Reklama

Chcete nádherné zlatisté škvarky a bielu masť? Skúste zaručený trik starých mám, budete mať oboje

Chlieb s bravčovou masťou a škvarkami

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pridanie mlieka do horúcej masti znie čudne, ale je to stará finta na luxusné škvarky.

Ak ste sa niekedy pokúšali doma urobiť masť a škvarky, možno do dopadlo zle. Masť prepálená a hnedá, akoby „kakaová“, zato oškvarky skvelé. Alebo naopak- bledé škvarky a snehobiela masť. Možno ani neviete, v čom spočíva to tajomstvo! Môžete mať oboje, aj zlatisté škvarky a bielu bravčovú masť.

Tento malý trik používali už naše staré mamy a hojne sa používal na zabíjačkách, no dnes už domácu masť so škvarkami robí málokto, preto sa o ňom vie menej.

Slaninu na vytápanie nakrájajte na kocky a dajte do hrnca. Dajte na stredný plameň a nechajte škvariť. Občas zmes zamiešajte, no netreba miešať stále. Keď už budete mať hrniec plný masti a bledých, vyškvarených škvariek ktorým chýba už len zlatistý kabátik, pripravte si trochu mlieka.

Zdroj: Shutterstock.com

Ilustračné foto

Pomaly a postupne pridajte do zmesi asi tri lyžice mlieka. Opatrne, takmer po kvapkách, pretože to bude naozaj veľmi prskať. O chvíľu by mali mať škvarky krásnu farbu. Vypnite sporák a vezmite ich z masti.

Pomocou mlieka sa masť vyčistí a škvarky sa zafarbia. Masť dajte do sklených pohárov a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Až potom môžete dať všetko do chladničky.