Cestoviny s morčacími guľkami
5. 9. 2011, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:51)

Zdroj: isifa
Porcie: 4 - Čas prípravy: 45 minút - Čas varenia: 35 minút
Potrebujeme
1 staršie pečivo • 2 cibule • 3 strúčiky cesnaku • 3 PL olivového oleja• 600 g morčacích pŕs • 1 vajce• 1 ČL mierne pikantnej horčice• 1/2 ČL tymianu • 1/2 ČL bazalky • soľ • mleté čierne korenie • 2 cukety• 1 baklažán • 1 červená a zelená paprika • 600 g nadrobno nakrájaných paradajok (alebo 1 konzerva) • 1 ČL sušeného oregana • 400 g cestovín pappardelle (široké rezance so zvlneným okrajom)
Postup
Staršie pečivo namočíme do misky so studenou vodou. Jednu cibuľu a strúčik cesnaku ošúpeme a nadrobno nakrájame. Na panvici zohrejeme 1 PL olivového oleja a do sklovita opečieme cibuľu a cesnak. Necháme vychladnúť. Mäso umyjeme a osušíme, nakrájame na menšie kúsky a pomelieme na mlynčeku. Mleté mäso zmiešame s opečenou cibuľkou a cesnakom. Pridáme vajce, vyžmýkanú žemľu, horčicu a bylinky. Dochutíme soľou a korením. Prikryjeme a uložíme do chladničky.
Medzitým umyjeme cuketu, baklažán a papriku. Cuketu nakrájame na plátky. Papriku rozpolíme a odstránime jadierka a spolu s baklažánom nakrájame na kocky. Ošúpeme a nakrájame zvyšnú cibuľu a cesnak. V hrnci rozohrejeme 2 PL olivového oleja, cesnak s cibuľou opečieme do sklovita, pridáme zeleninu a podusíme. Nakoniec primiešame paradajky. Dochutíme soľou, korením a oreganom. Dusíme na miernom ohni 15 minút.
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Z mletého mäsa vypracujeme malé guľky a na horúcom oleji opekáme z každej strany asi 5 až 8 minút. Uvarené cestoviny servírujeme na tanier, polejeme zeleninovou omáčkou a obložíme mäsovými guľkami.