Černicový koláč
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:52)

Zdroj: © StockFood
70 minút, 25 porcií
Potrebujeme: 500 gram hladká múka, 0.5 kocka droždie, 200 mililiter vlažné mlieko, 60 gram krupicový cukor, 2 polievková lyžica vanilínový cukor, 80 gram maslo, 80 gram nasekané mandle, 50 gram černice, 100 gram hladká múka, 100 gram mleté mandle, 50 gram hnedý cukor, 0.5 kávová lyžička škorica, 125 gram maslo, 4 polievková lyžica strúhanka, práškový cukor
1.
Do misy dáme múku, v strede urobíme jamku a namrvíme do nej droždie, dáme trochu cukru a zalejeme mliekom. Za asi 15 minút kvások vykysne a vtedy pridáme ostatné suroviny na cesto. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste.
2.
V miske pomiešame múku, mleté mandle, cukor, škoricu a mäkké maslo. Vznikne nám posýpka, ktorú môžeme dať na chvíľu do chladničky stuhnúť.
3.
Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu, posypeme strúhankou, černicami, nadrobíme posýpku a dáme piecť asi na 50 minút.
4.
Po upečení nakrájame na kúsky a poprášime cukrom.