Paella

Kto navštívil Španielsko a neochutnal slávnu paellu, akoby tam ani nebol. Ryžový pokrm s morskými plodmi alebo kuracím mäsom pochádza z Valencie a ryža sa pri jeho príprave nikdy nepremýva.

Paella
Zdroj: shutterstock

4 porcie

3 veľké paradajky ● štipka šafranu ● 150 g klobásy chorizo ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená paprika ● 100 g zelenej fazuľky ● 3 PL olivového oleja ● 700 ml rybacieho vývaru ● 16 veľkých vyčistených kreviet ● 200 g ryže na paellu ● morská soľ ● 100 g hrášku ● 250 g kuracích pŕs ● 300 g bielej tresky ● 1 citrón

Paradajky narežeme, prelejeme horúcou vodou a ihneď opláchneme ľadovou vodou a ošúpeme. Šafran zalejeme 2 PL vriacej vody. Chorizo ošúpeme a nakrájame. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Papriku očistíme a nakrájame. Fazuľky rozpolíme. Rozpálime veľkú panvicu, pridáme chorizo a opekáme asi 2 minúty. Vyberieme. Do panvice pridáme olej a opečieme na ňom cibuľu a papriku. Opekáme 5 minút a pridáme cesnak, ryžu, nakrájané paradajky a zalejeme vývarom a šafranovou vodou. Premiešame, osolíme a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Pridáme krevety a spolu dusíme asi 3 minúty na miernom ohni, potom ich obrátime. Hrášok a fazuľku povaríme v osolenej vode približne 2 minúty a zlejeme. Nakrájané kuracie prsia a tresku osolíme. Pridáme do paelly a spolu dusíme 5 minút. Pridáme fazuľku, hrášok a chorizo a ešte spolu povaríme 5 minút. Podávame s citrónom nakrájaným na mesiačiky.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút

Fontána Rio Turia vo Valencii
Zdroj: shutterstock

Nákupný zoznam

Čo si doniesť zo Španielska:

✔ chorizo (údená saláma    intenzívnej chuti    s paprikou a cesnakom)

✔ mermelada de pimiento    (papriková marmeláda)

✔ vinagre de Jerez    (ocot zo sherry)

✔ syr manchego (tvrdý  syr z ovčieho mlieka)

Buen provecho, Španielsko!
Zdroj: shutterstock

Tarta de Santiago

Torta s typickým krížom svätého Jakuba je jedným z najlepších dezertov slnečného Španielska, ktorý si tradičnú receptúru udržiava už od 16. storočia.

Tarta de Santiago
Zdroj: shutterstock

8 kúskov

5 vajec ● 220 g krupicového cukru● 50 g zmäknutého masla ● 250 g mletých mandlí ● štipka škorice ● 3 PL citrónovej kôry ● práškový cukor na posypanie

Rúru predhrejeme na 170 °C a formu na tortu vytrieme maslom. Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom na svetlú penu. Pridáme mandle, škoricu, rozpustené maslo a kôru z citróna a vymiešame dohladka. Nalejeme do formy, povrch uhladíme a pečieme asi 35 minút. Spravíme test špajdľou. Ak je koláč prepečený, vyberieme ho a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme povrch práškovým cukrom, pričom použijeme aj typickú šablónu kríža.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút

Chrám Svätej rodiny v Barcelone
Zdroj: shutterstock

 Gaspacho

Najznámejšia studenápolievka na svete, pôvodomz krásnej Andalúzie, sa podáva predovšetkým počas horúcich letných dní.

Gaspacho
Zdroj: shutterstock

4 porcie

3 plátky bieleho chleba ● 1 kg zrelých paradajok ● 1 červená paprika ● 2 strúčiky cesnaku ● 4 PL olivového oleja ● 3 PL červeného vínneho octu ● soľ ● mleté čierne korenie● 2 cibule ● 1 menšia zelená paprika ● 150 g šalátovej uhorky ● cukor● citrónová šťava ● bazalka

Z chleba odrežeme kôrku a striedku namočíme do studenej vody. Paradajky narežeme, zalejeme vriacou vodou, schladíme v ľadovej a ošúpeme. Červenú papriku očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a z chleba vytlačíme prebytočnú vodu. Bokom odložíme150 g paradajok a 1 PL papriky. Do misy dáme ostatné paradajky, papriku, cesnak a chlieb a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme 3 PL horúcej vody,2 PL oleja, ocot a zamiešame. Dochutíme soľou a korením a necháme cez noc v chladničke. Cibuľu nasekáme najemno, zelenú papriku a uhorku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Rovnako aj odložené paradajky. Vychladenú polievku dochutíme soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou. Pridáme zvyšnú zeleninu, posypeme bazalkou a pokvapkáme 2 PL olivového oleja.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 8