Čarujeme so sviečkovicou: Čo uvariť na rande? 4 recepty, ktorými dobyjete srdce každého muža!
22. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:52)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Bravčová panenská sviečková patrí medzi tie najjemnejšie mäská. To sa však odráža aj na jej vyššej cene. Napriek tomu je to delikatesa, do ktorej sa oplatí investovať.
Cigánska pečienka
3 porcie
400 g bravčovej sviečkovice ● 3 žemle ● 1 strúčik cesnaku● 1 veľká paradajka ● 1 cibuľa ● šalátové srdiečko ● pažítka na posypanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť ● hranolčeky ako príloha
NA MAJONÉZU: 3 PL majonézy ● 1 ČL francúzskej horčice ● mleté biele korenie ● 1 strúčik cesnaku
Sviečkovicu nakrájame na hrubšie plátky, hánkami jemne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na rozpálenej masti prudko opečieme z oboch strán. Zakryjeme pokrievkou a necháme odstáť. Žemle prekrojíme a rezné strany opečieme na suchej panvici. Opečené spodné časti žemle potrieme strúčikom cesnaku. Vrchné žemle pokvapkáme výpekom z mäsa. Majonézu zmiešame s horčicou, bielym mletým korením a prelisovaným strúčikom cesnaku.
Natrieme opečenú spodnú reznú plochu žemle, položíme po dva plátky opečenej sviečkovice, plátky paradajky, kolieska cibule a listy šalátu. Posypeme nakrájanou pažítkou a priklopíme vrchnou časťou žemle. Podávame s hranolčekmi, prípadne kapustovým šalátom coleslaw.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Cigánska pečienka
Závitky s karotkou, petržlenom a pórom
2 až 3 porcie
500 g sviečkovice ● 4 menšie karotky ● 1 petržlen ● zelená časť póru ● za hrsť nasekaných arašidov ● vetvička rozmarínu ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie a čili ● maslo a olivový olej ● opekané zemiaky ako príloha
Mäso opláchneme, osušíme, odrežeme prípadný tuk a odblaníme. Ostrým dlhým nožom urobíme po dĺžke do stredu širší zárez. Očistíme karotku, petržlen a pór. Z petržlenu odrežeme dva rovnako veľké hranolčeky a zo stredu póru odrežeme rovnako dlhé zelené časti. Do sviečkovice vtlačíme mrkvu, petržlen a pór. Posypeme ju soľou, čerstvo pomletým korením a mletým čili. Na panvici rozpálime maslo a sviečkovicu opečieme zo všetkých strán. Potom ju preložíme do pekáča, zlejeme výpek a podlejeme trochou vody. Navrch položíme vetvičku rozmarínu. Pečieme prikryté v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút.Po upečení necháme plnenú sviečkovicu odpočívať na drevenej doske. Obalíme ju v nasekaných arašidoch zmiešaných s petržlenovou vňaťou. Krátko opečieme na olivovom oleji.Po miernom vychladnutí ju nakrájame šikmými rezmi na plátky hrubé asi na 2 cm. Podávame s malými novými opekanými zemiakmi obalenými v nasekanej petržlenovej vňati.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Závitky s karotkou, petržlenom a pórom
Zapekané hrianky so syrom
10 kúskov
400 g sviečkovice ● 1 cibuľa ● 150 g šampiňónov ● 2 sterilizované uhorky ● 1 ČL kryštálovéhocukru ● 3 ČL paradajkového pretlaku ● voda● celozrnný chlieb ● strúhaný parmezánna posypanie ● rukola na ozdobenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● mleté čili ● olej
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Ošúpanú cibuľu nakrájame a opečieme na troche oleja. Pridáme mäso a opečieme s cibuľou. Očistené a nakrájané šampiňóny vmiešame k mäsu spolu s nakrájanými uhorkami. Ochutíme soľou, čerstvo pomletým korením, mletým čili, cukrom, pretlakom a podlejeme vodou. Premiešame a krátko podusíme. Plátky chleba poukladáme na plech a na každý lyžicou naložíme mäsovú zmes. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a zapekáme asi 10 minút. Pred koncom zapekania každú hrianku posypeme parmezánom a 1 až 2 minúty dopekáme. Podávame ozdobené rukolou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zapekané hrianky so syrom
Sviečková pečenáv lístkovom ceste
4 porcie
2 kusy sviečkovice ● 1 balenie lístkového cesta ● 100 g kvalitnej dusenej šunky ● 1 žĺtok ● 100 g cherry paradajok ● sezamovésemiačka na posypanie ● zmes celozrnnej a divokej ryže ● soľ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● miešaný listový šalát na podávanie
Sviečkovicu umyjeme, osušíme a odblaníme. Osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch stránna rozpálenom oleji. Opekáme krátko, aby mäso ostalo vnútri surové. Potom ho necháme na doske vychladnúť. Vyvaľkané lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Vychladnuté sviečkovice zabalíme do plátkov šunky a potom ešte do lístkového cesta. Okraje cesta spojíme a dobre stlačíme, aby sa počas pečenia neotvorili. Tak sa mäso nevysuší a ostane šťavnaté. Zabalené sviečkovice preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme asi 15 minút pri teplote190 °C. Po upečení necháme pár minút postáť a potom sviečkovicu nakrájame na hrubšie plátky. Podávame s ryžou, opečenými cherry paradajkami a miešaným šalátom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Sviečková pečená v lístkovom ceste