Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chuť Španielska aj u vás doma? Uvarte si lahodnú Paellu alebo výborné Gaspacho! Mňaaam

Palea

Zdroj: Unsplash by Annie Spratt

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V novom letnom seriáli vám predstavíme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu temperamentného Španielska.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: postup ako si doma uvariť skvelú čerstvú paradajkovú polievku ako od Taliana

    Paella

    Kto navštívil Španielsko a neochutnal slávnu paellu, akoby tam ani nebol. Ryžový pokrm s morskými plodmi alebo kuracím mäsom pochádza z Valencie a ryža sa pri jeho príprave nikdy nepremýva.

    4 porcie

    3 veľké paradajky ● štipka šafranu ● 150 g klobásy chorizo ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená paprika ● 100 g zelenej fazuľky ● 3 PL olivového oleja ● 700 ml rybacieho vývaru ● 16 veľkých vyčistených kreviet ● 200 g ryže na paellu ● morská soľ ● 100 g hrášku ● 250 g kuracích pŕs ● 300 g bielej tresky ● 1 citrón

    Paradajky narežeme, prelejeme horúcou vodou a ihneď opláchneme ľadovou vodou a ošúpeme. Šafran zalejeme 2 PL vriacej vody. Chorizo ošúpeme a nakrájame. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Papriku očistíme a nakrájame. Fazuľky rozpolíme. Rozpálime veľkú panvicu, pridáme chorizo a opekáme asi 2 minúty. Vyberieme. Do panvice pridáme olej a opečieme na ňom cibuľu a papriku. Opekáme 5 minút a pridáme cesnak, ryžu, nakrájané paradajky a zalejeme vývarom a šafranovou vodou. Premiešame, osolíme a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Pridáme krevety a spolu dusíme asi 3 minúty na miernom ohni, potom ich obrátime. Hrášok a fazuľku povaríme v osolenej vode približne 2 minúty a zlejeme. Nakrájané kuracie prsia a tresku osolíme. Pridáme do paelly a spolu dusíme 5 minút. Pridáme fazuľku, hrášok a chorizo a ešte spolu povaríme 5 minút. Podávame s citrónom nakrájaným na mesiačiky.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Fontána Rio Turia vo Valencii

    Nákupný zoznam

    Čo si doniesť zo Španielska:

    ✔ chorizo (údená saláma    intenzívnej chuti    s paprikou a cesnakom)

    ✔ mermelada de pimiento    (papriková marmeláda)

    ✔ vinagre de Jerez    (ocot zo sherry)

    ✔ syr manchego (tvrdý  syr z ovčieho mlieka)

    Zdroj: shutterstock

    Buen provecho, Španielsko!

    Tarta de Santiago

    Torta s typickým krížom svätého Jakuba je jedným z najlepších dezertov slnečného Španielska, ktorý si tradičnú receptúru udržiava už od 16. storočia.

    Zdroj: shutterstock

    Tarta de Santiago

    8 kúskov

    5 vajec ● 220 g krupicového cukru● 50 g zmäknutého masla ● 250 g mletých mandlí ● štipka škorice ● 3 PL citrónovej kôry ● práškový cukor na posypanie

    Rúru predhrejeme na 170 °C a formu na tortu vytrieme maslom. Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom na svetlú penu. Pridáme mandle, škoricu, rozpustené maslo a kôru z citróna a vymiešame dohladka. Nalejeme do formy, povrch uhladíme a pečieme asi 35 minút. Spravíme test špajdľou. Ak je koláč prepečený, vyberieme ho a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme povrch práškovým cukrom, pričom použijeme aj typickú šablónu kríža.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Chrám Svätej rodiny v Barcelone

     Gaspacho

    Najznámejšia studenápolievka na svete, pôvodomz krásnej Andalúzie, sa podáva predovšetkým počas horúcich letných dní.

    4 porcie

    3 plátky bieleho chleba ● 1 kg zrelých paradajok ● 1 červená paprika ● 2 strúčiky cesnaku ● 4 PL olivového oleja ● 3 PL červeného vínneho octu ● soľ ● mleté čierne korenie● 2 cibule ● 1 menšia zelená paprika ● 150 g šalátovej uhorky ● cukor● citrónová šťava ● bazalka

    Z chleba odrežeme kôrku a striedku namočíme do studenej vody. Paradajky narežeme, zalejeme vriacou vodou, schladíme v ľadovej a ošúpeme. Červenú papriku očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a z chleba vytlačíme prebytočnú vodu. Bokom odložíme150 g paradajok a 1 PL papriky. Do misy dáme ostatné paradajky, papriku, cesnak a chlieb a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme 3 PL horúcej vody,2 PL oleja, ocot a zamiešame. Dochutíme soľou a korením a necháme cez noc v chladničke. Cibuľu nasekáme najemno, zelenú papriku a uhorku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Rovnako aj odložené paradajky. Vychladenú polievku dochutíme soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou. Pridáme zvyšnú zeleninu, posypeme bazalkou a pokvapkáme 2 PL olivového oleja.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 8

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.