Bryndzová s klobásou
4 porcie
500 g zemiakov ● 1 cibuľa ● 250 g bryndze ● 1 domáca klobása ● celá rasca ● pažítka na ozdobenie
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na rovnako veľké kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Klobásu na chvíľu namočíme do studenej vody, vyberieme, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky spolu s cibuľou a lyžičkou rasce dáme variť do studenej vody. Varíme, kým nezmäknú. Po 10 minútach varenia vložíme do polievky klobásu. Bryndzu rozmiešame s malým množstvom vody z polievky a vylejeme ju do hrnca. Necháme ju ešte raz prevrieť. Pred podávaním ozdobíme nasekanou pažítkou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Smotanovo-párková
6 porcií
300 g kuracích párkov ● 4 zemiaky ● 500 ml mlieka ● 1 PL oleja ● 3 PL hladkej múky ● soľ ● vegeta ● mletá červená paprika ● bylinky na dochutenie
Párky a zemiaky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na oleji si pripravíme svetlú zápražku z 1 lyžice múky. Pridáme mletú papriku, krátko opečieme a podlejeme studenou vodou. Do hrnca pridáme párky a zemiaky, ktoré varíme do zmäknutia. Ochutíme soľou a vegetou. Z mlieka a zo zvyšnej múky pripravíme zátrepku, ktorú vmiešame do polievky. Necháme ešte raz prevrieť a odstavíme. Dochutíme čerstvými alebo sušenými bylinkami a podávame s chlebom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Klasická hrachová
6 porcií
250 g žltého hrachu ● 1 mrkva ● 100 ml smotany na šľahanie ● 2 PL hladkej múky ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 ČL majoránu ● soľ ● 2 staršie rožky
● 30 g masla
Hrach premyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme odstáť aspoň 2 hodiny. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu s hrachom varíme domäkka v tej istej vode. Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Polievku ochutíme majoránom, prelisovaným cesnakom a soľou. V miske zmiešame smotanu s múkou a zmes nalejeme do polievky. Privedieme do varu a povaríme ešte 10 minút. Rožky nakrájame na kocky a opečieme na rozpustenom masle. Polievku podávame ozdobenú kockami rožkov.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 2 hodiny
Čas varenia: 30 minút