Chcete, aby váš obľúbený syr vydržal večnosť? Urobte s ním TOTO a chutný bude aj o pár mesiacov
21. 8. 2019, 13:00

Zdroj: Shutterstock
Neodhadli ste množstvo, v chladničke vám zostal veľký kus syra a vy neviete čo s ním? Zamrazte ho!

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Syr chutí najlepšie čerstvý a skladovať ho treba v chladničke, pretože prinízke teploty spôsobujú stratu jeho arómy a menia aj jeho textúru. Aj napriek tomu, ak vám zostane v chladničke priveľa syra a vy viete, že v najbližšej dobe ho nespotrebujete, môžete ho dať zamraziť.

Zdroj: iStockphoto
Happy woman and open refrigerator with fruits, vegetables
Syr zreje od bodu výroby až po spotrebovanie. Tak sa rozvinie jeho plná aróma. Keď syr dáte zamraziť, tento proces sa preruší, a teda ovplyvní jrho štruktúru a chuť. Rýchlo stráca arómu, pretože pod teplotou 2 stupňov baktérie kyseliny mliečnej odumierajú.
Aj napriek tomu môžete v prípade potreby syr zamraziť a po rozmrazení bez obáv spotrebovať. Tu je zopár tipov.
Raz zamrazený syr sa hodí najlepšie na varenie, napríklad na zapekanie nákypov alebo do omáčky k cestovinám. Na obloženie chleba alebo len tak stráca priveľa arómy a chuti, a tak je vhodnejšie použiť čerstvý syr.
Lepšie je syr mraziť v jednom kuse ako nastrúhaný alebo nakrájaný na plátky. Zachová si viac chuti.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná fotografia
Tvrdé syry ako gouda alebo eidam sa hodia na mrazenie najlepšie.
Syry typu parmezán sa v mrazničke začínajú drobiť, a preto je lepšie ich mraziť nastrúhané.
Mäkké a čerstvé syry sa na mrazenie kvôli vysokému podielu vody skoro vôbec alebo vôbec nehodia.
Zdroj: Shutterstock
Kozie mlieko a kozí syr
Syry mrazte zabalené vo vzduchotesnej umelohmotnej nádobe alebo v igelitovom vrecku.
Syr vydrží v mrazničke 2 až 4 mesiace.
Mrazený syr nechajte pomaly roztopiť v chladničke.
Zdroj: Shutterstock
Vylúčené sú mliečne výrobky, keďže ich musíte vyrobiť a v prírode sa prirodzene nevyskytujú, a obilniny, keďže tie zase musíte pred požitím spracovať, napríklad na múku.