Reklama

Chrumkavý vyprážaný karfiol bez predvárania? Odteraz ho už nebudete robiť inak, hotovo je za minútku

Tieto potraviny môžete jesť kedykoľvek.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Najlepší recept na vyprážaný karfiol, aký ste kedy mali. Navyše, je oveľa jednoduchší ako ten klasický.

Kafriol v chrumkavej strúhanke miluje celá rodina, no jeho príprava je poriadna prplačka. Očistiť, predvariť, vychladnúť, obaliť. Popritom dávať pozor, aby sa nerozpadol. Nakoniec ho treba vypražiť a výsledkom sú nielen spokojné brušká členov rodiny, ale aj poriadny neporiadok a zápach zeleniny.

Ak vás tieto karfiolové procesné úkony vyčerpávajú, vyskúšajte urobiť karfiol v rúre a bez predvárania! Hotovo bude za minútku a ako bonus nebudete musieť toľko upratovať. Prinášame vám kompletný návod.

1. Karfiol umyte a rozoberte na malé ružičky. Toto je veľmi dôležité. Predvarený karfiol sa obaľuje lepšie, keď sú ružičky veľké. My ale máme karfiol surový, takže sa nemusíme báť, že sa rozpadne.

2. Do igelitového vrecka so zipsom alebo do uzatvárateľnej nádoby dajte hladkú múku a do druhého rovnakého vrecka strúhanku. Do misky rozbite vajcia, posoľte ich a rozšľahajte. Môžete si pomôcť trochou vody či mlieka.

3. Do vrecka s múkou dajte ružičky karfiolu a zatraste. Podľa veľkosti vrecka môžete doňho dať ružičiek viac alebo menej. Potom obaľte vo vajíčkach a rovnako aj v strúhanke.

4. Surový a obalený karfiol poukladajte na plech na pečenie. Pokojne aj úplne natesno, ale v jednej vrstve, aby sa celý opiekol rovnomerne.

5. Celý plech s karfiolom pokvapkajte rastlinným olejom. Ideálne je, ak olej tečie tenkým prúdom. Použite násadku na olej alebo si hrdlo fľaše pridržte prstom. Ak máte olej v spreji, je to ešte lepšie. Ide len o to, aby boli karfioly pokvapkané olejom, nie aby v ňom plávali!

6. Rúru vyhrejte na 200 stupňov a dajte piecť karfiol. Asi po desiatich minútach ho skontrolujte a prípadne ružičky poobracajte, aby sa opiekli rovnomerne.

7. Karfiol je hotový, keď je krásne zlatistý, rovnako ako ten vyprážaný. Trvá to približne 15-20 minút, ale záleží od vašej rúry. Teplovzdušná to zvládne rýchlejšie.

Teraz je karfiol vnútri mäkký a na povrchu zlatistý a chrumkavý. V kuchyni nie je žiadny zápach z varenia karfiolu, ani z vyprážania. Navyše si nemusíte robiť starosti so zvyšným olejom.

Zdroj: Dušan Křístek

Karfiolové placky