Chcete sa blysnúť pred svokrou? Pripravte jej tento delikátny krémový zákusok s karamelom!
4. 2. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/gurmet
Radi by ste vyskúšali niečo nové? Skúste tento dekadentný dezert. Jeho príprava je jednoduchšia než sa zdá a tá chuť...
KRÉMOVÝ FLAN s KARAMELOM
4 až 6 porcií
350 ml smotany na šľahanie (najlepšie 40 %) ● 2 hrste zrnkovej kávy ● 2 menšie vajcia ● 2 menšie žĺtky ● 75 g krupicového cukru ● 30 ml kávového likéru ● maslo na potretie formy
NA KARAMEL: 100 g krupicového cukru ● 50 ml vody
Smotanu nalejeme do hlbšej panvice, vsypeme kávu a zahrejeme takmer do varu. Stiahneme zo sporáka a necháme 1 hodinu lúhovať. Kávovú smotanu scedíme, malo by jej ostať asi 300 ml. Prešľaháme ju s vajcami, so žĺtkami, s cukrom a kávovým likérom. Pripravíme karamel. Do panvice so silným dnom vsypeme cukor, prilejeme vodu a privedieme do varu. Po8 až 10 minútach sa voda vyvarí a cukor sa zmení na zlatistý karamel. Karamel prelejeme do potretej formy, necháme ho chvíľu stuhnúť. Nalejeme naň kávovú zmes. Formu vložíme do pekáčika s vriacou vodou tak, aby siahala asi do polovice formy. Pečieme 40 až 45 minút vo vodnom kúpeli v rúre predhriatej na 150 °C. Hotový flan je na dotyk pružný, ale stále sa zľahka chveje. Necháme ho úplne vychladnúť. Ak sa okraje pripiekli, zľahka ich orežeme nožom alebo nahrejeme formu a dezert vyklopíme na podnos. Hneď podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/gurmet
Kávový flan s karamelom
Vyskúšajte aj tento recept:
