Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete si pochutnať na SKUTOČNEJ THAJSKEJ KUCHYNI? Toto OZNAČENIE znamená stopercentnú KVALITU!

Thai,Delicious,Food.,Green,Curry,With,Fish,Ball,On,Wooden

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Thajská kuchyňa je celosvetovo veľmi uznávaná. Čo ju charakterizuje a ako si byť istá, že si pochutnávate na skutočnom origináli, vám prezradíme nižšie…

Nenechajte sa oklamať

Už aj na Slovensku máme množstvo reštaurácií, ktoré sľubujú autentickú thajskú kuchyňu. No nie vždy je to pravda. Ak ste nikdy neboli v samotnom Thajsku, je pre vás ťažké určiť, či to, čo jete, skutočne zodpovedá originálu. Našťastie existuje certifikované označenie THAI SELECT, ktoré udeľuje priamo ministerstvo obchodu kráľovskej thajskej vlády. Táto „nálepka“ zaručuje autentickú chuť thajských potravín a thajských výrobkov, reštaurácií v Thajsku, ale aj v zámorí.

Skutočne thajské

Označenie THAI SELECT sa udeľuje zámorským reštauráciám v troch kategóriách, ktoré sa posudzujú podľa typu reštaurácie, výzdoby a úrovne kvality jedla a služieb:

Zdroj: Thai Select

Thai Select Award

1. Thai SELECT Signature Udeľuje sa reštauráciám, ktoré podávajú autentické thajské jedlá prvotriednej kvality, s rafinovanou výzdobou, chuťou a vynikajúcimi službami. Pri reštauráciách s týmto symbolom si môžete byť istá, že to, čo dostávate, je to najlepšie z thajskej kuchyne a že ide o jedinečné thajské jedlá.

2. Thai SELECT Classic Udeľuje sa thajským reštauráciám vynikajúcej kvality. Ponúkané thajské jedlá majú štandardnú chuť s výrazne dobrým servisom.

3. Thai SELECT Casual Udeľuje sa thajským reštauráciám, ktoré ponúkajú thajské jedlá s thajskou chuťou, ale majú obmedzené služby. Ide o menšie podniky, predajne jedla v samoobslužných jedálňach, reštaurácie s obmedzeným počtom miest na sedenie alebo aj bez nich vrátane foodtruckov s občerstvením alebo stánkov s jedlom.

Thajsko doma

Ak uprednostňujete domáce varenie a trúfate si vytvoriť originálne thajské dobroty, isto sa orientujte podľa certifikátu THAI SELECT, ktorý je priznaný thajským potravinovým výrobkom, ako sú napríklad instantné thajské karí, koreniny či dezerty, ktoré boli pripravené v tradičnom a autentickom thajskom štýle, sú ľahko rozpoznateľné ako thajské a zachovávajú si dobrú kvalitu, keď sa dostanú na trh. Takto budete mať istotu, že to, čo dostávate do rúk, je skutočná autentická chuť thajskej kuchyne.

Ingrediencie, ktoré si zamilujete:

Citrónová tráva – Je mimoriadne vyhľadávaná pre svoju charakteristickú vôňu a príjemnú chuť. Hodí sa najmä do pokrmov s rybami, keďže dokáže neutralizovať ich pach, ktorý je pre niekoho nepríjemný. Podporuje zdravé trávenie a pôsobí antibakteriálne.

Zdroj: Shutterstock

Citrónová tráva

Galangal – Koreň rastliny, nazývanej aj alpínia liečivá, je veľmi obľúbený. Svetlá dužina koreňa sa využíva podobne ako zázvor, ktorý chuťou veľmi pripomína. Keď ho pomeliete, má úžasne exotickú, sladkú a eukalyptovú vôňu a čistú, ostrú, korenistú chuť podobnú bielemu koreniu.

Kokosové mlieko – Šťava, ktorá sa získava lisovaním kokosového orecha, sa s obľubou využíva do polievok aj do dusených jedál s mäsom či pri príprave karí. Je aj neodmysliteľnou súčasťou thajských dezertov, napríklad obľúbenej lepkavej ryže s mangom.

Pasta z červeného karí - Skladá sa zo sušeného čili, galangalu, citrónovej trávy, kafírovej kôry, koreňov koriandra, cibule, cesnaku, krevetovej pasty a korenia ako koriandrové guľôčky a rasca. Najčastejšie sa podáva v kombinácii s kokosovým mliekom a so solenými rybami či soleným mäsom. Je menej pikantná ako zelené karí, ktoré sa pripravuje z čerstvých papričiek čili.

Rybacia omáčka (num pla) – Vyrába sa z fermentovaných rýb so soľou, čo znie možno trocha nezvyčajne, no jedlu dodáva veľmi príjemnú chuť aj vôňu.

Tip pre fajnšmekrov

Zdroj: Shutterstock

Ilustračné foto

Na Slovensku získala označenie Thai Select reštaurácia Naam Thai Food a procesom auditu na získanie certifikátu teraz prechádza thajská reštaurácia v bratislavskej Petržalke Thai Mai.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.