi plech a papier trochu studenej vody. Tá ochladí plech a vďaka vlhkosti sa makrónky lepšie odlepia. Pred zlepovaním ich necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Dvojfarebné makrónky
40 kusov
Potrebjeme:
150 g hladkej múky, 150 g mletých mandlí, 150 g kryštálového cukru, 150 g zmäknutého masla, 6 bielkov, 1/2 ČL ružovej vody, niekoľko kvapiek potravinárskej farby
Plnka:
100 g masla, 2 žĺtky, 1/2 vanilkového struku, 85 g kryštálového cukru, 1 ČL ružovej vody, niekoľko kvapiek potravinárskej farby
Takto sa to podarí:
1. Na plnku maslo nakrájame na kocky a rozpustíme. Do druhého hrnca dáme cukor spolu so 130 ml vody a s vyškrabanou dužinou z 1/2 vanilkového struku. Prevaríme na hustý sirup. (Ideálnu konzistenciu sirupu zistíme nasledovne: do misky so studenou vodou kvapneme niekoľko kvapiek sirupu, z ktorého sa medzi prstami dá vytvarovať guľôčka.)
2. Žĺtky vyšľaháme dopenista v mise, za stáleho šľahanie prilejeme sirup a šľaháme až do vychladnutia. Do masy dôkladne zapracujeme maslo, ružovú vodu a potravinársku farbu. Odložíme nabok.
3. Vo väčšej mise zmiešame múku, cukor a mandle, do zmesi opatrne zapracujeme maslo a ochutíme ružovou vodou. Bielky vyšľaháme a zapracujeme do cesta, ktoré by malo ostať jemné, ale nie veľmi tekuté. Cesto rozdelíme na dve polovice a jednu zafarbíme niekoľkými kvapkami potravinárskeho farbiva.
4. Plech vystelieme papierom na pečenie a z cesta naňho nastriekame kôpky s priemerom 1 cm v 2 cm rozostupoch. Makrónky uhladíme navlhčeným štetcom. Pečieme 12 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Vyberieme, medzi plech a papier nalejeme trochu vody, počkáme tri minúty a makrónky odlepíme z papiera. Postup zopakujeme, až minieme všetko cesto.
5. Vždy po dve makrónky spojíme malým množstvom krému. Necháme úplne vychladnúť a podávame.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 12 minút