Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chutné a originálne recepty z jarnej cibuľky

Reklama

Predsa sme sa dočkali. Naším najobľúbenejším poslom jari je jarná cibuľka. Malý zázrak, ktorý dodáva jedlám výnimočnú chuť a telu silu na boj s neduhmi.

Čo to tu vonia? A či vari smrdí? Záleží na vkuse. Sú za to zodpovedné éterické oleje, obsiahnuté v cibuli. Práve tie dávajú jedlám špecifi ckú chuť a vďaka nim patrí táto zelenina medzi najrozšírenejšie a najpoužívanejšie koreniny na svete. Dnes je to bežná potravina, ktorá nechýba v komore či chladničke ani v obdobiach, keď máme do vrecka poriadne hlboko. V minulosti však bola uctievaná ako zázračná bylina. V časoch faraónov bola pre Egypťanov symbolom nesmrteľnosti a nemohla chýbať v hrobkách vládcov. Dokonca ňou platili aj robotníkov na stavbách pyramíd. K nám sa dostala s vojakmi niekedy v 15. storočí, ktorí ju jedli preto, aby boli silní a zdraví.

Silný bojovník

Cibuľa má výrazné antibiotické účinky, látky v nej obsiahnuté dokážu zvíťaziť nad baktériami, vírusmi a plesňami. Reguluje zloženie črevnej mikrofl óry, zvyšuje chuť do jedla, podporuje krvný obeh, látkovú výmenu, činnosť štítnej žľazy a obličiek. Obsahuje substancie, ktoré pomáhajú predchádzať infarktu tak, že rozpúšťajú krvné zrazeniny. Má močopudné účinky a dokonca pomáha zmierňovať predmenštruačný syndróm. A uvarená cibuľa pomôže od hlavybolenia po noci, keď sa alkohol nepil práve striedmo.

Najviac vitamínu C je v zelených stonkách jarnej cibuľky. Dobré gazdinky vedia, že tie sa nevyhadzujú, ale používajú sa rovnako ako napríklad pažítka. Ďalšou prednosťou mladej cibuľky, nazývanej aj zelenačka, je oproti jej staršej, a s prepáčením aj vysušenejšej sestre to, že je jemnejšia a ľahšie stráviteľná. Čo dnes mnohé oceníme. Naši predkovia totižto jedli cibule veľa, preveľa, až toľko, že dnes majú niektoré z nás genetickú predispozíciu na problémy s jej trávením. Tak teraz je ideálny čas dopriať si mladú vitamínovú bombu. Najlepšia je čerstvá, ale veľkú časť sily si zachováva aj tepelne spracovaná. Inšpirujte sa našimi receptmi s jarnou cibuľkou a pomôžte telu získať späť dlhou zimou stratenú silu.

Pečené papriky s mozzarellou a mladou cibuľkou

Suroviny: 4 stredne veľké žlté papriky, zväzok mladej cibuľky, 4 plátky šunky alebo oravskej slaniny, 6 cherry paradajok, 250 g mozzarelly, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Papriky prekrojíme na polovicu aj so stonkami (tie sa, samozrejme, nejedia, ale na tanieri vyzerajú pekne) a odstránime z nich jadrovníky so semienkami. Nakrájanú jarnú cibuľku, šunku a syr, dochutíme soľou a korením a zmesou naplníme rozpolené papriky. Navrch naukladáme rozpolené paradajky. Dáme do vymastenej formy a v rúre vyhriatej na 220 stupňov zapekáme 15 minút. Hotové ešte dozdobíme čerstvou cibuľkou.

Cibuľkovo–špenátová torta

Suroviny: lístkové cesto, 2 zväzky mladej cibuľky, 6 listov šalátu, 12 listov čerstvého špenátu, 300 ml šľahačkovej smotany, 2 vajíčka, 80 g nastrúhaného parmezánu, muškátový oriešok, maslo na vymastenie, soľ, korenie

Postup: Polovicu cibuľky nakrájame na kolieska, polovicu na pásiky dlhé 5 centimetrov. Listy šalátu a špenátu minútu povaríme v jemne osolenej vode, opatrne scedíme a osušíme. Do vymastenej tortovej formy (môže však byť aj klasický plech) dáme vyvaľkané lístkové cesto, popicháme ho vidličkou, naukladáme naň šalátové a špenátové listy, nakrájanú cibuľku a zalejeme zmesou zo zmixovaných vajíčok, smotany a syra. Navrch nastrúhame muškátový oriešok. V rúre predhriatej na 200 stupňov pečieme približne 25 minút, kým vrch torty nezhnedne. Ozdobíme čerstvými špenátovými listami, podávame s novými zemiakmi a so zeleným šalátom.

Francúzske kura

Suroviny: 4 plátky kuracích pŕs, 250 g syra camembert, 25 dl suchého bieleho vína, 1 cibuľa, 1 zväzok mladej cibuľky, 1 kocka kuracieho bujónu, zväzok mladej mrkvy, 2 ks kvaky, 2 ks fenikla

Postup: Mrkvu a kvaku očistíme, rozkrojíme na polovice. Z fenikla odstránime vonkajšie listy a tiež ho rozkrojíme na polovice. Zeleninu dáme do hrnca a v pare dusíme asi 25 minút. Medzitým na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu („starú“, nie zelenačku) a na nej sprudka z oboch strán kuracie prsia. Mäso jemne osolíme, okoreníme a spolu s cibuľou ho dáme do pekáča. Na každý kúsok mäsa dáme na plátky nakrájaný syr, zalejeme ho vínom a bujónom (bujónovú kocku rozpustíme iba v 25 ml vody) a v rúre vyhriatej na 210 stupňov pečieme štvrť hodiny. Na posledné dve-tri minútky k mäsu pridáme zeleninu pripravenú v pare. Hotové jedlo výdatne posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a podávame teplé.

Lososové taštičky so zeleninou

Suroviny: 100 g lístkového cesta, 100 ml roztopeného masla, 50 ml slnečnicového oleja, 50 g masla, 100 ml bieleho vína, 1 malá brokolica rozdelená na ružičky, 400 g filiet z lososa bez kože, 100 g mladej cibuľky, 100 g veľkej fazule, 100 ml kuracieho vývaru, bobkový list, soľ a korenie

Postup: Lososa dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vínom, šálkou vody, pridáme bobkový list a na miernom ohni zakryté varíme 15 minút. Medzitým v pare udusíme brokolicu (asi 10 minút). Lososa vyberieme, necháme vychladnúť a potom ho spolu s brokolicou roztlačíme vidličkou na menšie kúsky. Dochutíme soľou a korením. Rozvaľkané lístkové cesto rozdelíme na väčšie kocky, potrieme roztopeným maslom a do stredu každej dáme zmes z brokolice a lososa. Cesto zrolujeme, okraje zahneme a spoje výdatne potrieme roztopeným maslom. Uložíme na plech a na pár minút zakryjeme vlhkou utierkou. Na panvici roztopíme maslo, pridáme celé kúsky mladej cibuľky a chvíľu dusíme. Pridáme predvarenú fazuľu, dusíme asi tri minúty, prilejeme kurací vývar a ešte asi päť minút necháme na ohni. Lososové taštičky pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi desať minút, kým sa nesfarbia dozlata. Servírujeme čerstvé a horúce spolu s horúcou dusenou zeleninovou prílohou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS