S vareným vínom

24 kúskov

Vyšľaháme dopenista 250 g masla, 300 g krupicového cukru a 1 balíček vanilkového cukru spolu so štipkou soli. Potom zašľaháme 3 ČL škorice a po jednom 6 vajec. Spojíme 300 g hladkej múky, 75 g škrobovej múčky, 2 ČL prášku do pečiva a po častiach vareškou zamiešame do vaječnej zmesi. Plech vystelieme papierom na pečenie a natrieme naň pripravené cesto. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Vymiešame 200 g termizovaného tvarohu s 50 g cukru. Vyšľaháme 2 tégliky smotany na šľahanie s 2 balíčkami stužovadla šľahačky a potom jemne spojíme s tvarohom. Upečené cesto vyklopíme, odstránime papier na pečenie, korpus dáme do hlbokého plechu a okolo vytvoríme vyšší rám z alobalu. Hotový krém rovnomerne rozdelíme na korpus a dáme vychladiť aspoň na 30 minút. Zmiešame 3 balíčky číreho tortového želé so 4 PL cukru v hrnci a postupne zamiešame 500 ml vareného vína. Nakoniec v zmesi rozmiešame 400 g zaváraných brusníc a privedieme do varu za stáleho miešania. Povaríme asi 2 minúty a opäť rovnomerne rozdelíme na koláč. Dáme stuhnúť na 2 hodiny do chladničky.  Okrem tradičných vianočných koláčikov nesmú chýbať na sviatočnom  stole chutné krémové rezy. Uvidíte, že sa za nimi len tak zapráši.

S vareným vínom
S vareným vínom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Orechový medovník

16 kúskov

Z preosiatych 500 g hladkej múky, 2 vajec, 2 PL medu, 200 g masla a 2 ČL sódy bikarbóny vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať aspoň hodinu v chladničke. Rozpustíme 125 g masla v menšom hrnci, pridáme k nemu 200 g nasekaných orechov, 2 PL medu a 150 g práškového cukru. Za stáleho miešania povaríme, aby sa spojili všetky suroviny. Cesto rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie. Na jednu polovicu cesta nanesieme orechovú zmes. Čisté cesto pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 8 minút. Druhé s orechovou zmesou pečieme 10 až 12 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Prevaríme 800 ml mlieka, pridáme 6 PL polohrubej múky so 150 g kryštálového cukru a uvaríme na hustú kašu. Vyšľaháme dopenista 125 g zmäknutého masla a po lyžiciach doň zapracujeme vychladnutú kašu. Plát bez orechovej zmesi natrieme maslovým krémom a navrch položíme druhý plát cesta. Dezert podávame vychladený.

Orechový medovník
Orechový medovník
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Domáce krémeše

16 kúskov

Vymiešame 6 žĺtkov s 8 PL kryštálového cukru a so 4 až 5 PL horúcej vody. Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh. Obe hmoty spojíme a vmiešame 240 g polohrubej múky s 1 balíčkom kypriaceho prášku do pečiva. Rozdelíme na dva plechy vystlané papierom na pečenie a upečieme dve piškóty. Po upečení stiahneme papier a necháme dobre vychladnúť. Z 200 ml vody, 200 g kryštálového cukru, 1 PL kakaového prášku a 1 ČL instantnej kávy uvaríme sirup a necháme vychladnúť. Do studeného sirupu môžeme (ale nemusíme) pridať um podľa chuti. Prvý plát natrieme džemom, druhý polejeme vychladnutým sirupom. Obidve piškóty uložíme na seba. V kastróliku zmiešame 1 PL hladkej múky, 2 balíčky Zlatého klasu a 3 žĺtky, zalejeme 700 ml mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Vyšľaháme 250 g rastlinného tuku s 200 g práškového cukru do peny a postupne zašľahávame žĺtkovú hmotu. Dobre našľaháme a natrieme na korpusy. Vyšľaháme 2 smotany na šľahanie s 2 balíčkami vanilínového cukru na pevnú šľahačku a navrstvíme navrch dezertu. Posypeme kakaom. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Potom nakrájame na kocky a podávame.

Domáce krémeše
Domáce krémeše
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK