Cigánska pečienka

3 porcie

400 g bravčovej sviečkovice ● 3 žemle ● 1 strúčik cesnaku● 1 veľká paradajka ● 1 cibuľa ● šalátové srdiečko ● pažítka na posypanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť ● hranolčeky ako príloha

NA MAJONÉZU: 3 PL majonézy ● 1 ČL francúzskej horčice ● mleté biele korenie ● 1 strúčik cesnaku

Sviečkovicu nakrájame na hrubšie plátky, hánkami jemne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na rozpálenej masti prudko opečieme z oboch strán. Zakryjeme pokrievkou a necháme odstáť. Žemle prekrojíme a rezné strany opečieme na suchej panvici. Opečené spodné časti žemle potrieme strúčikom cesnaku. Vrchné žemle pokvapkáme výpekom z mäsa. Majonézu zmiešame s horčicou, bielym mletým korením a prelisovaným strúčikom cesnaku.

Natrieme opečenú spodnú reznú plochu žemle, položíme po dva plátky opečenej sviečkovice, plátky paradajky, kolieska cibule a listy šalátu. Posypeme nakrájanou pažítkou a priklopíme vrchnou časťou žemle. Podávame s hranolčekmi, prípadne kapustovým šalátom coleslaw.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút

Cigánska pečienka
Zdroj: archív Dobré jedlo

Závitky s karotkou, petržlenom a pórom

2 až 3 porcie

500 g sviečkovice ● 4 menšie karotky ● 1 petržlen ● zelená časť póru ● za hrsť nasekaných arašidov ● vetvička rozmarínu ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie a čili ● maslo a olivový olej ● opekané zemiaky ako príloha

Mäso opláchneme, osušíme, odrežeme prípadný tuk a odblaníme. Ostrým dlhým nožom urobíme po dĺžke do stredu širší zárez. Očistíme karotku, petržlen a pór. Z petržlenu odrežeme dva rovnako veľké hranolčeky a zo stredu póru odrežeme rovnako dlhé zelené časti. Do sviečkovice vtlačíme mrkvu, petržlen a pór. Posypeme ju soľou, čerstvo pomletým korením a mletým čili. Na panvici rozpálime maslo a sviečkovicu opečieme zo všetkých strán. Potom ju preložíme do pekáča, zlejeme výpek a podlejeme trochou vody. Navrch položíme vetvičku rozmarínu. Pečieme prikryté v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút.Po upečení necháme plnenú sviečkovicu odpočívať na drevenej doske. Obalíme ju v nasekaných arašidoch zmiešaných s petržlenovou vňaťou. Krátko opečieme na olivovom oleji.Po miernom vychladnutí ju nakrájame šikmými rezmi na plátky hrubé asi na 2 cm. Podávame s malými novými opekanými zemiakmi obalenými v nasekanej petržlenovej vňati.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 15 minút

Závitky s karotkou, petržlenom a pórom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Zapekané hrianky so syrom

10 kúskov

400 g sviečkovice ● 1 cibuľa ● 150 g šampiňónov ● 2 sterilizované uhorky ● 1 ČL kryštálovéhocukru ● 3 ČL paradajkového pretlaku ● voda● celozrnný chlieb ● strúhaný parmezánna posypanie ● rukola na ozdobenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● mleté čili ● olej

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Ošúpanú cibuľu nakrájame a opečieme na troche oleja. Pridáme mäso a opečieme s cibuľou. Očistené a nakrájané šampiňóny vmiešame k mäsu spolu s nakrájanými uhorkami. Ochutíme soľou, čerstvo pomletým korením, mletým čili, cukrom, pretlakom a podlejeme vodou. Premiešame a krátko podusíme. Plátky chleba poukladáme na plech a na každý lyžicou naložíme mäsovú zmes. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a zapekáme asi 10 minút. Pred koncom zapekania každú hrianku posypeme parmezánom a 1 až 2 minúty dopekáme. Podávame ozdobené rukolou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút

Zapekané hrianky so syrom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Sviečková pečenáv lístkovom ceste

4 porcie

2 kusy sviečkovice ● 1 balenie lístkového cesta ● 100 g kvalitnej dusenej šunky ● 1 žĺtok ● 100 g cherry paradajok ● sezamovésemiačka na posypanie  ● zmes celozrnnej a divokej ryže ● soľ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● miešaný listový šalát na podávanie

Sviečkovicu umyjeme, osušíme a odblaníme. Osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch stránna rozpálenom oleji. Opekáme krátko, aby mäso ostalo vnútri surové. Potom ho necháme na doske vychladnúť. Vyvaľkané lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Vychladnuté sviečkovice zabalíme do plátkov šunky a potom ešte do lístkového cesta. Okraje cesta spojíme a dobre stlačíme, aby sa počas pečenia neotvorili. Tak sa mäso nevysuší a ostane šťavnaté. Zabalené sviečkovice preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme asi 15 minút pri teplote190 °C. Po upečení necháme pár minút postáť a potom sviečkovicu nakrájame na hrubšie plátky. Podávame s ryžou, opečenými cherry paradajkami a miešaným šalátom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 minút

Sviečková pečená v lístkovom ceste
Zdroj: archív Dobré jedlo