Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete urobiť niečo pre svoje telo? Vyskúšajte zdravé obilniny

Profimedia

Zdroj: Profimedia

Reklama

Pri varení či pečení môžete používať aj zdravšie varianty obilnín. Čo takto vyskúšať niečo nové?

Špalda je starý juhoeurópsky druh pšenice. Má jemnú orechovú príchuť a je ľahko stráviteľná. Špaldovou múkou sa dá pri pečení nahrádzať bežná pšeničná múka. Rovnako ako pšenica však obsahuje lepok.

Bulgur je niečo ako pšeničná obdoba ryže parboiled. Celé pšeničné zrná se predvaria, usušia a potom sa nahrubo pomelú. Je bohatý na bielkoviny a minerály a má orechovú chuť. Vynikajúci je ako príloha alebo základ sýtych šalátov.

Divá ryža sú v skutočnosti zrná ryži príbuznej severoamerickej rastliny zizania aquatica, ktorá tiež rastie v plytkej vode. Táto ryža (rovnako ako bežná ryža) neobsahuje lepok, nájdeme v nej esenciálnu aminokyselinu lyzín, vitamíny skupiny B, horčík, zinok, mangán, fosfor, železo a draslík.

Quinoa sú semená mrlíka čilského, ktorý sa pestuje už od čias Inkov. Malé guľaté zrnká sa podobajú prosu, ale majú svetlohnedú farbu. Ich chuť je jemná a konzistencia pomerne pevná. Po uvarení semienka zosladnú a zbelejú.

Jačmeň je pravdepodobne najstaršia pestovaná obilnina. Okrem jačmenných krúp, ktoré sú skvelou prílohou napríklad k dusenému mäsu, určite stojí za to vyskúšať aj sladový sirup. Je to zdravšia alternatíva k cukru.

Vyberáme pre vás niečo PLUS