Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chutné krémové zákusky 3x inak: Na sviatočnom stole nesmú chýbať, len tak sa za nimi zapráši!

Orechový medovník

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Okrem tradičných vianočných koláčikov nesmú chýbať na sviatočnom stole chutné krémové rezy. Uvidíte, že sa za nimi len tak zapráši.

S vareným vínom

24 kúskov

Vyšľaháme dopenista 250 g masla, 300 g krupicového cukru a 1 balíček vanilkového cukru spolu so štipkou soli. Potom zašľaháme 3 ČL škorice a po jednom 6 vajec. Spojíme 300 g hladkej múky, 75 g škrobovej múčky, 2 ČL prášku do pečiva a po častiach vareškou zamiešame do vaječnej zmesi. Plech vystelieme papierom na pečenie a natrieme naň pripravené cesto. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Vymiešame 200 g termizovaného tvarohu s 50 g cukru. Vyšľaháme 2 tégliky smotany na šľahanie s 2 balíčkami stužovadla šľahačky a potom jemne spojíme s tvarohom. Upečené cesto vyklopíme, odstránime papier na pečenie, korpus dáme do hlbokého plechu a okolo vytvoríme vyšší rám z alobalu. Hotový krém rovnomerne rozdelíme na korpus a dáme vychladiť aspoň na 30 minút. Zmiešame 3 balíčky číreho tortového želé so 4 PL cukru v hrnci a postupne zamiešame 500 ml vareného vína. Nakoniec v zmesi rozmiešame 400 g zaváraných brusníc a privedieme do varu za stáleho miešania. Povaríme asi 2 minúty a opäť rovnomerne rozdelíme na koláč. Dáme stuhnúť na 2 hodiny do chladničky.  Okrem tradičných vianočných koláčikov nesmú chýbať na sviatočnom  stole chutné krémové rezy. Uvidíte, že sa za nimi len tak zapráši.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

S vareným vínom

Orechový medovník

16 kúskov

Z preosiatych 500 g hladkej múky, 2 vajec, 2 PL medu, 200 g masla a 2 ČL sódy bikarbóny vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať aspoň hodinu v chladničke. Rozpustíme 125 g masla v menšom hrnci, pridáme k nemu 200 g nasekaných orechov, 2 PL medu a 150 g práškového cukru. Za stáleho miešania povaríme, aby sa spojili všetky suroviny. Cesto rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie. Na jednu polovicu cesta nanesieme orechovú zmes. Čisté cesto pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 8 minút. Druhé s orechovou zmesou pečieme 10 až 12 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Prevaríme 800 ml mlieka, pridáme 6 PL polohrubej múky so 150 g kryštálového cukru a uvaríme na hustú kašu. Vyšľaháme dopenista 125 g zmäknutého masla a po lyžiciach doň zapracujeme vychladnutú kašu. Plát bez orechovej zmesi natrieme maslovým krémom a navrch položíme druhý plát cesta. Dezert podávame vychladený.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Orechový medovník

Domáce krémeše

16 kúskov

Vymiešame 6 žĺtkov s 8 PL kryštálového cukru a so 4 až 5 PL horúcej vody. Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh. Obe hmoty spojíme a vmiešame 240 g polohrubej múky s 1 balíčkom kypriaceho prášku do pečiva. Rozdelíme na dva plechy vystlané papierom na pečenie a upečieme dve piškóty. Po upečení stiahneme papier a necháme dobre vychladnúť. Z 200 ml vody, 200 g kryštálového cukru, 1 PL kakaového prášku a 1 ČL instantnej kávy uvaríme sirup a necháme vychladnúť. Do studeného sirupu môžeme (ale nemusíme) pridať um podľa chuti. Prvý plát natrieme džemom, druhý polejeme vychladnutým sirupom. Obidve piškóty uložíme na seba. V kastróliku zmiešame 1 PL hladkej múky, 2 balíčky Zlatého klasu a 3 žĺtky, zalejeme 700 ml mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Vyšľaháme 250 g rastlinného tuku s 200 g práškového cukru do peny a postupne zašľahávame žĺtkovú hmotu. Dobre našľaháme a natrieme na korpusy. Vyšľaháme 2 smotany na šľahanie s 2 balíčkami vanilínového cukru na pevnú šľahačku a navrstvíme navrch dezertu. Posypeme kakaom. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Potom nakrájame na kocky a podávame.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Domáce krémeše

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.