Cesnakové kolieska
4. 6. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:20)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 30 minút, Čas pečenia: 15 až 20 minút, 40 kusov
Potrebujeme: 40 g droždia , 500 g hladkej múky , 2 lyžičky soli , 250 ml vlažného mlieka , 100 ml oleja , 1/2 lyžičky cukru , múka na pomúčenie dosky , 1 vajce na potretie
Plnka: 100 g nátierkového syra s modrou plesňou , 100 g masla , 4 až 5 strúčikov cesnaku , 1 lyžička soli , mleté čierne korenie , petržlenová vňať
Postup:
1. Z polovice vlažného mlieka, štipky soli, cukru a droždia pripravíme kvások. Z hladkej múky, oleja, zvyšnej soli, mlieka a kváska vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste dôkladne nakysnúť.
2. Plnka: Tavený syr vymiešame s maslom, osolíme, okoreníme, dochutíme prelisovaným cesnakom a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na štyri časti. Každú rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, natrieme plnkou a zvinieme do rolády.
3. Roládu potrieme rozšľahaným vajcom, pokrájame na kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C doružova. Podávame ako chuťovku k vínu.
Náš tip
Príchuť nátierkového syra sa dá variovať. Na výraznejšiu chuť môžeme k čiernemu koreniu pridať aj iné koreniny či čerstvé nasekané bylinky.
Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 – 4