Čučoriedkový cheesecake

12 kúskov

240 g maslových sušienok ● 100 g masla

NA PLNKU: 200 g smotanového syra ● 250 g mascarpone ● 150 g bieleho jogurtu ● 50 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 1 a 1/2 ČL citrónovej kôry ● 400 g čučoriedok

Na cesto dáme sušienky do igelitového vrecka a pomocou valčeka rozdrvíme. Maslo rozpustíme a zmiešame so sušienkami. Rukami vypracujeme mrveničku, ktorú natlačíme na dno a po bokoch tortovej formy (priemer 24 cm). Poriadne pozatláčame lyžicou. Na plnku dáme do misy všetky prísady okrem čučoriedok a dôkladne vymiešame hladkú zmes. Ak sa nám bude zdať málo sladká, pridáme viac práškového cukru. Na cesto nalejeme polovicu zmesi, obložíme polovicou čučoriedok a zalejeme zvyškom zmesi. Dáme tuhnúť do chladničky minimálne na 2 hodiny, ale najlepšie na celú noc. Pred podávaním vyberieme z formy a ozdobíme zvyšnými čučoriedkami.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Čučoriedkový cheesecake
Čučoriedkový cheesecake
Zdroj: Verdina Anna

Tvarohovo-černicový tart

12 kúskov

250 g hladkej múky ● 125 g masla ● 90 g práškového cukru ● 1 vajce ● štipka soli ● 2 PL černicového džemu ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 80 g krupicového cukru ● 200 g smotany na šľahanie ● 4 vajcia ● 250 g černíc

Maslo vymiesime spolu s múkou, 90 g cukru, 1 vajcom a so štipkou soli na hladkú zmes. Zabalíme do fólie a necháme hodinu odležať. Rúru predhrejeme na 175 °C. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť o trocha väčšiu, ako je pripravená tartová forma, a prenesieme do nej. Uhladíme tak, aby sme vytvorili okraje. Prebytočné cesto odrežeme. Cesto popicháme vidličkou a dáme na 5 až 10 minút predpiecť. V mise vymiešame tvaroh s cukrom, so smotanou a s vajcami. Černice opláchneme, hrsť odložíme na ozdobu a zvyšok rozmixujeme. Cesto vyberieme a na dno nanesieme černicový džem. Zalejeme tvarohovou zmesou. Černicové pyré prepasírujeme a pomocou cukrárskeho vrecka s tenkou okrúhlou špičkou v kruhoch nanesieme na povrch plnky. Dáme piecť na 30 minút, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Až potom krájame. Môžeme ozdobiť zvyšným ovocím.

Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 60 minút
Čas pečenia: 40 minút

Náš tip
Do tvarohovej zmesi sa hodí 1 ČL vanilkového extraktu a namiesto sladkej smotany kyslá.

Tvarohovo-černicový tart
Tvarohovo-černicový tart
Zdroj: "Saunders, Jane"

Mafiny s černicovým krémom

12 kúskov

180 g hladkej múky ● 50 g kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 ČL čerstvého nasekaného rozmarínu ● 1/4 ČL sódy bikarbóny ● 250 g krupicového cukru ● 100 g rastlinného oleja ● 2 veľké vajcia ● 120 ml mlieka ● 120 ml smotany na šľahanie ● 130 g nasekanej čokolády

NA KRÉM: 250 g černíc● 5 bielkov ● 250 g krupicového cukru ● 80 ml vody ● 450 g masla

Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu a kakao, premiešame a nakoniec vmiešame rozmarín. Do druhej misy pridáme cukor, vajcia a olej. Vmiešame múčnu zmes. Keď sa cesto začne spájať, vlejeme teplé mlieko a smotanu. Vyšľaháme hladké cesto. Nakoniec zamiešame nasekanú čokoládu a nanesieme do košíčkov. Dáme piecť na 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Černice rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Do misy dáme bielky. Do menšieho hrnca dáme 1 šálku cukru spolu s vodou a zohrievame na teplotu 115 °C. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pričom zašľaháme aj zvyšný cukor. Za stáleho šľahania pomaly prilievame cukrový sirup. Šľaháme ďalej, až kým sneh trocha nevychladne. Po častiach zašľaháme zmäknuté maslo, až kým nezískame hladký maslový krém. Potom po lyžiciach všľaháme aj černicové pyré. Získame fialový pevný krém, ktorý nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka na mafiny. Ozdobíme rozmarínom a černicami.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 15 minút

Náš tip
Mafinové cesto môžete dochutiť aj škoricou.

Mafiny s černicovým krémom
Mafiny s černicovým krémom
Zdroj: Verdina Anna

Šťavnatá bábovka s bielou polevou

10 kúskov

200 g masla ● 350 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● 150 g hnedého cukru ● 4 vajcia ● 1 balíček vanilkového cukru ● 200 g kyslej smotany ● 250 g čučoriedok a černíc ● šťava a kôra z 1 citróna

NA POLEVU: 150 g práškového cukru ● 100 g masla ● 150 g smotanového syra ● kôra z 1/2 citróna

Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo, vanilkový a hnedý cukor do penista. Po jednom všľaháme vajcia a potom aj smotanu. Pridáme múku, soľ, prášok do pečiva, citrónovú kôru a šťavu. Vymiešame hladké cesto. Očistené ovocie osušíme papierovou utierkou a vmiešame do cesta. To nalejeme do vymastenej bábovkovej formy a pečieme 55 až 60 minút dozlatista. Na polevu vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom, potom zašľaháme aj smotanový syr a citrónovú kôru. Nalejeme na vychladnutú bábovku a ihneď podávame.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 60 minút

Bielu polevu ľahko  získate aj z bielej  čokolády na varenie.

Šťavnatá bábovka s bielou polevou
Šťavnatá bábovka s bielou polevou
Zdroj: Verdina Anna