Chuť Španielska aj u vás doma? Uvarte si lahodnú Paellu alebo výborné Gaspacho! Mňaaam
21. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:52)

Zdroj: Unsplash by Annie Spratt
V novom letnom seriáli vám predstavíme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu temperamentného Španielska.

Paella
Kto navštívil Španielsko a neochutnal slávnu paellu, akoby tam ani nebol. Ryžový pokrm s morskými plodmi alebo kuracím mäsom pochádza z Valencie a ryža sa pri jeho príprave nikdy nepremýva.
Zdroj: shutterstock
Paella
4 porcie
3 veľké paradajky ● štipka šafranu ● 150 g klobásy chorizo ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená paprika ● 100 g zelenej fazuľky ● 3 PL olivového oleja ● 700 ml rybacieho vývaru ● 16 veľkých vyčistených kreviet ● 200 g ryže na paellu ● morská soľ ● 100 g hrášku ● 250 g kuracích pŕs ● 300 g bielej tresky ● 1 citrón
Paradajky narežeme, prelejeme horúcou vodou a ihneď opláchneme ľadovou vodou a ošúpeme. Šafran zalejeme 2 PL vriacej vody. Chorizo ošúpeme a nakrájame. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Papriku očistíme a nakrájame. Fazuľky rozpolíme. Rozpálime veľkú panvicu, pridáme chorizo a opekáme asi 2 minúty. Vyberieme. Do panvice pridáme olej a opečieme na ňom cibuľu a papriku. Opekáme 5 minút a pridáme cesnak, ryžu, nakrájané paradajky a zalejeme vývarom a šafranovou vodou. Premiešame, osolíme a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Pridáme krevety a spolu dusíme asi 3 minúty na miernom ohni, potom ich obrátime. Hrášok a fazuľku povaríme v osolenej vode približne 2 minúty a zlejeme. Nakrájané kuracie prsia a tresku osolíme. Pridáme do paelly a spolu dusíme 5 minút. Pridáme fazuľku, hrášok a chorizo a ešte spolu povaríme 5 minút. Podávame s citrónom nakrájaným na mesiačiky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Fontána Rio Turia vo Valencii
Nákupný zoznam
Čo si doniesť zo Španielska:
✔ chorizo (údená saláma intenzívnej chuti s paprikou a cesnakom)
✔ mermelada de pimiento (papriková marmeláda)
✔ vinagre de Jerez (ocot zo sherry)
✔ syr manchego (tvrdý syr z ovčieho mlieka)
Zdroj: shutterstock
Buen provecho, Španielsko!
Tarta de Santiago
Torta s typickým krížom svätého Jakuba je jedným z najlepších dezertov slnečného Španielska, ktorý si tradičnú receptúru udržiava už od 16. storočia.
Zdroj: shutterstock
Tarta de Santiago
8 kúskov
5 vajec ● 220 g krupicového cukru● 50 g zmäknutého masla ● 250 g mletých mandlí ● štipka škorice ● 3 PL citrónovej kôry ● práškový cukor na posypanie
Rúru predhrejeme na 170 °C a formu na tortu vytrieme maslom. Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom na svetlú penu. Pridáme mandle, škoricu, rozpustené maslo a kôru z citróna a vymiešame dohladka. Nalejeme do formy, povrch uhladíme a pečieme asi 35 minút. Spravíme test špajdľou. Ak je koláč prepečený, vyberieme ho a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme povrch práškovým cukrom, pričom použijeme aj typickú šablónu kríža.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Chrám Svätej rodiny v Barcelone
Gaspacho
Najznámejšia studenápolievka na svete, pôvodomz krásnej Andalúzie, sa podáva predovšetkým počas horúcich letných dní.
Zdroj: shutterstock
Gaspacho
4 porcie
3 plátky bieleho chleba ● 1 kg zrelých paradajok ● 1 červená paprika ● 2 strúčiky cesnaku ● 4 PL olivového oleja ● 3 PL červeného vínneho octu ● soľ ● mleté čierne korenie● 2 cibule ● 1 menšia zelená paprika ● 150 g šalátovej uhorky ● cukor● citrónová šťava ● bazalka
Z chleba odrežeme kôrku a striedku namočíme do studenej vody. Paradajky narežeme, zalejeme vriacou vodou, schladíme v ľadovej a ošúpeme. Červenú papriku očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a z chleba vytlačíme prebytočnú vodu. Bokom odložíme150 g paradajok a 1 PL papriky. Do misy dáme ostatné paradajky, papriku, cesnak a chlieb a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme 3 PL horúcej vody,2 PL oleja, ocot a zamiešame. Dochutíme soľou a korením a necháme cez noc v chladničke. Cibuľu nasekáme najemno, zelenú papriku a uhorku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Rovnako aj odložené paradajky. Vychladenú polievku dochutíme soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou. Pridáme zvyšnú zeleninu, posypeme bazalkou a pokvapkáme 2 PL olivového oleja.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 8