Reklama

Čerstvé alebo sušené droždie? Nemusíte sa riadiť len receptom, takto ľahko si to prepočítate

Drožďová nátierka

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Ak je v recepte čerstvé droždie ale doma máte len sušené, nemusíte hneď utekať do obchodu.

Niekto uprednostňuje sušené droždie, niekto nedá dopustiť na to čerstvé. Je jedno, čo preferujete vy. Recepty sa aj tak riadia vlastnými pravidlami. V jednom sa vyžaduje čerstvé droždie, inde zase sušené.

V princípe je jedno, aké použijete. Kvasnice sa do cesta dávajú, aby spustili proces fermentácie a cesto pekne vykyslo. Čerstvé droždie robí v ceste inú, mierne alkoholovú chuť.

Zdroj: Shutterstock

Pripravte si kysnuté cesto.

Sušené zase netreba nijako pripravovať, stačí ho nasypať do múky a je to.

Dobrá správa je, že sa nemusíte riadiť len receptom. Sušené droždie môžete s tým čerstvým pokojne zameniť. Čerstvé kvasnice sa predávajú v 50-gramových kockách. Toto množstvo je ideálne na kilo múky. Sušené kvasnice sa predávajú v malých vreckách. Tie sú presne odmerané tak, aby vystačili na pol kila múky. Obvykle je to 7 gramov. Na kilo múky teda potrebujete 50 gramov čerstvých kvasníc, ale len 14 gramov sušených.

Zdroj: Shutterstock

Skvelé cesto vymiesite aj vo vrecúšku.

Pri receptoch sa teda riaďte množstvom múky, ktorá doňho ide. Ešte lepšia správa je, že droždie nemusíte odmeriavať a vážiť úplne presne. Netrápte sa teda, že ste pridali o pár gramov kvasníc viac alebo menej.

Zdroj: Shutterstock

Urobte si diétne cesto na pizuu.