Reklama

Čarujeme so sviečkovicou: Čo uvariť na rande? 4 recepty, ktorými dobyjete srdce každého muža!

Zapekané hrianky so syrom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Bravčová panenská sviečková patrí medzi tie najjemnejšie mäská. To sa však odráža aj na jej vyššej cene. Napriek tomu je to delikatesa, do ktorej sa oplatí investovať.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: 1 časť, Jabĺčkové karí s kuracím mäsom

    Cigánska pečienka

    3 porcie

    400 g bravčovej sviečkovice ● 3 žemle ● 1 strúčik cesnaku● 1 veľká paradajka ● 1 cibuľa ● šalátové srdiečko ● pažítka na posypanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť ● hranolčeky ako príloha

    NA MAJONÉZU: 3 PL majonézy ● 1 ČL francúzskej horčice ● mleté biele korenie ● 1 strúčik cesnaku

    Sviečkovicu nakrájame na hrubšie plátky, hánkami jemne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na rozpálenej masti prudko opečieme z oboch strán. Zakryjeme pokrievkou a necháme odstáť. Žemle prekrojíme a rezné strany opečieme na suchej panvici. Opečené spodné časti žemle potrieme strúčikom cesnaku. Vrchné žemle pokvapkáme výpekom z mäsa. Majonézu zmiešame s horčicou, bielym mletým korením a prelisovaným strúčikom cesnaku.

    Natrieme opečenú spodnú reznú plochu žemle, položíme po dva plátky opečenej sviečkovice, plátky paradajky, kolieska cibule a listy šalátu. Posypeme nakrájanou pažítkou a priklopíme vrchnou časťou žemle. Podávame s hranolčekmi, prípadne kapustovým šalátom coleslaw.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cigánska pečienka

    Závitky s karotkou, petržlenom a pórom

    2 až 3 porcie

    500 g sviečkovice ● 4 menšie karotky ● 1 petržlen ● zelená časť póru ● za hrsť nasekaných arašidov ● vetvička rozmarínu ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie a čili ● maslo a olivový olej ● opekané zemiaky ako príloha

    Mäso opláchneme, osušíme, odrežeme prípadný tuk a odblaníme. Ostrým dlhým nožom urobíme po dĺžke do stredu širší zárez. Očistíme karotku, petržlen a pór. Z petržlenu odrežeme dva rovnako veľké hranolčeky a zo stredu póru odrežeme rovnako dlhé zelené časti. Do sviečkovice vtlačíme mrkvu, petržlen a pór. Posypeme ju soľou, čerstvo pomletým korením a mletým čili. Na panvici rozpálime maslo a sviečkovicu opečieme zo všetkých strán. Potom ju preložíme do pekáča, zlejeme výpek a podlejeme trochou vody. Navrch položíme vetvičku rozmarínu. Pečieme prikryté v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút.Po upečení necháme plnenú sviečkovicu odpočívať na drevenej doske. Obalíme ju v nasekaných arašidoch zmiešaných s petržlenovou vňaťou. Krátko opečieme na olivovom oleji.Po miernom vychladnutí ju nakrájame šikmými rezmi na plátky hrubé asi na 2 cm. Podávame s malými novými opekanými zemiakmi obalenými v nasekanej petržlenovej vňati.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 10 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Závitky s karotkou, petržlenom a pórom

    Zapekané hrianky so syrom

    10 kúskov

    400 g sviečkovice ● 1 cibuľa ● 150 g šampiňónov ● 2 sterilizované uhorky ● 1 ČL kryštálovéhocukru ● 3 ČL paradajkového pretlaku ● voda● celozrnný chlieb ● strúhaný parmezánna posypanie ● rukola na ozdobenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● mleté čili ● olej

    Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Ošúpanú cibuľu nakrájame a opečieme na troche oleja. Pridáme mäso a opečieme s cibuľou. Očistené a nakrájané šampiňóny vmiešame k mäsu spolu s nakrájanými uhorkami. Ochutíme soľou, čerstvo pomletým korením, mletým čili, cukrom, pretlakom a podlejeme vodou. Premiešame a krátko podusíme. Plátky chleba poukladáme na plech a na každý lyžicou naložíme mäsovú zmes. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a zapekáme asi 10 minút. Pred koncom zapekania každú hrianku posypeme parmezánom a 1 až 2 minúty dopekáme. Podávame ozdobené rukolou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút
    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zapekané hrianky so syrom

    Sviečková pečenáv lístkovom ceste

    4 porcie

    2 kusy sviečkovice ● 1 balenie lístkového cesta ● 100 g kvalitnej dusenej šunky ● 1 žĺtok ● 100 g cherry paradajok ● sezamovésemiačka na posypanie  ● zmes celozrnnej a divokej ryže ● soľ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● miešaný listový šalát na podávanie

    Sviečkovicu umyjeme, osušíme a odblaníme. Osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch stránna rozpálenom oleji. Opekáme krátko, aby mäso ostalo vnútri surové. Potom ho necháme na doske vychladnúť. Vyvaľkané lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Vychladnuté sviečkovice zabalíme do plátkov šunky a potom ešte do lístkového cesta. Okraje cesta spojíme a dobre stlačíme, aby sa počas pečenia neotvorili. Tak sa mäso nevysuší a ostane šťavnaté. Zabalené sviečkovice preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme asi 15 minút pri teplote190 °C. Po upečení necháme pár minút postáť a potom sviečkovicu nakrájame na hrubšie plátky. Podávame s ryžou, opečenými cherry paradajkami a miešaným šalátom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Sviečková pečená v lístkovom ceste

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.