Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chladné dni sú ako stvorené na prípravu dobrôt z diviny: Prekvapte muža 3 úžasnými jedlami

Srnčí chrbát so zemiakovými guľkami

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Chladné dni sú ako stvorené na prípravu luxusných dobrôt z diviny. My sme sa zamerali na voňavú srňacinu. Nech sa páči.

Srnčí guláš

4 porcie

750 g srnčieho mäsa na guláš ● 100 g prerastenej slaniny ● 2 cibule ● 5 PL oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 menšie bobkové listy ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 5 rozdrvených borievok ● 250 ml červeného vína ● 375 ml vývaru ● 150 g malých šampiňónov alebo kuriatok ● 2 PL masla ● 2 PL škrobovej múčky ● 2 PL brusnicového džemu

Mäso opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Slaninu nakrájame na rezance hrubé 1 cm. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno. Vo väčšom hrnci rozohrejeme 3 PL oleja, pridáme slaninu a opečieme. Pridáme cibuľu a krátko opečieme. Oboje vyberieme dierkovanou vareškou. Po častiach vložíme do výpeku mäso a sprudka opečieme. Osolíme, okoreníme. Všetko mäso dáme do hrnca, pridáme paradajkový pretlak, bobkové listy a borievky, opečenú slaninu a cibuľu. Krátko opečieme a zalejeme 250 ml vývaru a 125 ml vína. Privedieme do varu a pod pokrievkou dusíme asi 1 a pol hodiny. Občas premiešame a podľa potreby pridáme zvyšný vývar a víno. Huby očistíme a podľa potreby nakrájame. V panvici rozohrejeme zvyšný olej a huby na ňom opečieme dozlatista. Päť minút pred koncom varenia ich vmiešame k mäsu. Škrobovú múčku vymiešame s trochou vody a zamiešame do guláša. Varíme. Guláš dochutíme brusnicovým džemom, soľou a korením.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 90 minút

Náš tip
Ak nemáte poruke brusnicový džem, použite ríbezľový, ktorý je menej trpký.

Zdroj: shutterstock

Srnčí guláš

Divinový hamburger

4 porcie

500 g mletého srnčieho mäsa ● 1 strúčik cesnaku ● trocha worcesterskej omáčky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

Na marinádu: 6 červených cibuliek ● 2 vetvičky tymianu ● 2 PL cukru ● 20 ml balzamového octu ● 30 g masla

Na majonézu: 2 žĺtky ● 250 ml oleja z vlašských orechov ● 100 ml slnečnicového oleja ● 1 ČL horčice ● 1 ČL medu

Okrem toho: 4 žemle na hamburger ● 2 paradajky ● šalátové listy

Cesnak ošúpeme a pretlačíme cez lis. Zmiešame s mäsom, worcesterskou omáčkou, so soľou a s korením. Vyformujeme 4 fašírky a opečieme na troche oleja z oboch strán. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Opečieme na masle dosklovita. Posypeme cukrom a počkáme, kým trocha neskaramelizuje. Potom zalejeme balzamovým octom a pridáme tymian. Znížime teplotu a varíme, kým nezískame hustú sirupovú konzistenciu. Na majonézu vyšľaháme žĺtky s 1 PL teplej vody a pridáme horčicu, med, soľ a trocha čierneho korenia. Za stáleho šľahania pomaly vlievame slnečnicový olej a potom aj orechový. Ak sa nám zdá vzniknutá majonéza priveľmi hustá, môžeme ju zriediť trochou teplej vody. Žemle prerežeme, potrieme majonézou, obložíme šalátom, skaramelizovanou cibuľkou a paradajkami, vložíme fašírku a spojíme.

Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 1 hodina

Náš tip
Žemle z reznej strany opečte nachrumkavo na výpeku z burgerov.

Zdroj: shutterstock

Divinový burger

Srnčí chrbát so zemiakovými guľkami

6 porcií

2 kg srnčieho chrbta aj s kosťou ● 1 PL morskej soli ● 2 borievky ● 10 zrniek čierneho korenia ● 5 zrniek nového korenia

Na omáčku: 3 šalotky ● 2 mrkvy ● 1/2 póru ● 1/4 zeleru ● 2 bobkové listy ● 1 ČL práškového cukru ● 8 zrniek čierneho korenia ● 2 borievky ● 800 ml vývaru ● 250 ml červeného vína ● 100 ml vína madeira ● soľ ● mleté čierne korenie

Na guľky: 1,2 kg varených zemiakov ● 250 g polohrubej múky ● 2 vajcia ● 1 ČL soli ● muškátový oriešok

Na kapustu: 2 kg červenej kapusty ● 3 klinčeky ● 2 veľké cibule ● 1 PL bravčovej masti ● 700 ml červeného vína ● 3 bobkové listy ● 300 g ríbezľového džemu ● soľ ● mleté čierne korenie

Chrbát vykostíme, mäso zabalíme do alobalu a dáme do chladničky. Kosť nasekáme na väčšie kusy a dáme piecť na 30 minút pri teplote 250 °C. Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V hrnci rozhorúčime 2 PL masla, pridáme nasekané šalotky, cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme koreňovú zeleninu a opečieme. Pridáme kosti a zalejeme madeirou. Necháme zvariť. Postupne po častiach prilievame víno, ktoré vždy 5 minút povaríme. Keď nám omáčka zhustne, pridáme vývar a zvyšok vína. Vsypeme korenie a 2 hodiny varíme. Nakoniec omáčku precedíme a dochutíme korením a soľou. Na kapustu v hrnci rozhorúčime masť a pridáme nastrúhanú kapustu. Dusíme, kým kapusta nezmäkne. Pridáme celú očistenú cibuľu a korenie a spolu dusíme asi 10 minút. Zalejeme 200 ml vína, teplotu znížime a pod pokrievkou varíme asi 45 minút. Občas premiešame a dolejeme víno. Nakoniec vmiešame džem a dochutíme soľou a korením. Ešte 15 minút povaríme. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Zmiešame s vajcami, múkou a so štipkou muškátového orieška. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Vyformujeme asi 16 guliek, ktoré potom varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Mäso nakrájame na väčšie kusy. Koreniny a soľ rozdrvíme v mažiari a vmasírujeme do mäsa. Na panvici rozhorúčime 2 PL masla a mäso zo všetkých strán sprudka opečieme. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Potom vyberieme, zabalíme do alobalu a necháme 2 minúty odležať. Vmiešame do omáčky a podávame s kapustou a so zemiakovými guľkami.

Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 3 hodiny
Čas pečenia: 45 minút

Náš tip
Do cesta na guľky zamiešajte žemľu nakrájanú na kocky premiešanú s bylinkovým maslom.

Zdroj: shutterstock

Srnčí chrbát so zemiakovými guľkami

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.