5 zaručených tipov, ako správne skladovať chlieb: Prečo ho nikdy nedávať do mikroténu?
17. 3. 2015, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Archív
Chcete mať doma dobrý a mäkký chlieb stále po ruke? Potom je potrebné vedieť, do čoho a ako ho uložiť. Ak ho dávate do mikroténu, potom sa nečudujte!

Zdroj: Dušan Křístek

Zdroj: shutterstock

Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku
Keď pečivo necháte len tak povaľovať v mikroténovom vrecku, v ktorom ste ho priniesli z obchodu, nenariekajte potom nad jeho kvalitou.
1. Do utierky
Naše babičky balili chlieb do čistej utierky. Toto pravidlo funguje aj teraz lepšie ako čokoľvek iné. Je to rada overená generáciami.
2. Do papiera
Variantom na tip našich babičiek (teda balenie do utierky alebo plátna) je balenie pečiva do papiera, samozrejme čistého a nepoužitého. Ak teda majú v obchode na výber vrecká papierové a igelitové, voľte radšej tie prvé. Chlieb nikdy nedávajte do mikroténových vrecúšok. Tie totiž prepúšťajú pachy a tak chlieb takto uskladnený naberie pachy z iných potravín v chladničke.
3. Do chlebníka
Pečivo môžeme uložiť aj do chlebníka. V ňom je ľahko dostupné a zároveň chránené pred vlhkom i vzduchom. Môžete s ním aj zaujímavo doplniť interiér kuchyne. Na výber máte celý rad modelov: závesných alebo voľne stojacich, drevených alebo kovových, s rôznymi spôsobmi otvárania a v mnohých veľkostiach.
4. Do špeciálnej zásuvky
Starosti s uchovávaním pečiva za vás čiastočne vyriešili aj výrobcovia kuchýň. Niekedy je súčasťou linky špeciálna hlboká zásuvka s plastovým vnútrajškom, ktorý môžete ľahko vybrať a umyť. Výhodou týchto zásuviek je hlavne to, že výborne tesnia, a preto v nich pečivo neosychá.
5. Mraznička a mikrovlnka = ideálna kombinácia
Keď budete dodržiavať správny postup, môžete chlieb aj zmraziť. Príde vhod - napríklad keď sa vrátite z dovolenky a nestihnete nakúpiť čerstvé pečivo. V takom prípade je dobré chlieb rozkrájať na krajce (so zamrznutým bochníkom žiadny zázrak nenarobíte) a jednotlivé plátky preložiť papierom na pečenie a vložiť do mikroténového vrecka. Potom môžete z mrazničky vybrať len potrebné množstvo. Až budete chleba rozmrazovať, vrecko pootvorte, aby sa odparila voda. Pečivo môžete tiež krátko rozpiecť v rúre. Potom bude krásne chrumkavé a čerstvé. Ale musíte ho hneď zjesť, pretože čoskoro stvrdne.