Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Často nám vystačí ako hlavné jedlo: 3 tipy na polievku s pridaním mlieka, bryndze či smotany

Bryndzová s klobásou

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Isto ste to často počúvali od svojej starej mamy. Mnohé z nás si bez nej nevedia predstaviť kompletný obed a často nám vystačí ako hlavné jedlo. A tak vám ponúkame recepty, ktoré overil sám čas.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte už dosť chladných dní? Privolajte si LETO týmto jednoduchým osviežujúcim koláčikom.
    Zdroj: NČpž

    Bryndzová s klobásou

    4 porcie

    500 g zemiakov ● 1 cibuľa ● 250 g bryndze ● 1 domáca klobása ● celá rasca ● pažítka na ozdobenie

    Zemiaky ošúpeme a nakrájame na rovnako veľké kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Klobásu na chvíľu namočíme do studenej vody, vyberieme, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky spolu s cibuľou a lyžičkou rasce dáme variť do studenej vody. Varíme, kým nezmäknú. Po 10 minútach varenia vložíme do polievky klobásu. Bryndzu rozmiešame s malým množstvom vody z polievky a vylejeme ju do hrnca. Necháme ju ešte raz prevrieť. Pred podávaním ozdobíme nasekanou pažítkou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Bryndzová s klobásou

    Smotanovo-párková

    6 porcií

    300 g kuracích párkov ● 4 zemiaky ● 500 ml mlieka ● 1 PL oleja ● 3 PL hladkej múky ● soľ ● vegeta ● mletá červená paprika ● bylinky na dochutenie
    Párky a zemiaky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na oleji si pripravíme svetlú zápražku z 1 lyžice múky. Pridáme mletú papriku, krátko opečieme a podlejeme studenou vodou. Do hrnca pridáme párky a zemiaky, ktoré varíme do zmäknutia. Ochutíme soľou a vegetou. Z mlieka a zo zvyšnej múky pripravíme zátrepku, ktorú vmiešame do polievky. Necháme ešte raz prevrieť a odstavíme. Dochutíme čerstvými alebo sušenými bylinkami a podávame s chlebom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Smotanovo-párková

    Klasická hrachová

    6 porcií

    250 g žltého hrachu ● 1 mrkva ● 100 ml smotany na šľahanie ● 2 PL hladkej múky ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 ČL majoránu ● soľ ● 2 staršie rožky
    ● 30 g masla

    Hrach premyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme odstáť aspoň 2 hodiny. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu s hrachom varíme domäkka v tej istej vode. Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Polievku ochutíme majoránom, prelisovaným cesnakom a soľou. V miske zmiešame smotanu s múkou a zmes nalejeme do polievky. Privedieme do varu a povaríme ešte 10 minút. Rožky nakrájame na kocky a opečieme na rozpustenom masle. Polievku podávame ozdobenú kockami rožkov.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas odležania: 2 hodiny
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Klasická hrachová

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.