Čevapčiči na placke s feferónkami
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:47)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 polievková lyžica olivový olej, 1 kus cibuľa, 2 strúčik cesnak, 1 polievková lyžica maslo, 500 gram mleté hovädzie mäso, 1 kus vaječný žĺtok, 2 polievková lyžica nasekaná petržlenová vňať, 0.5 čajová lyžička mletá rímska rasca, soľ, mleté čierne korenie, 4 kus veľká zelená feferónka, 0.5 hrsť hladkolistá petržlenová vňať, 1 strúčik cesnak, 150 gram grécky jogurt, 0.5 kus citrón, 4 kus arabský chlieb (placka), soľ, ajvar
1.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vytrieme olivovým olejom.
2.
Na čevapčiči nasekáme najemno ošupanú cibuľu a cesnak. Na panvici rozpustíme maslo, cibuľu a cesnak na ňom krátko speníme, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
3.
Mleté mäso premiešame s cibuľovo-cesnakovou zmesou, so žĺtkom, s petržlenovou vňaťou, so soľou, s korením a rascou. Zo vzniknutej zmesi vytvarujeme asi 3 cm hrubé valčeky, ktoré poukladáme na plech. Feferóny opláchneme, osušíme a poukladáme k mäsovým valčekom. Spolu pečieme 10 až 15 minút, pričom v polovici času pečenia obrátime.
4.
Medzitým opláchneme petržlenovú vňať a listy nasekáme nahrubo. Cesnak ošúpeme. Jogurt vymiešame so soľou dohladka, pridáme prelisovaný cesnak. Citrón umyjeme pod horúcou vodou a nakrájame na plátky alebo mesiačiky.
5.
Arabské chleby potrieme ajvarom, obložíme 2 kúskami čevapčiči a pokvapkáme jogurtovou omáčkou. Pridáme feferóny a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s citrónom.