Čas pečenia vianočných medovníčkov sa blíži: 1 + 3 najlepšie recepty na cesto
25. 11. 2014, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:26)

Zdroj: MIRO MIKLAS
Keď sa raz zamilujete do týchto chutných koláčikov, iné už nebudete chcieť piecť. Prinášame vám recepty na 4 druhy cesta. Zajtra pokračujeme tipmi na zdobenie.

Zdroj: Život

Zdroj: Archív

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Galéria k článku
Medovníky: 1 + 3 tipy na cesto
1.
Potrebujeme na 40 kusov:
500 g hladkej múky, 150 g cukru, 125 g masla, 125 g medu, 3 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL škorice, 4 rozdrvené klinčeky
Poleva:
1 bielok, 150 g práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy
Takto sa to podarí:
1. Zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme vajíčka, roztopené maslo a med. Vypracujeme cesto, ktoré dáme na noc odležať do chladničky.
2. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Dáme na 12 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
3. Po upečení ešte horúce potrieme vajíčkom roztrepaným s 1 lyžicou vody.
4. Z bielka a preosiateho cukru vyšľaháme tuhú polevu, do ktorej postupne pridáme citrónovú šťavu. Polevu dáme do vrecúška s malou dierkou a vychladnuté medovníky zdobíme podľa fantázie.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 12 hodín
Čas pečenia: 12 minút
2.
V mise zmiešame 1050 g hladkej múky, 450 g práškového cukru, 360 g tekutého medu, 6 vajec, 4 PL medovníkových korenín (škorica, aníz, klinček) a 2 ČL sódy bikarbóny. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 2 hodiny postáť.
3.
Vo veľkej mise zmiešame 600 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 100 g masla, 4 PL tekutého medu, 3 vajcia, 1 ČL sódy bikarbóny a 1 PL škorice. Všetky suroviny spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme v chlade odstáť 3 až 5 hodín.
4.
V mise rýchlo spolu spracujeme 150 g masla, 280 g práškového cukru, 4 vajcia; 800 g hladkej múky, 2 PL sódy bikarbóny, 4 PL tekutého medu a 2 PL medovníkového korenia. Vymiesime hladké cesto, ktoré môžeme ihneď vyvaľkať a piecť.