Chcete prekvapiť svoju polovičku výnimočnou večerou? Inšpirujte sa 2 receptmi, to bude hostina!
27. 5. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 13:21)

Zdroj: Shutterstock
Východná kuchyňa je pastva pre oči aj chuťové poháriky. Rozšírte si obzory a vyskúšajte tieto skvelé exotické jedlá.
Pražené rezance mamak goreng
4 porcie
2 šálky uvarených čínskych rezancov ● 1 strúčik cesnaku ● 3 PL sezamového oleja ● 3 jarné cibuľky ● 2 PL červenej čili pasty ● 1 a 1/2 PL sójovej omáčky ● 2 PL paradajkovej omáčky ● 2 mrkvy ● 2 uvarené zemiaky ● 2 až 3 kapusty pak čoj ● 1 paradajka
● 1 červená paprička čili ● soľ ● citrónová šťava
Vo woku rozhorúčime olej, pridáme nasekaný cesnak, cibuľku nasekanú na väčšie kúsky a zeleninu opekáme dosklovita. Pridáme nakrájané zemiaky a nastrúhanú mrkvu a opekáme nachrumkavo. Vmiešame čili pastu, krátko opražíme a prilejeme sójovú omáčku, paradajkovú omáčku a podľa potreby trocha vody. Omáčka by pri dosiahnutí bodu varu mala jemne zhustnúť. Pridáme nakrájanú kapustu a dusíme 2-3 minúty, kým trocha nezmäkne. Vmiešame nakrájanú paradajku a dochutíme soľou. Vsypeme uvarené rezance a krátko opražíme. Posypeme vňaťou z jarnej cibuľky, krúžkami papričky čili a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame horúce.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 až 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Pražené rezance mamak goreng

Hrachový dál s hráškom
2 porcie
200 g suchého hrachu ● 2 strúčiky cesnaku ● 30 g zázvoru ● 2 jarné cibuľky ● 2 PL sezamového oleja ● 1 ČL kurkumy ● 1/2 ČL mletého koriandra ● soľ● 30 g paradajkového pretlaku ● 500 ml zeleninového vývaru ● 400 ml kokosového mlieka ● hrsť mrazeného hrášku ● čerstvý koriander ● 2 PL limetovej šťavy ● mleté čierne korenie ● 1 ČL rasce
Hrach prepláchneme a namočíme na 2 hodiny do vody. Cibuľku, cesnak a zázvor očistíme a nakrájame. V hrnci rozhorúčime olej, pridáme cibuľu, cesnak, zázvor a asi 5 minút opekáme. Posypeme kurkumou, koriandrom, rascou, primiešame paradajkový pretlak a krátko opražíme. Zalejeme vývarom. Pridáme kokosové mlieko, hrach a na miernom ohni varíme, kým hrach nezmäkne. Asi 5 minút pred koncom varenia vmiešame hrášok. Koriander umyjeme, osušíme a nasekáme. Vmiešame do dálu a dochutíme soľou, korením a limetovou šťavou. Podávame s jazmínovou ryžou alebo indickým chlebom nánom ozdobené cibuľkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: Shutterstock
Hrachový dál s hráškom